BARCELONA • Barcelonès

L’Entorn de Barcelona recupera l’activitat turística aquest estiu, amb un creixement del 79% del nombre de viatgers durant el juliol

0
2507

Augmenten també les pernoctacions en un 68% i gairebé un 14% els establiments oberts, en el mes de juliol, segons els indicadors turístics de l’Entorn de Barcelona elaborats pel Laboratori de Turisme  la Diputació de Barcelona

El turisme domèstic representa un 71% dels viatgers a l’Entorn de Barcelona i el turisme estranger representa el doble que al 2020, malgrat que segueix amb dificultats per recuperar-se respecte el 2019

Durant el mes d’agost, la tendència segueix sent positiva: totes les comarques han crescut en el nombre de viatgers i de pernoctacions en els hotels respecte el 2020, amb un volum que de mitjana dobla els valors aconseguits l’any anterior

La Diputació de Barcelona promou el desenvolupament sostenible dels municipis i comarques de la província de Barcelona i disposa de la Certificació Biosphere Gold, que garanteix l’orientació de les seves polítiques i actuacions vers l’Agenda 2030 i l’assoliment dels 17 ODS, implicant als ajuntaments, consells comarcals i empreses del sector turístic.

L’Entorn de Barcelona (comarques de Barcelona menys el Barcelonès) va recuperar part de l’activitat turística  en el primer mes d’estiu (juliol), amb un creixement del 79% en nombre de viatgers (366.722) respecte l’any passat, però encara lluny dels valors de 2019 (-37%). Segons aquests indicadors turístics de l’Entorn de Barcelona elaborats pel Laboratori de Turisme de la Diputació de Barcelona, han augmentat en un 68,2% les pernoctacions (1.062.630) i un 13,9% els allotjaments oberts (1.057). Unes xifres que com afirma la diputada de Turisme de la Diputació de Barcelona, Abigail Garrido, «marquen una tendència positiva i de recuperació  en un dels sectors més afectats per la crisi provocada per la Covid-19. El nostre objectiu és potenciar la recuperació i reactivació del turisme que és motor de riquesa en el nostre territori. Volem un turisme de qualitat, sostenible i intel·ligent».

Pel que fa al turisme domèstic, segons els indicadors d’activitat turística, aquest també te un comportament força positiu al juliol, tant respecte el 2020 (+62%) com respecte el 2019 (+4%), i ja representa el 71% sobre el total. Així mateix, el  turisme estranger segueix amb dificultats per recuperar-se (-68% respecte 2019), tot i que representa més del doble que al 2020.

Si s’analitzen les dades per tipologies d’establiments, totes les comarques han aconseguit bones xifres d’activitat en hotels i càmpings, mentre que en turisme rural les comarques d’interior no han pogut replicar els excel·lents resultats de l’any anterior. Les comarques del litoral segueixen liderant l’activitat turística:, especialment el Maresme (que ha doblat el nombre de turistes de 2020), i el Garraf.

D’aquesta manera, l’ocupació en hotels a l’Entorn de Barcelona se situa en un 40,6%, 11 punts per sota del juliol de l’any anterior, i encara lluny de les dades pre-covid.  L’ocupació en càmpings es manté per sobre dels valors del 2020 i se situa en un 49% (8 punts per sota dels valors pre-pandèmia del 2019. Així mateix, el turisme rural arriba a una ocupació del 34,5%, lleugerament superior a les dades de 2019 i de 2020.

Pel que fa a l’estada mitjana, als hotels ha estat de 2,1 nits; càmpings, 3,9 nits  i turisme rural, 3,2. Així, les pernoctacions han augmentat, aquest juliol respecte el juliol de 2020, en un 114% en hotels , 22,2% en càmpings, i 7,1% en turisme rural.

Agost, segueix la tendència a l’alça en nombre de viatgers i pernoctacions

Segons les primeres dades d’ocupació turística a les comarques de Barcelona durant el mes d’agost a través de l’enquesta pròpia del Tourism Data System de la Diputació de Barcelona, totes les comarques han obtingut creixements en el nombre de viatgers i de pernoctacions en els hotels respecte el 2020, amb un volum que de mitjana dobla els valors aconseguits l’any anterior.

Els creixements han sigut entre lleugers (+15-25%), en comarques com el Garraf, Vallès Occidental i Anoia; i alts o molt alts (+100-200%), en les del Baix Llobregat, Osona, Maresme o Moianès. La comarca amb major volum d’activitat ha estat el Maresme amb un total de més de 220.000 viatgers al mes d’agost, més de la meitat del total d’arribades en hotels de l’Entorn de Barcelona, i més de 800.000 pernoctacions generades; seguida del Baix Llobregat (76.000 viatgers i 180.000 pernoctacions), i Garraf (35.000 viatgers, 140.000 pernoctacions, i l’ocupació per places més alta de la província , 74,3%).

El nombre de viatgers creixen un 50% en càmpings i un 20% en turisme rural, durant el mes d’agost

Amb prop del 100% de l’oferta total de places obertes, els càmpings han registrat un creixement de gairebé el 50% en el nombre de viatgers en relació a l’any anterior. El Maresme ha liderat les arribades de turistes (prop de 80.000), seguit de la comarca del Garraf (50.000 turistes), ambdós amb ocupacions superiors al 70%. El creixement més alt, però, ha estat a Osona, amb més del doble d’arribades respecte 2020, i el Berguedà, amb un creixement del +150% en les pernoctacions de campistes.

Pel que fa al turisme rural, aquest ha tingut creixements més moderats, del voltant del 20% respecte l’any passat. Destaca el volum d’arribades a les comarques d’Osona i Berguedà, que engloben més de la meitat de l’oferta disponible a la província. Aquestes dues comarques sumen la meitat de totes les arribades i pernoctacions generades. Així, l’augment d’activitat més alt en l’allotjament rural respecte l’any anterior ha estat a la comarca de l’Anoia (+53%) i l’ocupació més alta l’ha registrat la comarca de l’Alt Penedès (67,4%).

D’altra banda, durant el mes d’agost, tres de cada deu turistes allotjats a l’Entorn de Barcelona són nacionals, i d’aquests el 60% són residents a Catalunya. La principal nacionalitat dels estrangers que han visitat la província de Barcelona (menys Barcelonès) a l’agost és la francesa (un de cada dos turistes), seguida de l’holandesa (un de cada deu).

Finalment, el Monitor de cerques turístiques online del Laboratori de la Diputació de Barcelona a través de l’anàlisi de les tendències dels principals termes turístics a internet, «ens mostra com els hotels han recuperat la confiança que havien perdut al 2020, i les cerques d’aquest allotjament han tingut un molt bon comportament aquest estiu assolint volums pre-pandèmia», tal com afirma la diputada de Turisme de la Diputació de Barcelona, Abigail Garrido.

Així mateix, els apartaments i els càmpings també han estat dins les preferències dels usuaris de la xarxa, i el turisme rural, tot i situar-se per sobre el 2019, no ha assolit les xifres rècord del 2020. Altres termes amb cerques més relacionades amb producte turístic han estat les vinculades a restaurants i platja; el senderisme i el turisme rural (com a producte).

A finals del mes d’octubre, la Diputació de Barcelona publicarà l’Informe d’anàlisi global de la temporada turística a l’Entorn de Barcelona.

Dia 27 de setembre, Dia Mundial del Turisme

El proper 27 de setembre se celebra el Dia Mundial del Turisme. En aquest sentit, la Diputació de Barcelona promou el desenvolupament sostenible dels municipis i comarques de la província de Barcelona. Disposa de la Certificació Biosphere Gold, que garanteix l’orientació de les seves polítiques i actuacions vers l’Agenda 2030 i l’assoliment dels 17 ODS, implicant els ajuntaments, consells comarcals i empreses del sector turístic.

En concret aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 “Promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball digne per a tothom”  i al número 11 “Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles”. Els disset ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Guia 12 mirades, 12 comarques, 12 Barcelones

Amb l’inici de la tardor, la Diputació de Barcelona ha editat una guia turística de les comarques de Barcelona. Amb el títol 12 mirades, 12 comarques, 12 Barcelones. La guia de Barcelona és molt més descobreix als lectors els atractius patrimonials, culturals, naturals i gastronòmics de la província de Barcelona de la mà de 12 ambaixadors, persones que, a partir de la seva vinculació amb el territori, mostren el seu recorregut particular pels llocs imprescindibles de cada comarca. La guia es pot consultar en format digital a: https://www.barcelonaesmoltmes.cat/12comarques.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.