Les entitats lamenten que els pressupostos "obvien" obres com els accessos ferroviaris al Prat, l’Estació de la Sagrera, el Pla de Rodalies o la N-II
Les cambres de comerç de Catalunya han fet una valoració "molt negativa" del nou pla d’infraestructures, transport i habitatge 2012-2024 (PITVI), elaborat pel Ministeri de Foment, i del projecte de Pressupostos de l’Estat, ja que "menystenen" les necessitats d’infraestructures de Catalunya i "perpetuen el model centralitzat". Les cambres catalanes lamenten que l’Estat aposta per una Aena centralitzada i obvia les inversions per l’Estació de la Sagrera, el Pla de Rodalies o el desdoblament de la N-II. Segons el president del Consell de Cambres de Catalunya, Miquel Valls, el govern espanyol "incompleix els compromisos ja adquirits d’inversió" i "posa en risc la competitivitat de les empreses catalanes".
Segons el comunicat de les cambres, el PITVI reforça la gestió centralitzada dels aeroports espanyols sota l’argument de mantenir AENA Aeropuertos com a líder mundial en nombre de passatgers i d’afavorir la seva expansió internacional i l’entrada de capital privat. "S’anticipa una privatització en bloc que és antagònica amb la voluntat manifestada per les institucions catalanes de gestió individualitzada de l’aeroport de Barcelona-el Prat".
A més, "a partir d’un suposat potencial constatat d’intermodalitat avió-tren d’alta velocitat, es prioritza l’accés de l’AVE a l’Aeroport de Madrid-Barajas". En canvi, per la resta d’aeroports, començant pel de Barcelona, simplement "s’avaluarà la viabilitat d’incorporar connexions amb criteris de rendibilitat econòmica i social, en funció del seu potencial de demanda". En el cas concret de Barcelona, el comunicat denuncia que el pla ni tan sols inclou entre les actuacions pendents el nou accés de Rodalies a la T1, una obra que es va adjudicar el 2010, però que encara no ha començat.
Pel que fa a la integració urbana del ferrocarril, com soterraments o viaductes, "el pla les declara obres de caràcter urbanístic i estableix que, capgirant la política mantinguda fins ara, hauran de ser assumides directament per les administracions locals i autonòmiques competents en matèria d’urbanisme, atesa la seva inviabilitat econòmica i la seva manca de justificació sota criteris purament ferroviaris". Les cambres adverteixen que "aquesta revisió posa en qüestió les operacions plantejades i encara no enllestides, com la nova estació de la Sagrera i la demolició del viaducte de Girona, que haurien de ser assumides per la Generalitat i els respectius Ajuntaments".
Incompliment dels compromisos en Rodalies i xarxa viària
Les cambres denuncien que el pla incompleix els protocols de col·laboració vigents entre el Ministeri de Foment i la Generalitat de Catalunya en matèria viària (2006) i ferroviària (2007). "Pel que fa a la xarxa viària, deixa fora del seu horitzó les autovies A-2 (fruit del desdoblament de la carretera N-II a Girona), A-7 (com a desdoblament de la carretera N-340) i l’orbital B-40. També obvia el Pla de Rodalies de Barcelona vigent i emplaça a un futur i inconcret Pla Global de Rodalies".
"Tot i que el pla estableix com a principi bàsic l’avaluació de projectes i inversions a partir d’anàlisis cost-benefici i de previsions de rendibilitat econòmica i financera, a curt termini s’obvia aquest requisit per legitimar que el projecte de pressupostos de 2013 mantingui com a prioritat la finalització dels itineraris ja començats d’alta velocitat ferroviària", han criticat les cambres en el comunicat.
Sobre els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2013, les cambres assenyalen que Catalunya rebrà 1.262 milions d’euros en inversió pública, un 10% menys que el 2012. "Aquesta reducció se suma a la retallada del 45% que es va produir el 2012 i del 30% el 2011. El resultat és que el sostre d’inversió que l’Estat anuncia a Catalunya el 2013 serà només una tercera part de la de 2009".