BARCELONA • Barcelonès

Les ciutats més verdes de l’Estat expliquen les seves experiències en benefici de la salut i el benestar dels seus ciutadans

0
831

Segon seminari “Reflexions sobre el futurs dels ens locals” amb motiu del 40è aniversari del Servei de Medi Ambient

Alcaldes de set ciutats espanyoles i catalanes han posat de manifest la importància de promoure valors de sostenibilitat i mesures mediambientals com una aposta d’èxit de futur per als seus municipis. Aquestes qüestions, juntament amb altres vinculades com potenciar els espais verds i saludables en el conjunt de les ciutats juntament amb l’adopció de mesures mediambientals que contribueixin a millorar la salut i el benestar, han centrat el segon dels seminaris organitzat per la Diputació de Barcelona per commemorar el 40è aniversari de la creació del Servei de Medi Ambient, pioner en una administració pública espanyola.

En la jornada d’aquest dimarts, sota el títol Pobles i ciutats verdes i saludables, ha estat presentada pel diputat d’Acció Climàtica, Xesco Gomar, i conduit per la periodista mediambiental Cori Calero. En paraules del diputat Xesco Gomar, en aquesta jornada s’han convocat alcaldes i alcaldesses d’Espanya que en la seva gestió han demostrat que és possible transformar les ciutats fent-les sostenibles i resilients, posant a les persones al centre de la vida ciutadana.

Així, en la jornada, dividida en dues sessions, hi han participat d’una banda els alcaldes de municipis mitjans, com Viladecans, Castelldefels El Boalo-Cerceda-Mataelpino, i de l’altra, responsables de capitals de província espanyoles com Pontevedra, Santander, Pamplona i Vitòria-Gasteiz. En totes dues sessions s’han exposat les experiències desenvolupades en cadascuna en aspectes com la dependència de la ciutadania amb la natura lligada a la necessitat de construir ciutats i pobles més verds i més pacificats, on els vehicles motoritzats cedeixin presència a les persones, és a dir, fer unes poblacions més amables i més saludables pels seus ciutadans, tant en l’aspecte físic com també psicològic.

Els alcaldes i alcaldesses participants en el seminari han coincidit en que situacions actuals com la crisi climàtica i la necessitats de millores mediambientals en les ciutats en aspectes com la qualitat de l’aire o la necessitat de poder gaudir d’espais i d’entorns verds, estan ajudant als municipis a adoptar noves polítiques. La ciutadania demana, cada vegada més, disposar d’elements saludables en els entorns urbans, fet que contribueix a que des dels municipis hi hagi una aposta més decidida cap aquestes iniciatives. En aquesta línia, els municipis participants en aquest seminari fa anys que treballen i lluiten, cadascun en la seva línia i particularitat, des de fa anys en millores mediambientals i dels que en son grans exemples.

Donar espai al verd per enfortir la salut

En la primer sessió, sota el lema “Donar espai al verd per enfortir la salut” l’alcalde de ViladecansCarles Ruiz, que actualment presideix la Xarxa de Governs Locals + Biodiversitat dins la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, ha exposat el camí proposat pel seu municipi de recórrer a la naturalització mitjançant un Pla director que ha de permetre culminar aquest procés en un termini de deu anys. Situat en un entorn metropolità, Viladecans es troba també amb un entorn natural que va de la muntanya fins al mar, pel que l’aposta és fer més visible i palpable, de forma transversal, la seva aposta per assolir una ciutat més saludable i confortable per a la ciutadania. En aquest objectiu, el Pla director ha de ser l’instrument que ha de permetre marcar les línies de treball posant la mirada en un futur més verd, més humà i més sostenible en un entorn natural recuperat per als ciutadans.

En aquesta mateixa línia, l’alcalde de El Boalo, Cerceda y Mataelpino, Javier de los Nietos, un municipi de 7.000 habitats de la comunitat de Madrid que es troba inclòs dins el Parc Regional de la Cuenca Alta del Manzanares, ha exposat el treball realitzat per aconseguir ser un municipi 100% sostenible, amb el desenvolupament de  programes que fomenten l’agroecologia i el consum local amb una economia circular. Entre altres objectius, el municipi ha aconseguit ser el primer municipi madrileny en complir amb els estàndards de reciclatge de Zero Waste Europe, fet que ha estat possible gràcies a la implicació de tots els seus veïns. En aquest objectiu hi té bastant a veure el paper jugat pel mateix alcalde com a president de Composta en Red, una coordinadora estatal d’entitats locals que treballen en experiències de compostatge domèstic i comunitari.

També el treball realitzat per una altra ciutat metropolitana com és Castelldefels, ha estat significatiu per a ser presentat en aquest seminari com ha estat la transformació del seu litoral, un treball molt important sorgit a partir de la degradació que l’espai havia patit i la seva regeneració a partir dels anys 90. Ho ha explicat la seva alcaldessa, Maria Miranda, que s’ha centrat en el projecte de preservació de les dunes de les seves extenses platges i que ha permès protegir la biodiversitat de la zona, juntament amb l’obertura del centre Espai Dunar, una iniciativa amb museografia sostenible que explica aquesta transformació. Miranda ha ressaltat la implicació ciutadana en aquest treball, però ha assenyalat també que calen polítiques actives per part de les administracions que ajudin en aquesta tasca.

Planificar el model urbà de la mà del verd

La segona sessió de la jornada, s’ha centrat en les aportacions de quatre capitals provincials que destaquen en la gestió de l’espai públic i especialment pel seu verd urbà, com son Pamplona, Vitòria-Gasteiz, Santander i Pontevedra. Les intervencions s’han centrat en posar de manifesta la importància que les persones tenen a l’hora de planificar i dissenyar polítiques que beneficiïn el benestar i també la salut. Així, l’alcalde de Pontevdera, Miguel Anxo, ha explicat com la ciutat s’ha col·locat en el mapa internacional gràcies a les polítiques per la recuperació de l’espai públic, amb mesures que afecten a la mobilitat i reducció de soroll i contaminació implementades al llarg dels darrers 22 anys, i que han estat reconegudes amb diversos premis. Sanxo ha remarcat que totes les mesures adoptades han aconseguit tenir uns espais més segurs, amb mesures com la reducció de la velocitat a 10 km/hora, una mesura que els mateixos veïns han reclamat. “S’ha d’explicar allò que es vol fer i negociar-ho amb els veïns, però al final som els alcaldes els que hem de prendre les decisions. Això és el que hem fet al llarg d’aquests anys”.

També l’alcaldessa de Santander, Gema Igual, ha explicat com la seva ciutat ha posat el focus en el foment i millora de la biodiversitat en la seva planificació, amb el projecte Parcs i jardins per a la diversitat. En aquesta línia de treball, Igual ha destacat la importància que té cuidar del medi urbà per a que aquest sigui cada vegada millor, ja que un desenvolupament econòmic i social ha d’anar lligat a desenvolupar mesures mediambientals, per admetre que aquest és també un factor important de creixement econòmics per a les ciutats.

Pamplona és una altra de les ciutats que ha desenvolupat una política verda al llarg dels anys, sent una de les ciutats espanyoles amb més espais verds per habitant. El seu alcalde, Enrique Maya, ha exposat com la seva ciutat ha desplegat un model urbà que integra els espais naturals, protegeix la biodiversitat i millora la qualitat de vida de les persones. L’instrument ha estat el desplegament de l’Estratègia 2030 / Agenda urbana amb 29 objectius, que la converteix en un model de governança i participació important per afrontar el futur, amb una aposta clara per la sostenibilitat.

Finalment, la regidora de Territori i Acció pel Clima de Vitòria-Gasteiz, Ana Oregi, ha explicat l’estratègia de la ciutat, que el 2012 ja va ser Capital Verda Europea, i que compta amb una trajectòria consolidada i de referència en la planificació urbana sostenible. Entre els principals projectes hi ha la recuperació de l’Anella Verda  com una gran àrea natural, juntament amb altres iniciatives que aposten per una presència del verd que ha convertit la ciutat en un referent internacional de municipis sostenibles.

La darrera sessió d’aquest cicle Reflexions sobre el futur dels ens locals organitzat amb motiu dels 40 anys del Servei de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, tindrà lloc divendres, 7 de maig, coincidint amb la data de l’aniversari de la seva creació, sota el títol Veus per inspirar la transformació.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 3 “Salut i benestar”, 11 “Ciutats i comunitats sostenibles” i 13 “Acció climàtica”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.