04.06.14 – BARCELONA • Barcelonès

Les comarques de Barcelona lideren la Taxa d’Activitat Emprenedora catalana i estatal

0
306

Catalunya (amb el 6,61% de TEA) i la demarcació de Barcelona (amb el 6,74%) se situen per sobre de la mitjana de la resta d’Espanya sense Catalunya (4,91%) i amb Catalunya (5,21%) i de la mitjana europea (6,74%)

Catalunya (amb el 6,61% de TEA) i la demarcació de Barcelona (amb el 6,74%) se situen per sobre de la mitjana de la resta d’Espanya sense Catalunya (4,91%) i amb Catalunya (5,21%) i de la mitjana europea (6,74%), segons l’Informe GEM-Catalunya 2013 que s’ha presentat aquest matí en el marc del saló Bizbarcelona. 
 
L’índex d’activitat emprenedora o TEA indica el percentatge de població adulta que ha realitzat alguna activitat de creació o llançament d’una empresa durant els 42 mesos previs a l’enquesta en què es basa l’observatori cada any.
 
Aquest informe el promouen el Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya i l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Barcelona i l’elaboren l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona.
 
Així mateix, el GEM posa de manifest que Catalunya i la demarcació de Barcelona se situen pràcticament en la mitjana de la resta de països de la UE d’economies basades en la innovació (6,90%), i molt per sobre de la resta de l’Estat espanyol (4,94%).
 
Segons l’informe, la Taxa d’Activitat Emprenedora (TEA) de la demarcació de Barcelona ha augmentat un 4% en relació a l’any anterior i se situa com a líder de Catalunya i de l’Estat espanyol, alhora que manté un nivell equivalent al de la resta de la Unió Europea.
 
Igualment, la proporció de població catalana involucrada en negocis consolidats és més gran que la d’Espanya i la UE, com també evidencia que el percentatge de població adulta involucrada en negocis consolidats a Catalunya s’ha mantingut gairebé sempre per sobre del de la resta d’Espanya i de la UE; aquests dos darrers anys s’ha situat en els nivells més alts, just per sobre del 10%, fins a superar el 2013 en 2 punts percentuals la resta de l’Estat i en 3,6 la resta de la UE.
 
D’altra banda, tot i que degut al context socioeconòmic la proporció d’empreses creades per necessitat no ha deixat d’augmentar des del 2009, el principal motiu per emprendre a Catalunya continua sent aprofitar una oportunitat de negoci.
 
Pel que fa al perfil de les persones emprenedores catalanes en fase inicial, la seva edat mitjana és de 40 anys; en els dos darrers anys el percentatge d’activitat emprenedora entre les persones de 35-64 anys ha estat més elevat que entre els joves (18-34); i el 2013 hi ha hagut una major participació de les dones en totes les etapes del procés emprenedor.
 
El projecte GEM també estudia el creixement a través de l’evolució esperada de la dimensió de la plantilla cinc anys més tard. Les expectatives han millorat a Catalunya respecte el 2012: als emprenedors en fase inicial: sense empleats, han passat del 35 al 23%; d’1 a 5 treballadors, del 43 al 47%; de 6 a 19 treballadors, del 7 al 12%; i més de 20 treballadors, del 2 al 5%.
 
En l’activitat emprenedora en fase inicial, en comparació a nivell internacional, Catalunya obté una puntuació superior respecte la mitjana en: producte innovador per als clients (19.7% respecte 17.4%); ús de tecnologia amb menys d’un any de vida (15% respecte 11%); i adreçar-se a mercats en què no hi ha competència (12.9% respecte 10.9%).
 
Catalunya obté puntuació superior a la mitjana europea en la valoració de programes governamentals (la majoria son d’àmbit local i autonòmic): es considera que Catalunya disposa d’uns programes governamentals que, malgrat la crisi econòmica, estimulen i faciliten el procés emprenedor (millores en la legislació de la propietat intel·lectual, finançament per a emprenedors, recolzament a l’emprenedor d’alt potencial de creixement, accés a infraestructura física i de serveis i transferència en R+D).
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.