Sant Cugat centra els actes amb motiu del Dia Internacional de les Dones, que se celebra el proper 8 de març, en la cura cap a les persones, entesa com la capacitat i l’activitat social que proporcionen el necessari pel benestar personal i el desenvolupament de la vida amb qualitat.
Actualment aquesta activitat de cures, pròpia de l’entorn familiar i principalment femenina, s’ha externalitzat generant un espai ocupacional feminitzat i sovint racialitzat, caracteritzat en molts casos per la precarietat.
Davant d’aquesta realitat, les polítiques públiques han hagut d’abordar la situació per tal de reconèixer i dignificar el treball de les cures, avançar cap a la reducció de les desigualtats així com assenyalar la importància del paper de les administracions.
És per aquest motiu que el lema escollit per a la campanya del Dia Internacional de les Dones és “Les cures no tenen gènere, la desigualtat sí” i que s’acompanya de la imatge realitzada per l’estudiant de segon curs de l’Escola d’Art i Disseny de Sant Cugat, Anna Cano Palacios.
Núria Gibert, tinent d’alcaldia de Drets Socials: “Enguany el fil conductor de celebració del Dia Internacional de les Dones són les cures. Aquest 8 de març volem donar visibilitat a tota aquella feina que sovint és desprestigiada, invisible, no remunerada o precària però que mou el món. Aquesta realitat cal que centri el debat públic i també les polítiques públiques”.
S’han programat més de 40 activitats per a tots el públics que serviran per commemorar el 8 de març, s’iniciaran el dissabte 5 de març i s’allargaran fins al 18 de setembre.
Hi participen en l’organització una vintena d’entitats i equipaments:
Comitè 8M, Òmnium Cultural de Sant Cugat, Associació Eclíptiques, Associació Noestasola
Club Muntanyenc Sant Cugat, Sant Cugat Futbol Club, Fundació Ivan Mañero, CFU Mira-sol Baco, Ateneu Santcugatenc, Xarxa Monestir-Sant Francesc, Europa sense murs, UNIPAU, Dones de la Creu d’en Blau, Associació Taekwondo Barcelona, Dones en creixement i Cooperació.
També l’OMET, l’Escola d’Art i Disseny de Sant Cugat, Museus de Sant Cugat, el Centre Municipal Eurofitness Sant Cugat, Dansa Metropolitana 2022 i La Pua- Oficina Música.
Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura: “La cultura és fonamental per a la transformació social en benefici de la igualtat, com també ho és el treball transversal dels diversos àmbits municipals que, des d’una visió femenina, han elaborat aquesta extensa programació per celebrar el Dia Internacional de les Dones”.
Activitats destacades
El programa arrenca dissabte 5 de març al mati amb una Jornada Feminista amb esports, tallers, xerrades i concerts al Parc de Can Vernet i a la tarda amb l’EstrogenFest!” a la plaça de Barcelona.
Destaca també l’ itinerari guiat per Sant Cugat en clau de gènere: “Sant Cugat en femení”, conduit per Paloma González i Clara Masriera que es farà diumenge 6 de març.
El mateix 8 de març, Dia Internacional de les Dones, es farà l’acte institucional, al Celler Modernista, amb la lectura d’un manifest i l’actuació musical a càrrec de Claudia Bardagí.
El dijous 10 de març, a les 18h, la Sala de Plens de l’Ajuntament acollirà la conferència “Les feines no tenen gènere” on coneixerem de primera mà el testimoni de dones que treballen en sectors professionals on habitualment predominen homes. Amb la participació, entre d’altres dones, de l’alcaldessa, Mireia Ingla, la tinenta d’alcaldia de Promoció Econòmica, Elena Vila, i Mercè Martí, aventurera, pilot d’avió i del primer equip femení en la història del Dakar.
L’acte principal de sensibilització i obert a la ciutadania es farà el diumenge 13 de març a la plaça d’Octavià, amb l’activitat familiar “Qui fa què a la llar?”; la performance interactiva “Precaució: Zona de Cures”, càrrec de La Xixa Teatre; i la xerrada “Habitatge col·lectiu com a espai de cures”, a càrrec de Cooperativa Perviure
Una altra de les activitats destacades és “Cercle de mares”, a càrrec de Les Magranes, que es farà els dilluns al Casal Torreblanca. Es tracta d’un espai vivencial, de suport mutu, adreçat a mares amb criatures de 0 a 3 anys, on compartir experiències en moments de criança, reforçant les funcions de les cures, de les autocures i de les xarxes de suport.
La programació inclou també teatre, dansa, cinema, exposicions, xerrades i trobades esportives.
Es pot consultar sencera a santcugat.cat
Exposició “Dones: ficcions i realitats”
El Museu de Sant Cugat acull l’exposició “Dones, ficcions i realitats” a l’entorn dels models sobre la dona difosos pels mitjans audiovisuals i la relació amb la realitat en una societat sexista i patriarcal. És una producció del Museu d’Història de Catalunya, comissariada per Marta Selva i Anna Solà.
El Museu aposta, mitjançant aquesta exposició i el seu programa, per ressaltar el vincle de la història i el patrimoni amb els reptes de la societat actual. En aquest cas aborda el repte de la igualtat de gènere, aprofundint en les formes com s’imposen models sexistes en la història més recent mostrant un ampli patrimoni audiovisual. Així, l’exposició mostra com, al període entre la postguerra i l’actualitat, es difonen els estereotips que condicionen el paper de les dones, especialment a la publicitat i al cinema. Alhora mostra el malestar i la mobilització feministes per assolir llibertat i igualtat.
El programa d’activitats a l’entorn de l’exposició inclou visites guiades, club de lectura, tallers artístics per públic familiar, itineraris per la ciutat, etc. També hi ha una programació especial per a alumnes de secundària amb visites comentades i un taller per vèncer prejudicis i estereotips a l’entorn de les dones.