L’acord té com a objectiu la creació de llocs de treball d’acord amb les particularitats territorials, en tots els àmbits i en tots els segments de població.
Els presidents de les Diputacions catalanes i el president de la Generalitat han signat l’acord al Palau de la Generalitat.
El president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, juntament amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i els presidents de les diputacions de Barcelona, Tarragona i Lleida, Salvador Esteve, Josep Poblet i Joan Reñé, respectivament, han signat avui al Palau de la Generalitat, a Barcelona, un acord marc de col·laboració en matèria de programes d’ocupació. L’acord, que ha comptat amb la presència de Felip Puig, conseller d’Empresa i Ocupació, que és el departament que col·laborarà amb les diputacions, té com a objectiu la creació de llocs de treball d’acord amb les particularitats territorials, en tots els àmbits i en tots els segments de població.
‘Tant les 4 diputacions com la Generalitat som conscients d’aquest nou escenari que ens ha deixat la crisi, i compartim els mateixos interessos i objectius pel que fa a la creació d’ocupació i la millora d’aquesta’, ha dit el president Giraut després de signar l’acord amb les altres institucions. El president gironí ha recordat la inversió en ocupació programada per al 2015, d’un milió d’euros, a través del programa Salut i Crisi, que gestiona l’organisme de salut pública Dipsalut. Segons conclusions del programa, creat el 2012, un de cada tres gironins es troba en risc d’exclusió social o de pobresa, i hi ha unes 5.600 famílies que es troben en la mateixa situació.
L’acord marc de col·laboració s’ha tirat endavant d’acord amb la política europea, i també per raó de la prolongació de la crisi econòmica, la qual ha provocat una important modificació de les característiques i circumstàncies de les persones aturades a Catalunya. Per aquest motiu, el departament d’Empresa i Ocupació i les quatre diputacions han decidit ajudar-se mútuament en les polítiques actives d’ocupació, tant compartint experiències i interessos en la matèria com cooperant en la definició de línies estratègiques per a la creació de llocs de treball. Una col·laboració en què sempre es respectarà l’autonomia de cada administració.
Per tirar endavant l’acord marc, s’han establert uns compromisos que afecten tant l’acció conjunta de totes les parts com l’acció de cadascuna de les parts. Entre aquests compromisos hi ha, per exemple, compartir la metodologia d’avaluació del resultat dels diferents programes; atendre en especial els col·lectius amb més dificultats d’inserció, i coordinar els plans i programes del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) amb els dels serveis locals d’ocupació dels municipis. El seguiment de l’acord marc es farà a través d’una comissió que estarà integrada per almenys dos representants de cada institució. A més, des de cada diputació es delimitarà i formalitzarà amb el departament d’Empresa i Ocupació un conveni que estableixi les característiques pròpies de la col·laboració, tenint en compte les polítiques que es fan a cada territori. L’acord marc té una vigència d’un any, a partir d’avui, data en què se signa, si bé es podrà prorrogar per un any més.