El TC ha declarat inconstitucional l’article 57bis de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les Bases de Règim Local, i també la Disposició transitòria primera de la LRSAL on s’establia que les comunitats autònomes, en un termini de cinc anys, assumirien les competències municipals relatives a l’atenció primària de la salut.
El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat per unanimitat dos eixos principals de la Llei 27/2013, de 27 de desembre, de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL), a partir d’una sentència que estima parcialment el recurs d’inconstitucionalitat interposat per l’Assemblea d’Extremadura. Des de les entitats municipalistes, l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), es considera que la sentència del TC ja estima parcialment el que les entitats municipalistes van impulsar amb el recurs d’insconstitucionalitat recolzat per 2.400 ajuntaments de tot l’Estat (850 eren catalans).
Concretament, el TC ha declarat inconstitucional l’article 57bis de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les Bases de Règim Local, introduït per la LRSAL on s’establia la garantia segons la qual en cas d’impagament per part de les comunitats autònomes als ens locals per l’exercici de competències delegades, l’Estat podia fer efectiu aquest cost, retenint-lo després de les transferències cap a les comunitats autònomes.
D’altra banda, també s’ha declarat inconstitucional la Disposició transitòria primera de la LRSAL on s’establia que les comunitats autònomes, en un termini de cinc anys, assumirien les competències municipals relatives a l’atenció primària de la salut. Recordem que en el seu moment el Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques ja va anunciar que aquest traspàs de competències quedava suspès fins que no hi hagués un nou sistema de finançament autonòmic i local. Ara el Tribunal Constitucional certifica que l’aplicació de la LRSAL és un disbarat.
Aquests dos eixos aspectes incideixen en una part significativa de la LRSAL. Reiterem un cop més la necessitat de paralitzar aquesta llei que afecta greument als serveis que els ajuntaments ofereixen als ciutadans i es demostra que tot plegat va ser fruit de la improvisació.
Aquesta és la primera sentència sobre la LRSAL a partir d’un recurs presentat per una comunitat autònoma. Amb aquesta sentència el TC va en la línia de donar la raó a les entitats municipalistes que vam impulsar un recurs recolzat per 2.400 municipis de tot l’Estat (850 dels quals eren catalans) i revela per on poden anar les coses amb aspectes substancials en la defensa de l’autonomia local que van motivar el recurs municipalista. El món local català sempre ha mostrat el seu rebuig a l’LRSAL. Via el Consell de Governs Locals de Catalunya més de 850 ajuntaments catalans van presentar conjuntament amb altres municipis de l’Estat un conflicte en defensa de l’autonomia local. A dia d’avui, mentre el Tribunal Constitucional s’ha posicionat en contra de moltes lleis impulsades des de Catalunya, de moment no ha dictaminat res sobre el recurs d’inconstitucionalitat que van presentar uns ens locals que representen uns 16,5 milions d’habitants de tot l’Estat. Cal veure també com evolucionen la resta de recursos presentats per altres administracions.
La Reforma Local de Rajoy rep així un cop molt fort que reforça l’acord d’ una amplia majoria de forces polítiques favorables a la derogació de la LRSAL i ens esperona a continuar combatent els efectes més regressius i centralitzadors d’una reforma local que menysprea els governs locals, afebleix la seva capacitat per prestar serveis públics i desprotegeix els ciutadans.
La Sentència del Tribunal Constitucional també declara inconstitucionals diversos apartats de la LRSAL. Podeu consultar-los en el següent enllaç Sentència