El nou Contracte Programa està dotat amb 1.408 milions d’euros per als ens locals i per al 2022 es contempla un augment de 76,5 milions d’euros per part del Departament de Drets Socials
Es destinaran més de 100 milions l’any vinent per reforçar els serveis socials bàsics, especialment els serveis d’atenció domiciliària (SAD) en el marc del nou model d’autonomia personal
Lluís Soler: “Amb aquest acord donem un pas endavant en l’atenció social de la màxima qualitat, en la cura de les persones més vulnerables i en garantir que ningú quedi enrere, visqui on visqui”
El Departament de Drets Socials, l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) han signat avui l’acord marc per a la coordinació, la cooperació i la col·laboració entre l’administració de la Generalitat i els ens locals en matèria de serveis socials i altres programes de protecció social per al període 2022-2025. Aquest acord marc inclou les principals línies d’actuació per als propers quatre anys i es traduirà en un contracte programa amb els diferents ens locals per un total de 1.408 milions d’euros. Per a 2022, es contempla un increment de 76’5 milions d’euros per part del Departament, fins arribar a un total de 320 milions d’euros.
El president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha destacat que “amb aquest acord donem un pas endavant en l’atenció social de la màxima qualitat, en la cura de les persones més vulnerables i en garantir que ningú quedi enrere, visqui on visqui”.
La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha explicat que “la prioritat és l’atenció a les persones i famílies que es troben en situació d’especial vulnerabilitat social i de manca d’autonomia personal i aquesta atenció és més eficaç i eficient des de la proximitat, des d’on es coneix de manera més precisa les seves necessitats i es pot donar una resposta més immediata”. Per això, “reforcem el sistema de serveis socials amb més inversió i noves accions i serveis, com la lluita contra el sensellarisme o la teleassistència”. Per part de la FMC, hi han estat presents l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, i l’alcaldessa de Sant Sadurní d’Anoia, Susanna Mèrida.
L’acord dona continuïtat al contracte programa 2016-2019, que es va prorrogar fins al 2021 pel context de pandèmia. La Covid-19 ha provocat un creixement de la demanda de serveis socials i els professionals dels equips bàsics d’atenció social han hagut d’atendre un major volum de persones, que a més requereixen d’una intervenció més integral.
Mitjançant el contracte programa, el departament de Drets Socials finança –en línies generals- el 66% del mòdul dels professionals dels equips bàsics de serveis socials i els programes que es desenvolupen, que són la porta d’entrada i el primer nivell del sistema públic de serveis socials i la garantia de més proximitat als usuaris i als àmbits familiar i social. Els ens locals hi aporten la diferència del cost del servei i el 34% del mòdul dels professionals. També es poden introduir elements correctors en el finançament de manera consensuada.
Consolidació de treballadors socials i tècnics de suport
Per poder donar resposta a aquestes mesures, el Departament de Drets Socials augmenta la dotació del contracte programa de serveis socials en 76,5M€ respecte del conveni anterior. Una part d’aquest increment -concretament 10,4 milions d’euros més que el 2016- van destinats a estabilitzar la plantilla actual de l’atenció social primària.
En aquest sentit, es consolidaran els més de 400 treballadors socials de les àrees bàsiques que van incorporar-se amb addendes Covid durant 2021 i ara passen a estar inclosos dins del contracte programa. També s’incorporà progressivament la figura del tècnic de suport per la contractació de titulats en Dret o Psicologia, per a cadascuna de les àrees bàsiques de serveis socials. S’incorporaran aquestes perfils professionals a totes les Àrees Bàsiques de Serveis Socials.
Sensellarisme, nou servei
En comparació amb l’anterior contracte programa, l’acord marc preveu per al nou CP una actuació nova: la lluita contra el sensellarisme. Així, dins de l’estratègia catalana pel sensellarisme es mira de posar l’atenció del col·lectiu de persones sense llar, activant els recursos d’equipaments i serveis a cada territori per tal de prevenir l’exclusió social, facilitant les eines necessàries per aconseguir una societat més cohesionada i justa.
Servei d’atenció en l’entorn domiciliari (SAD i Teleassistència)
El nou model de Servei d’atenció en l’entorn domiciliari de les persones ofereix “una atenció social i de cura que garanteixi que les persones siguin autònomes i puguin desenvolupar el seu projecte vital on vulgui i com vulgui, amb integració al seu entorn familiar i comunitari”, ha explicat la consellera Cervera. Per tal d’afavorir aquest model, el Departament de Drets Socials ha incrementant el preu/hora que passa a ser de 19 euros pel primer i s’anirà incrementant al llarg de tot el CP.
També es finançarà la teleassistència avançada en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència promogut des de la UE.
En total, es destinaran més de 100 milions l’any vinent per a reforçar els serveis socials bàsics, especialment els serveis d’atenció domiciliària (SAD) en el marc del nou model d’autonomia personal.
El contracte programa de serveis socials 2022-2025 neix amb la voluntat, entre d’altres, de donar resposta a aquestes necessitats i reforçar els serveis socials bàsics.