El Parlament acull fins dimarts una jornada organitzada per Diputació de Barcelona i Consell de Governs Locals per valorar la llei estatal de reforma local
Inauguració aquest dilluns de la jornada per analitzar la llei de reforma local del govern espanyol que se celebra al Parlament.
Les entitats municipalistes de Catalunya han expressat una vegada més el seu rebuig frontal cap a la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’administració local (LRSAL) del govern espanyol. "Ens farà mal als ajuntaments, però molt poc mal comparat amb el que li farà a la ciutadania; els nostres veïns i veïnes deixaran de ser atesos per l’administració que tenen al costat de casa. I això és molt fomut", ha assenyalat el president del Consell de Governs Locals, Miquel Buch, en la inauguració d’unes jornada organitzades conjuntament amb la Diputació de Barcelona per valorar la reforma local de l’executiu de Rajoy. Una reforma de la que ja s’han anunciat recursos al Tribunal Constitucional (TC).
El vicepresident segon del Parlament, Lluís M.Corominas, ha destacat la rapidesa com Generalitat, grups parlamentaris i ens locals han impulsat el seus corresponents recursos. "I això ens ha de fer reflexionar", ha afegit, bo i afegint l’oferiment de la Cambra Catalana de donar tot el seu suport a l’hora de fer front a aquesta llei, en vigor des del 31 de desembre passat.
Durant la seva intervenció, el president del Consell de Governs Locals, Miquel Buch, no ha dubtat a definir que "l’ADN" de la llei compta amb "un centralisme autoritari" i que suposa "una marxa enrere al principi de subsidiarietat" i, sobretot, "cap a la qualitat democràtica". "I això és el que persegueix el PP", ha afegit el també alcalde de Premià de Mar i president de l’ACM.
Per la seva banda, el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, considera un "disbarat" i una "fal·làcia" la justificació de la llei a través del deute públic que arrossega l’administració, quan aquesta suposa, segons ha afirmat "només el 4% del deute". També ha lamentat que l’executiu de Rajoy hagi tramitat la llei com si fos amb caràcter "d’urgència", deixant de banda el punt de vista de les administracions directament afectades.
En una atenció als mitjans posterior a la inauguració, Esteve ha declarat que el PP ha tingut present Catalunya a l’hora d’elaborar la llei per "atacar la Generalitat". "Això de les autonomies no els fa cap goig però la que molesta més fortament és Catalunya", ha declarat, recordant a més el fet "simptomàtic" que la legislació deixa fora al País Basc i Navarra. També ha revelat que en converses privades, càrrecs electes del PP li han comentat el seu desacord amb la llei.
Malestar més enllà d’ajuntaments, consells comarcals i diputacions
El rebuig cap a la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’administració local (LRSAL) no només prové de Generalitat i ens locals. Els sindicats també s’hi oposen així com col·legis professionals relacionats, per exemple, amb l’activitat tributària. És el cas del Consell de Col·legis de Secretaris, Interventors i Tresorers de l’Administració Local de Catalunya, que ja ha presentat la seva queixa formal al ministeri d’Hisenda.
La seva presidenta, Maria Petra Sáiz, apunta que la reforma té una clara voluntat "re-centralitzadora", que preveu "una disminució de les matèries d’interès local", "devalua els principis d’autonomia local i de subsidiarietat" i "situa les entitats locals en una situació molt complexa", ha defensat. "Haurem d’esperar con es desenvolupa la llei i quins efectes té", ha afegit Sáiz. "Però si s’aplica tal com està", ha prosseguit, "suposarà un empobriment dels ens locals i un increment de la conflictivitat en matèria competencial", ha conclòs.
Jornades transversals
Fins aquest dimarts, el Parlament acull les jornades per analitzar la incidència de la LRSAL, on també participaran juristes, catedràtics en dret administratiu i ciències polítiques; representants dels sindicats CCOO i UGT i personal d’ajuntaments de fora de Catalunya, com és el cas de el Puerto de Santa María (Cadis). La cloenda anirà a càrrec de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, acompanyada dels presidents de l’ACM i la FMC, Miquel Buch i Xavier Amor, i del president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve. Les jornades s’emmarquen en el cicle de debat ‘Governs Locals Km 0: Interrogants i reptes sobre el futur del món local’.