25.06.12 – BARCELONA • Barcelonès

Les farmàcies dispensen 131.000 medicaments subjectes a l’euro per recepta en el primer cap de setmana d’aplicació

0
373

Salut té comptabilitzats fins al moment tres casos d’usuaris que s’han negat a pagar la nova taxa.

Les farmàcies catalanes han dispensat 150.400 receptes aquest cap de setmana. 131.000 d’aquestes estaven subjectes a la nova taxa de l’euro per recepta. El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha explicat a TV3 que es té constància fins al moment de tres casos d’usuaris que s’han negat a pagar la taxa. Una taxa que Ruiz ha insistit que té una voluntat “dissuasòria”, més que no pas “recaptatòria”. Ruiz considera que el millor exemple són aquestes 150.400 receptes, que ha considerat excessives, i ha remarcat que l’any passat es van destruir 3.000 tones de medicaments caducats a Catalunya. Sobre si la taxa tindrà efecte dissuasori o no, Ruiz ha dit que caldrà esperar almenys fins a final d’any per poder fer una valoració.

Les 150.400 receptes dispensades el cap de setmana són, de fet, una xifra una mica inferior a les que es distribueixen qualsevol altre cap de setmana. La raó, però, ha dit Ruiz, cal buscar-la en aquell fenomen que passava quan la benzina tenia un preu relativament estable i pujava de preu molt de tant en tant. Quan això passava, es formaven llargues cues d’automobilistes a les benzineres que s’afanyaven a omplir el dipòsit amb benzina encara al preu antic.

En la qüestió de l’euro per recepta ha passat una cosa similar, i així, abans del dissabte 23 de juny, dia en què començava a aplicar-se l’euro per recepta, molts usuaris s’han adreçat a les farmàcies a comprar medicaments sense haver de pagar la nova taxa. És per això que Ruiz ha explicat que caldran sis mesos per valorar si, efectivament, l’euro per recepta té l’efecte dissuasori que es persegueix.

El que sí queda clar, segons Ruiz, és el seny dels contribuents, que al seu parer han entès que aquesta taxa és necessària per mantenir el sistema. D’aquí que, fins al moment, s’hagin recollit només tres casos d’usuaris que s’han negat a pagar la nova taxa. Ruiz ha advertit que encara no s’havien recollit totes les dades i que, per tant, aquesta xifra pot créixer una mica, però també ha assegurat que si hi hagués hagut un rebuig massiu, ja ho sabrien.

Ara, el copagament

Un cop començat a aplicar l’euro per recepta, la Generalitat es prepara per aplicar el copagament de medicaments que preveu el Reial Decret aprovat pel govern espanyol per reduir la factura de la despesa sanitària.

El conseller de Salut ha admès que, en aquest cas, hi ha més “dificultats tècniques”, perquè el Reial Decret preveu les quantitats a pagar en funció de la renda de l’usuari, una informació, per tant, que caldrà aportar d’alguna manera al sistema perquè cadascú pagui el que toca. La mesura s’ha de començar a aplicar l’1 de juliol, i Ruiz ha reiterat la voluntat del Govern de començar-la a aplicar. Si no s’han resolt les dificultats tècniques caldrà que “el Ministeri” plantegi “un pla de contingència transitori” fins que se superin.

Barcelona, destí sanitari

Finalment, el conseller també ha parlat de la possibilitat que Barcelona esdevingui destí sanitari per a ciutadans d’arreu d’Europa també per a la sanitat pública. “Tenim una excel·lent sanitat privada -ha dit- que atrau pacient de molts països, però tenim una excel·lent sanitat pública que a més volem que competeixi amb la sanitat pública de la resta de països europeus”.

La raó és que es preveu que el 2017 es liberalitzi el mercat de les sanitats públiques europees, de tal manera que qualsevol usuari podrà consultar a partir d’un seguit de paràmetres quins són els hospitals públics més ben qualificats i triar, per tant, en conseqüència on vol ser atès.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.