Les festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, declarades Patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco

0
336

València (ACN).- La festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí (Ribera Alta) ha estat declarada aquest dilluns de matinada Patrimoni Immaterial de la Humanitat durant la cimera de la Unesco a Bali (Indonèsia), segons ha informat el consistori valencià. Les festes tenen el seu origen en la devoció a una imatge de la Mare de Déu trobada segons la llegenda l’any 1247 però les notícies sobre les particulars celebracions daten del segle XVII. Les festes s’inicien amb un repicar de campanes la nit del 6 de setembre, que anuncia la jornada de festa major del 7 de setembre, quan es desferma el ritual de danses, peces teatrals, processons i les torres humanes conegudes com Muixerangues, precursores dels castells.

Aquesta matinada a les 3.30 hores, la Unesco ha fet públic el reconeixement de la candidatura de la festa de la Mare de Déu de la Salut com a Patrimoni de la Humanitat. Segons informa el consistori valencià a través d’una nota de premsa, una telefonada a l’alcalde del municipi, Vicent Ramon García, ha confirmat la notícia.

El batlle ha destacat a través d’una nota de premsa que el treball realitzat per tota la ciutat “al llarg dels segles” ha tingut la seva recompensa i ha agraït totes les persones i institucions que han col·laborat en el suport a la candidatura. García ha remarcat que entre tots “han sabut conservar, mantindre i potenciar les manifestacions culturals i de fe més antigues dels valencians”.

L’ajuntament ha informat que el 8 de desembre se celebrarà una representació extraordinària de la processó a la plaça major i a la basílica del municipi amb la implicació de tots els balls.

Juntament amb la festa d’Algemesí, han estat reconegudes aquest dilluns els xamans jaguars del Yuruparí a Colòmbia, el mariatxi mexicà, el peregrinatge al santuari d’Qoyllurit’i a Perú i el fado portuguès. No ha entrat en aquesta definició la tradició dels patis cordovesos que el comitè ha decidit avaluar l’any vinent.

El govern valencià també ha felicitat el consistori pel reconeixement. La consellera de Turisme, Cultura i Esport, Lola Johnson, ha qualificat la decisió de la Unesco com “una fita a nivell patrimonial i amb ella ja són tres elements patrimonials valencians reconeguts”. Al País Valencià tenen reconeixement de Patrimoni Immaterial de la Humanitat el Misteri d’Elx i el Tribunal de les Aigües de València. Ara se suma a la llista la Festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí.

La festa

Les processons de la festa major d’Algemesí, els dies 7 i 8 setembre, tenen més de quatre segles de tradició i opten l’any 2011 a la distinció. Celebrades en honor a la Mare de Déu de la Salut, les processons s’han vingut celebrant de manera ininterrompuda i conserven la multiplicitat de balls i danses tradicionals amb gran plasticitat. Aquesta, a més, ha estat la base per a la recuperació de molts balls tradicionals al País Valencià.

És la Muixeranga el ball potser més reconegut de la festa, un ball amb origen pagà i anterior a les processons que va ser incorporat per l’Església a la desfilada degut al seu gran èxit popular. Aquesta tradició, coneguda en alguns indrets com ‘Ball de valencians’ és considerat l’origen dels castells i va ser exportat al Camp de Tarragona fa més de 200 anys.

En processó de les festes d’Algemesí desfilen la Muixeranga, els Bastonets, la Carxofa, els Arquets, les Pastoretes, el Bolero i els Tornejants, cadascuna acompanyada de les seves músiques particulars tocades amb dolçaina i tabalet, instruments tradicionals valencians. El punt culminant es produeix en l’entrada a l’església amb tots els balls i músiques dansant i sonant alhora mentre la imatge de la Mare de Déu entra a dins de la basílica.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.