La ciutat de Tarragona ha abaixat aquest diumenge el teló d’una de les edicions més participatives de la festa major de Santa Tecla. El consistori tarragoní estima que l’impacte econòmic de les festes ha arribat als 4 milions d’euros i que hi han pres part més de 150.000 persones, entre tarragonins i foranis, que s’han bolcat durant deu dies als carrers de la ciutat. L’Ajuntament ha destacat que les festes s’han celebrat amb plena normalitat i n’atribueix l’èxit a l’aposta per les activitats de caire més popular i tradicional. Esdeveniments com ara les Diades Castelleres i el Seguici Popular han atret milers de visitants. Les festes també han tingut un ampli ressò a les xarxes socials.
La tinent d’alcalde de Cultura, Carme Crespo, ha destacat que l’edició d’enguany de Santa Tecla ha estat "un èxit rotund" de participació i que ha estat marcada per un desenvolupament cívic de la festa, on han destacat per damunt de la resta aquelles activitats de caire més popular i tradicional.
En total s’han programat 428 actes, d’entre els quals uns 150 han anat a càrrec de les entitats de la ciutat -una xifra superior a la d’altres edicions- com ara la revetlla Jove, el Rotet de Santa Tecla o iniciatives nocturnes dutes a terme tant al parc Saavedra com al Camp de Mart, així com diverses propostes gastronòmiques.
El consistori estima que més de 150.000 persones -60.000 entre els dies 22 i 23- han pres part de les celebracions. La festa ha tingut també un gran ressò a les xarxes socials. Per exemple, les visites al web s’han mantingut al voltant de les 70.000, mentre que el nombre de seguidors ‘2.0’ ha passat de 2.600 a 6.000.
L’impacte econòmic en benefici de la ciutat també ha estat molt important, i ha repercutit sobretot els sectors de la restauració, l’hostaleria i el comerç. Això ha suposat també la contractació de personal extra que, en el cas de l’Ajuntament, a banda dels 300 treballadors municipals que s’hi han implicat directament, es tradueix en mig centenar de persones contractades.
Crespo ha destacat també que un dels èxits d’enguany ha estat la gran difusió que s’ha fet de la Festa a través de la Capital de la Cultura Catalana, i ha recordat que Santa Tecla es va escollir com un dels eixos principals de la capitalitat de Tarragona per aquest any 2012.
La regidora ha valorat molt positivament el civisme i la convivència mostrades pels ciutadans durant els deu dies de Santa Tecla. El programa s’ha desenvolupat amb normalitat i sense alteracions significatives. Alguns dels actes més multitudinaris han estat la Baixada de l’Àliga, els Gegants Vells, els Gegants Moros, la Mulassa i el Lleó del dia 21; la Cercavila del dia 22 o la Processó de la diada de Santa Tecla.
Aquestes festes de Santa Tecla passaran també a la història per l’exìt de les dues Diades Castelleres. La del primer diumenge de festes va marcar un pas endavant històric per la Colla Jove de Tarragona, que va descarregar un castell de gamma extra -el 9 de 8 amb folre- i va tornar a carregar, per segona vegada, el 5 de 9 amb folre.
La Diada Castellera de Santa Tecla va oferir una tripleta màgica de la Colla Xiquets de Tarragona -la tercera de la seva història-, una "tripleta vilafranquina" completada amb un pilar de 7 amb folre carregat per part de la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Per la seva banda, els Xiquets del Serrallo van intentar sense èxit el 7 de 7 i van descarregar el 5 de 7 i el 4 de 7 amb l’agulla.
Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau es van anotar la millor actuació de la seva història descarregant el 3 de 7 amb l’agulla, el 2 de 7 i el 5 de 7. Uns grans registres per aquesta plaça castellera de Tarragona que està en una clara dinàmica ascendent, segons el consistori.
D’altra banda, Crespo ha posat en valor el creixement de la Santa Tecla Petita, que ha qualificat com "l’aposta de futur", pel seu elevat nombre d’actes i de participació. Han destacat, especialment, La baixadeta, el Seguici Petit, la begudeta o el xumet de la Víbria, d’entre l’oferta d’actes destinats als tarragonins més menuts.
Crespo ha agraït també l’aportació econòmica dels patrocinadors privats en una edició en què l’Ajuntament ha reduït la seva aportació dels 600.000 euros de l’edició anterior als 400.000 de la d’aquest any.