La Palma d’Ebre/Deltebre (ACN).- Les principals cooperatives del territori podrien col·laborar en refinançar la secció de crèdit de l’Aldea per ajudar a tornar els diners dels comptes corrents als socis afectats i "donar per tancada la seva crisi" aviat. Després d’uns primers dies d’incertesa i dubtes, en què molts socis van sol·licitar informació de la situació de les seves entitats, la por s’ha esfumat. La resta d’entitats de la demarcació estan treballant amb normalitat. Un exemple de bon funcionament és La Palma d’Ebre (Ribera d’Ebre), on la secció de crèdit de la cooperativa és la única entitat bancària del municipi. La majoria dels habitants del poble hi té plena confiança i es mostren tranquils malgrat el cas de l’Aldea.
El cas de la secció de crèdit de l’Aldea ha revolucionat aquesta setmana els socis de la resta de cooperatives agràries del territori temerosos que una situació similar es pogués viure a les seves entitats. Com ha explicat a l’ACN, el responsable de la secció de crèdit d’Arrossaires del Delta de Deltebre (Baix Ebre), Raül Carles, dilluns molts socis es van apropar fins a la cooperativa per demanar informació de l’estat dels comptes de l’entitat deltenca. Al llarg de la setmana la preocupació ha anat baixant i han estat molt pocs els que han volgut retirar efectiu dels seus comptes, "mentre que també hi ha hagut ingressos", com ha apuntat Carles. Segons la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) tampoc hi ha hagut retirades de diners significatives a la resta de poblacions veïnes de l’Aldea.
Diumenge coincidint amb l’Assemblea General de comptes de la cooperativa arrossera, es va poder enviar un missatge de tranquil·litat als afiliats. El responsable de la secció de crèdit d’Arrossaires considera que cal solucionar el cas de l’Aldea "el més aviat possible per poder recuperar la confiança del soci". Segons Carles, per aconseguir-ho és necessari que els afectats de l’Aldea puguin rescatar aviat els seus diners dels comptes corrents, malgrat que calgui més temps per recuperar els estalvis a dipòsit. Amb aquesta finalitat, algunes de les cooperatives més importants de la demarcació podrien contribuir, juntament amb la Generalitat, a refinançar l’entitat de l’Aldea i possibilitar que en una setmana es puguin començar a desbloquejar els comptes, tal com està gestionant FCAC.
"Hi ha un compromís total del sector perquè els socis de l’Aldea tinguin liquididitat i poder resoldre-ho en pocs dies", ha assegurat Carles. Des de la federació de cooperatives s’ha aprofitat per recordar la importància que les seccions de crèdit tenen per al present i el futur del sector agrícola ja que aquestes entitats són la principal font de finançament per als agricultors. "Si no fos per les seccions de crèdit, molts pagesos patirien moltíssim. Les seccions de crèdit són una eina fonamental de futur perquè si les cooperatives no les disposessin, moltes no serien viables", ha explicat el responsable de la secció de crèdit d’Arrossaires del Delta.
Un bon exemple a La Palma d’Ebre
Tot i la por dels últims dies, la resta de cooperatives i entitats de crèdit han seguit funcionant amb normalitat a les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona, insistint en què el de l’Aldea, era un cas puntual. I és que les seccions de crèdit tenen un gran pes a les poblacions de tradició agrícola i així s’ha mantingut en els últims anys malgrat la competència del sector bancari. Alguns municipis fins i tot, no disposen d’altra entitat bancària que la secció de crèdit de la seva cooperativa. Un d’aquests casos és el de La Palma d’Ebre, a la Ribera d’Ebre, un municipi majoritàriament oleícola.
Els veïns estan "tranquils". Aquesta és la paraula més repetida quan se’ls pregunta si hi ha por després del que ha passat a l’Aldea i en un poble on també la majoria dels seus habitants gestiona els seus diners a través de la caixa rural. Confiança i tranquil·litat. Així ho ha corroborat també, en declaracions a l’ACN, l’alcalde de La Palma d’Ebre, Gil Martí, que ha assegurat que la feina es fa ben feta a la cooperativa. "Es fa una auditoria anual i les liquidacions als pagesos com toca. No tenim cap problema", ha dit. El problema, ha assegurat, seria que moguts pel neguit, els socis d’altres cooperatives fessin una retirada massiva de diners, i sobretot les dificultats que suposen els preus decadents que es paguen pels productes agraris.
La cooperativa de La Palma d’Ebre data de 1919, un llarg arrelament que també té la secció de crèdit que des de fa uns anys està vinculada a Bankia. Segons Martí, els veïns del municipi estan acostumats a fer les seves gestions diàries amb la seva llibreta a les oficines de la cooperativa mentre que l’alcalde ha demanat que "no estaria de més" tenir un caixer automàtic. I és que fora de l’horari d’oficines, el fet de treure diners i fer altres gestions suposa per als habitants de La Palma d’Ebre, i també als turistes, haver de desplaçar-se fins a Flix o Móra d’Ebre.
L’Aldea busca la normalitat
Mentrestant a la població de l’Aldea, s’espera l’arribada del desbloqueig dels comptes de la secció de crèdit per poder retornar a la normalitat. L’Ajuntament però segueix ajudant les persones més afectades pel bloqueig dels comptes de la cooperativa amb el repartiment d’aliments, que ha demanat prop d’una cinquantena de persones (entre l’Ajuntament i Càritas), i amb la donació de diners que es podia sol·licitar aquest divendres a les oficines del consistori. Una vintena de persones han omplert els formularis on "juren" que no disposen de més recursos per subsistir i l’Ajuntament, que disposa de 60.000 euros per aquesta finalitat, els abonarà a partir de dilluns. Aquest ajut caldrà retornar-lo quan s’hagi resolt el problema dels comptes.