Salvador Vives

Alcalde de Capellades

Molins de paper

© alcaldes.eu/Mireia Gimeno

“Les millores al parc de la Cinglera del Capelló aportaran molt de valor afegit a la vila”

Capellades ha triplicat les partides pressupostàries dedicades a l’atenció a les persones
0
3363

Visitem la localitat de Capellades. El seu alcalde és Salvador Vives, que va dedicar prop de 40 anys de carrera professional al món de l’empresa en el sector social.

Com definiria el seu estil de fer política?

Crec que és poc polític. Tinc molt clara la ideologia amb la que m’identifico, però quan ets alcalde, has de ser l’alcalde de tots els veïns i veïnes. Jo intento fer-me proper a la gent i, malgrat que no tot es viable i que no pots dir que sí a tot, miro de complir tot el que puc. La meva formació em marca: soc una persona molt organitzada, vinc del món de l’empresa i treballo per objectius. Aquest mandat hem organitzat àrees de treball per complir-los tots.

Tinc molt clara la ideologia amb la que m’identifico, però quan ets alcalde, has de ser l’alcalde de tots els veïns i veïnes.

Va ser escollit per primer cop el 2019. Personalment, què li ha aportat aquest temps a l’alcaldia?

L’entrada va ser molt dura. Només feia una setmana que era alcalde i se’ns va cremar la muntanya de Miramar. D’això en dic, sarcàsticament, una entrada triomfal. Però la vam superar. I també vam superar altres petits incidents locals, com ara fugues d’aigua molt importants i mancances en el subministrament.

El més greu, però, ha estat la pandèmia. Estem a 9 quilòmetres de la Conca d’Òdena, que va ser el focus principal a l’inici. I ho vam viure directament, a la nostra residència. En presideixo el Patronat i ho vaig viure de prop… Va ser molt dur.

L’entrada a l’alcaldia va ser molt dura. Només portava una setmana al càrrec i se’ns va cremar la muntanya de Miramar.

En quin sentit?

Des de la declaració de l’estat d’emergència, a l’Ajuntament vam deixar de fer els serveis municipals que estàvem fent fins aleshores. Teníem una línia de treball molt important basada en renovar diferents espais del poble que vam haver d’aparcar per cobrir les necessitats de la gent. Vam crear un servei de més de 30 voluntaris que feien des de mascaretes fins a trucades a la gent gran. Vam assistir més de 300 persones, fent-los la compra, anant-los a la farmàcia i atenent-los en allò que necessitaven. Ara estem patint la post-pandèmia.

Vostè no és nat a Capellades, però fa 35 anys que s’hi va establir. Com definiria la vila i la seva gent?

És un municipi molt viu, amb prop de 40 entitats esportives, socials i culturals que formen un teixit associatiu molt ric, que dona vida. Cada cap de setmana fem activitats i crec que aquesta és la gran qualitat del poble. A més, Capellades ha estat sempre una font d’aigua. Tenim aquí un aqüífer, l’anomenat Carme-Capellades, que ha ajudat al desenvolupament econòmic històric del nostre entorn, gràcies als molins paperers. Precisament en tenim un museu dedicat, en què expliquen com es feia el paper artesanal. Una de les joies del poble.

Quins altres llocs emblemàtics val la pena visitar?

A més del Molí, tenim el parc de la Cinglera del Capelló. Hi ha uns jaciments prehistòrics amb presència neandertal, que són dels més importants del món. Enguany celebren, precisament, els 40 anys d’existència. També és una de les joies del municipi. Properament hi instal·larem una passarel·la que permetrà recórrer-la per entendre aquell moment de la història.

A banda de l’aqüífer, tenim uns jaciments prehistòrics amb presència neandertal, que són dels més importants del món.

En quin moment econòmic i social es troba la vila?

Actualment tenim una taxa d’atur del 10,38%. A primers de 2021 la dada era del 13,66%. Hem baixat, perquè en aquests mesos hi ha hagut 88 persones que han trobat feina. A Capellades hi ha tres o quatre empreses importants, que tenen una plantilla força estable i que es dediquen al metall, el paper i les arts gràfiques. També tenim tot el teixit comercial, molt potent, que dona servei a tots els pobles i urbanitzacions del nostre entorn, com si fóssim el centre comercial local. És un teixit viu, molt ben organitzat i que gaudeix d’estabilitat en aquests moments.

S’han recuperat de la pandèmia?

Així és. Val a dir que en els moments més complicats, des de l’ajuntament vam atorgar ajuts especials, tant a les persones més vulnerables com a través de Càritas. Tampoc no vam cobrar la taxa municipal de les terrasses als restaurants i als bars perquè crèiem que era una situació complicada. I vam concedir certes bonificacions als comerços.

Quina és la situació econòmica de l’Ajuntament?

L’any 2019 ens vam trobar amb un deute important. Però el vam poder liquidar gràcies als romanents, tan bon punt els vam poder fer servir. Els deutes no ens permetien fer inversions. Ara, però, tenim un ajuntament sanejat, amb capacitat de maniobra i d’inversió. I, per tant, estem portant a terme el programa de govern que ens havíem plantejat en les eleccions. Aprofitem també totes les inversions que ens venen de la Diputació i la Generalitat, com ara  el Pla General d’Inversions o el PUOSC.

Tenim un ajuntament sanejat, amb capacitat de maniobra i d’inversió.

Quins projectes estan desenvolupant, concretament?

El nostre programa de Govern contemplava quatre grans àrees: territori i sostenibilitat; serveis a les persones i acció social; desenvolupament econòmic, cultural i educatiu i els serveis generals i govern obert.

En quant a la primera, ens hem centrat molt en els serveis bàsics a les persones, és a dir: aigua, llum i gas. A Capellades tenim aigua pública i això vol dir que en controlem la gestió, la qualitat i les instal·lacions. A més, també treballem en projectes de reforma dels carrers del casc antic i de l’enllumenat, a través d’un pla d’eficiència i estalvi energètic. Hem acabat igualment la primera fase de la Casa de la Vila, que era necessària perquè estem sense Ajuntament des de fa molts anys. I hem intentat millorar la neteja general de places i carrers, amb una nova màquina i sistemes de neteja més eficients. 

A Capellades tenim aigua pública i això vol dir que en controlem la gestió, la qualitat i les instal·lacions.

Molt bé. En quant a serveis a les persones, què han fet?

Hem seguit incrementant les partides pressupostàries. Vam començar el mandat amb un 1,2% del pressupost i ara hi tenim destinat un 3,6%. Ho hem multiplicat per tres. També hem creat el Consell Municipal de Dones per treballar les polítiques de gènere. I, properament, inaugurarem un espai pels joves, després de molts anys de demanar-lo. 

En matèria de desenvolupament econòmic, cultural i educatiu, hem fet una inversió important en instal·lacions i entitats culturals.  També estem treballant en el recorregut turístic que abans us deia del parc de la Cinglera del Capelló, que ha d’aportar molt de valor afegit a la vila. A més, no hem descuidat mai les necessitats de l’escola pública: hem millorat les instal·lacions i condicionat els espais de primària i de l’escola bressol. 

Algun altre projecte?

Queden els serveis generals i govern obert. Aquí hem potenciat el departament de serveis municipals, dotant-lo d’un servei tècnic amb estructura: enginyeria, arquitectes, aparellador. Així podem cobrir les necessitats del poble, tant en la gestió i control de l’aigua com en el manteniment de carrers, serveis i instal·lacions municipals.

I també hem creat, a través del portal del ciutadà, una sèrie d’eines que permeten vehicular les queixes i suggeriments. Cal estar en contacte amb la ciutadania per resoldre els problemes. Tot i que ens està costant una mica de fer avançar aquest darrer projecte.

En quant a habitatge, quina és la situació del municipi?

Tenim el mateix problema que a la resta de l’Anoia i de Catalunya: l’habitatge és car perquè no n’hi ha de lloguer i els recursos municipals són limitats. Nosaltres hem fet una ordenança per promoure que els habitatges buits puguin posar-se en lloguer i així oferir alternatives a les persones que en necessitin. És un problema que requereix més esforç, però difícil de resoldre. 

Hem fet una ordenança per promoure que els habitatges buits es posin en lloguer.

Expliqui’ns com és l’estructura de l’Ajuntament. Quanta gent hi treballa? Quin és el perfil del seu equip de govern?

A banda de l’estructura municipal, tenim dues entitats. Una és l’escola bressol, que depèn de l’Ajuntament, i l’altre és el Museu Molí Paperer. Entre el Museu, l’escola i l’estructura municipal treballen unes 90 persones a l’Ajuntament. Es distribueixen en tres àrees importants: administració general, secretaria i intervenció.

Quant a l’equip de govern, és una continuació del pacte que va produir-se en la legislatura 2015-19: una coalició entre Esquerra Republicana i la CUP. A més, dins del consistori hi tenim representants de Junts per Capellades, del Partit Socialista, i de Ciutadans. Creiem que és una corporació local força implicada amb el poble. Sovint rebem el recolzament dels diferents grups municipals que no estan al govern. Em sento molt content de com està funcionant aquesta legislatura. 

L’equip de govern, és una continuació del pacte que va produir-se en la legislatura 2015-19: una coalició entre Esquerra Republicana i la CUP.

Sabria dir quin ha estat el millor moment al capdavant de l’Ajuntament?

L’actual. Però també va ser molt gratificant la meva etapa com a regidor d’Acció Social, en el mandat 2015-2019. Malgrat que havia treballat en una empresa dedicada al tercer sector, jo no coneixia gaire l’administració pública i em va costar molt d’adaptar-me a la seva casuística.

A l’empresa, una tasca pot durar una setmana. Aquí la mateixa tasca en pot durar moltes. Però al final veus els objectius i et sents molt content perquè has pogut col·laborar en resoldre necessitats del poble. Per tant, vaig poder interactuar molt amb el dia a dia de les persones més vulnerables i em vaig sentir molt gratificat.

I el pitjor moment?

L’incendi que us he dit abans va ser un moment molt puntual. El pitjor va ser els mesos de la Covid, des del 13 de març fins el 20 de maig. Cada dia, dissabtes i diumenges inclosos, veníem a treballar un grup de persones per cobrir els problemes que sorgien sobre la marxa. Aquesta va ser la pitjor etapa. A més, com a membre del Patronat de la residència municipal, vaig sofrir molt l’impacte que la pandèmia va tenir entre la gent gran.

Com a membre del Patronat de la residència municipal, vaig sofrir molt l’impacte que la pandèmia va tenir entre la gent gran.

Quan parla amb altres alcaldes i alcaldesses de la zona, en quins problemes coincideixen?

Ui! Haig de ser sincer? 

Sempre.

Com a alcalde, participo en el Consell d’Alcaldes de l’Anoia. Allà no importen els colors polítics. A més, també tinc molt bona relació amb els alcaldes dels quatre pobles de l’entorn: la Torre de Claramunt, Carme, Vallbona i la Pobla… Cadascuna, d’un color diferent.

Quan parlem de les problemàtiques del dia a dia, en la gestió i en l’operativa, no hi ha massa diferències. I ens ajudem molt a l’hora de passar-nos informació. Aquí a Capellades, per exemple, fem la recollida d’escombraries porta a porta des del 2018. Personalment crec que és un èxit i entre tots hem anat fent unes sinergies d’informació que ens han anat molt bé.  

Alguna altra problemàtica destacable?

Ens trobem, puntualment, davant de certa conflictivitat i incivisme. Crec que a l’Ajuntament hauríem de fer campanyes més específiques. També coincidim molts alcaldes en la problemàtica de la gestió administrativa feixuga en matèria de contractes. Molts ajuntaments petits no tenen el múscul necessari per agilitzar la contractació digital, les licitacions obertes, etcètera.

Creu que se’ls escolta prou des del Govern?

Actualment formo part del Consell d’Alcaldes de Catalunya. I, pel coneixement que tinc, crec que sí que ens escolten. Però sovint l’Administració és lenta i feixuga, i els que volem sempre accions i respostes ràpides ens trobem una mica alentits. Jo, personalment, tinc una relació molt correcta amb la Diputació i la Generalitat. 

Finalment, com és un dia en la seva vida com alcalde?

El dia a dia de l’alcalde de Capellades és bastant intens. Tot i que tenim 8 regidors de govern, jo soc l’únic que està a disposició de l’Ajuntament tot el dia. I sovint he de cobrir feines d’altres regidors (cosa que faig sense cap problema).

Una jornada normal comença a primera hora del matí, venint al despatx i consultant el correu electrònic, que sempre ens porta molta estona. Després faig totes les signatures digitals. I un cop resolta la part administrativa, enfoquem les reunions amb els serveis municipals i tècnics. També volto molt pel carrer, per escoltar la gent o anar a veure qualsevol problema. Totes les queixes i suggeriments m’arriben a la bústia personal, perquè vull estar molt al corrent del què passa i del que demana la ciutadania. A banda de tot això, tenim les operatives normals de l’Ajuntament: reunions de govern, amb l’oposició, comissions informatives, plens…

Totes les queixes i suggeriments m’arriben a la bústia personal, perquè vull estar molt al corrent del què passa.

Nascut a Tarragona, Salvador Vives va formar-se en Direcció d’Empreses i va ser cofundador d’Àuria grup, una Cooperativa del tercer sector, establerta a Igualada i dedicada a promoure la igualtat d’oportunitats entre totes les persones, especialment aquelles que viuen amb capacitats diferents o amb malalties mentals. Vives hi va dedicar 38 anys de la seva vida professional fins que es va prejubilar, no sense abans veure com el grup creixia fins a donar servei a 900 persones de la comarca. De seguida va arrelar al teixit social de Capellades, formant part del grup de Dimonis i Correfocs, de l’Associació de Pares i del Consell Escolar. Des del 2010 va desenvolupar, a més, inquietuds polítiques i va ser un dels fundadors de la delegació de l’ANC a la localitat. El 2015 va presentar-se com a independent a les eleccions municipals i va ser escollit regidor. El 2017 va estrenar militància política a ERC i, finalment, el 2019 va encapçalar la llista municipal del partit que va guanyar les eleccions.

QÜESTIONARI IMPERTINENT

  • Un llibre especial. El darrer de Carme Forcadell. M’ha colpit molt.
  • Una pel·lícula. No soc gaire cinèfil, però m’agrada la intriga. Les de Sherlock Holmes o la sèrie Crims, per exemple.
  • Una cançó. Moltes de la meva generació: Lluís Llach, Raimon, Joan Manuel Serrat. Més cap aquí: Sopa de Cabra, els Pets. També en Franco Battiato.
  • Un plat de cuina. Menjar m’agrada molt. Soc aprenent de cuiner i m’encanta la paella. Però el peix i el marisc en general, i la sarsuela, és el que prefereixo.
  • Una beguda. Soc de vi i de cervesa.
  • Un país. Catalunya.
  • Un viatge que hagi fet o que li agradaria fer. Havia viatjat força en el passat. Recomanaria tothom que visités l’Índia. És un món que no està globalitzat.
  • El que més valora d’una persona? L’honestedat i la sinceritat.

Capellades

A la comarca de l’Anoia hi trobem la vila de Capellades, de poc més de 5.000 habitants distribuïts en una extensió de prop de 3 Km2. Al llarg dels segles, fins i tot des del temps dels Neandertal, el riu li ha donat vida i activitat: el paper, l’electricitat, el sector tèxtil, la metal·lúrgia i les arts gràfiques han estat indústries habituals en els darrers anys, que han impulsat l’economia local. Una rica vida associativa és responsable en bona mesura de mantenir i promoure celebracions al llarg de l’any com ara el Mercat Figueter, el Festival d’Orgue o les Festes del Carrer, amb el seu tradicional Ball Pla. A més, Capellades té uns atractius turístics molt notables en el seu Museu Molí Paperer i en el Parc Prehistòric. Ambdues instal·lacions molt recomanables de veure.

Alcaldes.eu recomana:

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.