Aquesta és la voluntat de les quatre diputacions catalanes i del Consorci d’Administració Oberta de Catalunya (AOC) amb la posada en marxa del nou sistema informàtic per gestionar el padró municipal d’habitants.
El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve; la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega; i els presidents de les diputacions de Lleida, Girona i Tarragona, signen el conveni de col·laboració.
«Un país més modern i més eficient, un país a l’altura de la societat catalana del segle XXI».
I així ho va manifestar el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, que també va assegurar que «fem un nou pas endavant per millorar aquest servei i per posar a la disposició del país unes eines de govern més eficaces».
Un nou pas que es va fer realitat ahir al vespre a la sala Torres Garcia del Palau de la Generalitat, amb la signatura del conveni de col·laboració que permetrà posar en marxa aquest nou sistema informàtic. Esteve vha segellar l’acord acompanyat de la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i dels presidents de les tres diputacions catalanes.
Durant el seu discurs, el president de la Diputació de Barcelona també va recordar que «el padró és un instrument bàsic, essencial, per a una administració eficaç» i, per aquest motiu, la decisió d’unificar-ne els programaris «constitueix una nova reafirmació de la voluntat de construir un nou país».
A més, Esteve va posar èmfasi en el fet que «les diputacions catalanes hem contribuït a fer possible la ferma resposta a la crisi –econòmica– en clau local», gràcies a «una sòlida visió de país darrera, que ens ha portat a treballar plegades d’una manera que no s’havia vist mai des dels temps de la Mancomunitat».
«Catalunya és la suma de tots els seus pobles»
Així es va expressar la vicepresidenta del Govern de la Generalitat i presidenta de l’AOC, Joana Ortega, que va posar en valor la tasca que han fet les quatre diputacions en l’àmbit de l’administració oberta, així com tots els actes de col·laboració i coordinació que hi ha entre les administracions catalanes.
D’altra banda, els presidents de les diputacions de Lleida, Girona i Tarragona també van destacar la voluntat de treballar conjuntament pel país.
Així, el lleidatà Joan Reñé va posar l’accent en el fet que aquest acord és un altre exercici de responsabilitat per fer un pas més en tot el sistema d’eficiència administrativa. En aquesta línia, el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, va manifestar que el país disposarà d’una eina molt potent que permetrà als ciutadans facilitar les gestions del padró; mentre que el tarragoní Josep Poblet va fer esment de la importància d’aquest conveni per a tots aquells municipis que actualment no poden disposar d’una gestió pròpia.
L’acord, sorgit a iniciativa de la Diputació de Barcelona, s’inicia amb una primera fase que consisteix en l’adquisició i posada en marxa del nou programari, la migració de les dades des dels sistemes actuals al nou i un primer any de manteniment. També s’estableix que la Diputació de Barcelona assumirà el procediment de contractació del nou programari i aportarà 336.142 €, del total de 473.447 € que hi posen les quatre diputacions en aquest primer termini.
En una segona fase, s’acordarà el manteniment d’aquest nou sistema informàtic per part de les quatre diputacions, d’acord amb les necessitats que sorgeixin, que seran tractades, supervisades i coordinades pel Consorci d’Administració Oberta de Catalunya.
Disposar d’un únic sistema d’informació permetrà, entre d’altres, impulsar economies d’escala i, per tant, tenir un impacte positiu en l’àmbit econòmic. També establirà sinergies positives entre els diferents actors institucionals per millorar l’eficàcia, l’eficiència, l’economia i l’efectivitat de l’actuació de les administracions públiques.
En els darrers 20 anys, les diputacions catalanes han donat suport als ajuntaments per dur a terme la gestió informatitzada del padró, sota formes organitzatives sensiblement diferents i amb la utilització de programari divers. Cal destacar que aquest acord és el fruit d’un treball en equip entre les quatre diputacions catalanes que ha permès establir, de manera conjunta i consensuada, les necessitats i paràmetres bàsics de la contractació, amb l’objectiu comú de millorar el servei que rep la ciutadania.