03.07.14 – GIRONA • Gironès

Les quatre diputacions catalanes reivindiquen l’esperit de la Mancomunitat cent anys després de la seva creació

0
456

Per commemorar l’efemèride, els representants institucionals actuals han emulat una foto històrica que es va fer el 1918 a l’escalinata del pati de les Magnòlies


La foto històrica que es va fer el 1918, actualitzada amb els representants institucionals del 2014.
Els presidents de les diputacions catalanes han reivindicat, cent anys després de la seva creació, la Mancomunitat de Catalunya com una "estructura de país clau" en la configuració de la societat catalana. Els representants institucionals actuals han emulat una foto històrica que es va fer l’any 1918 a l’escalinata del pati de les Magnòlies aprofitant una de les visites a la ciutat del consell permanent de la Mancomunitat, presidida per Josep Puig i Cadafalch. Els presidents de les diputacions han remarcat que la institució va jugar un paper essencial per protegir la llengua catalana, per organitzar una administració moderna i descentralitzada i per cohesionar el país des del municipalisme.
Cent anys després de la seva creació, l’esperit de la Mancomunitat és més vigent que mai. Els presidents de les quatre diputacions catalanes han lloat el paper que va jugar la institució que, tot i sobreviure pocs anys, va assentar les bases del què és Catalunya en l’actualitat. "Va fixar les eines de futur amb un present que assetjava, igual que ara", ha afirmat el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet. 
Els presidents han reivindicat la Mancomunitat de Catalunya com la institució que va apostar per normativitzar la llengua catalana i la seva gramàtica permetent, així, que sobrevisqués al pas del temps. "Una llengua sense estat corre perill de convertir-se en dialecte", han recalcat els presidents que han assegurat que un dels "grans encerts" de la Mancomunitat va ser l’acció de govern a favor del català.
"La unitat d’acció política i la unitat de criteri van marcar, per sobre les estratègies partidistes, una estratègia de país que va tenir una volada extraordinària i excepcional", ha afirmat Poblet.
En honor a aquesta unitat que va caracteritzar la Mancomunitat, els quatre presidents han iniciat els actes de commemoració fent una fotografia que n’emula una altra que es va fer del Consell Permanent de la Mancomunitat al 1918 i en la qual eren presents els quatre presidents de les diputacions de l’època. Com en aquella ocasió, la instantània s’ha pres a les escales del que en aquells moments era l’hospital Santa Caterina i que avui és la seu de la Generalitat a Girona.
L’amfitrió, el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, ha afirmat que aquest dijous, cent anys després, les quatre diputacions catalanes tornen "a fer pinya" per "abraçar l’esperit d’aquella Mancomunitat. "Afrontem el futur del nostre país amb la mateixa il·lusió i les mateixes ganes de construir nous horitzons per a Catalunya", ha afirmat Giraut. 
El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha volgut retre homenatge a l’obra "gegantina i precursora" que va fer la Mancomunitat gràcies a l’acció unitària de les quatre diputacions. "El municipalisme, ara com fa cent anys, és una eina clau en la construcció nacional de Catalunya", ha afirmat Esteve.
En la mateixa línia, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha assegurat que "mai, amb tan poc temps i tan pocs recursos, s’havia fet tant" com va fer la Mancomunitat, a qui Catalunya deu les bases de la llengua, de la xarxa de comunicacions viàries i marítimes, de les telecomunicacions i de l’organització territorial. 
Normativització de la llengua
Després de la fotografia i dels parlaments dels presidents, la comitiva ha fet una visita a l’exposició ‘Normativització de la llengua’, que acull la Casa de Cultura de la Diputació de Girona fins al 27 de juliol. Es tracta d’una de les exposicions que conformen el projecte expositiu ‘L’inici del demà. Mancomunitat de Catalunya. 100 anys’, organitzat per les quatre diputacions catalanes i coordinat pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Un projecte que aplega, també, un mostra genèrica i cinc exposicions més que es poden visitar a les altres demarcacions catalanes.
Durant l’acte, el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, ha avançat que la Diputació de Girona inaugurarà el proper mes de setembre una nova exposició sobre l’efecte de la Mancomunitat a les comarques gironines. Primer, s’exposarà a Santa Coloma de Farners i després itinerarà per les altres comarques. D’aquesta mostra en sortirà un llibre divulgatiu, que es publicarà dins la col·lecció ‘Quaderns de la Revista de Girona’, que edita la mateixa Diputació. També s’ha encarregat un llibre a l’historiador gironí Xavier Carmaniu, que aprofundirà en el tema.
També es farà un homenatge al Agustí Riera, que va ser president de la Diputació entre els anys 1911 i 1924 i vicepresident de la Mancomunitat entre el 1914 i 1924 i s’organitzaran conferències sobre la Mancomunitat arreu de les comarques gironines. D’altra banda, la Diputació de Girona, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, ja ha enllestit el buidatge de les actes de la Mancomunitat: 30 volums que contenen 23.003 acords, que ja es poden consultar als arxius generals d’ambdues diputacions i que properament també es podran consultar per Internet.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.