30.11.12 – TARRAGONA • Tarragonès

Les tres llars d’infants amb prop de 300 places previstes a Tarragona per al curs que ve no es construiran

0
317

La Canonja gestionarà la recaptació del seus propis tributs després que no s’hagi arribat a un acord amb Tarragona per la mancomunitat


Imatge del plenari municipal de Tarragona del mes de novembre.

Tarragona es quedarà el curs que ve sense 282 places de llars d’infants en tres nous centres que hi havia previstos a la ciutat. L’empresa adjudicatària de les noves llars de Sant Pere i Sant Pau i Joan XXIII, i la Xarxa Santa Tecla, que n’havia de construir una altra a la Móra, hi han acabat renunciant per motius econòmics. D’altra banda, en el plenari municipal d’aquest divendres, s’ha donat compte de la suspensió de l’acord amb la Canonja -municipi segregat l’any 2010- per començar a constituir la mancomunitat que havia de prestar els serveis de gestió tributària. Finalment, doncs, el municipi gestionarà la recaptació dels seus propis tributs després que no s’hagi arribat a un acord amb Tarragona.
El plenari municipal del mes de novembre ha aprovat la resolució de mutu acord del contracte amb l’empresa Dau Bressol’s SL que havia de construir i gestionar les futures llars d’infants municipals Marcel·lí Domingo, al barri de Sant Pere i Sant Pau, i Joan XXIII, a la vora del col·legi Tarragona. Aquest punt de l’ordre dia s’ha aprovat amb els vots favorables de tots els regidors, tret dels set del Partit Popular, que s’hi han abstingut.
El regidor d’Ensenyament de l’Ajuntament de Tarragona, Joan Sanahujes, ha explicat que aquesta firma tenia concedit un crèdit amb l’antiga Caixa Laietana. L’absorció d’aquesta entitat per part de Bankia, i el seu rescat posterior, va implicar la retirada del crèdit a la firma que s’havia adjudicat els projectes, amb la qual cosa es va quedar sense finançament. 
L’empresa va comunicar a l’Ajuntament que veia factible poder rebre els diners l’any 2013, i per això el consistori va demanar a la Generalitat una pròrroga del programa de construcció de llars d’infants que finalitzava el passat mes de setembre. Sanahujes ha lamentat que la legislació no ha permès aquesta pròrroga, i que això implica que els centres no es puguin tornar a adjudicar i, per tant, que no s’acabin construint
En paral·lel, la tercera llar d’infants prevista per al curs que ve a Tarragona, en aquest cas a la zona de Llevant, tampoc es farà. La Xarxa Santa Tecla, adjudicatària del projecte, s’havia de fer càrrec d’un sobrecost de 400.000 euros per poder aixecar l’edifici, ja que s’havia de fer en un terreny massa tou per la seva proximitat amb el mar. Això implicava la construcció d’uns fonaments d’onze metres que la firma no ha volgut afrontar.
Això implica que les 282 places de llars d’infants que s’havien de posar en marxa el curs que ve a la ciutat s’han perdut. Cada centre preveia una capacitat de 94 alumnes de P-0, P-1 i P-2. El regidor ha lamentat a l’ACN que actualment 300 famílies estan en llista d’espera per accedir a alguna de les places que oferten les nou llars municipals existents. "Està clar que hi ha una demanda perquè ho omplim tot i hem de deixar gent sense plaça", ha lamentat el regidor, qui ha atribuït la pèrdua dels projectes a la crisi econòmica. 
No hi haurà mancomunitat per la gestió de tributs amb la Canonja
Finalment els ajuntaments de Tarragona i la Canonja no s’ha posat d’acord per crear la mancomunitat que havia de recaptar tributs i impostos, i el municipi segregat de la capital l’any 2010 gestionarà de forma independent aquesta qüestió. De fet, el ple d’aquest divendres ha deixat sense efecte l’acord signat al març del 2011 per a la creació d’aquest ens mancomunat. 
La portaveu del govern municipal de Tarragona, Begoña Floria, ha explicat que tots dos ajuntaments han arribat al convenciment que cadascun ha de gestionar els seus propis impostos. "Ha estat un procés complex i històric, que té valoracions diverses i en que cadascú ha confrontat els seus interessos", ha reflexionat. 
L’Ajuntament de la Canonja recaptarà el seus impostos a través de l’organisme BASE de la Diputació de Tarragona, que s’encarregarà de l’IBI i de l’impost de circulació, mentre que el consistori recaptarà l’IAE. Malgrat tot, l’acord signat l’any 2006 que preveu que la Canonja acabi cobrant la totalitat d’ingressos procedents del polígon Químic Nord -que es troba en un 85% dins del seu terme- es mantindrà. Des de l’inici, el consistori ja recapta un 40% d’aquests tributs, percentatge que augmentarà progressivament fins l’any 2021, quan ja en recaptarà el 100%.
A més, altres acords ja existents entre tots dos municipis com ara la recollida de la brossa, la incineració de residus, la grua municipal o les línies d’autobusos urbans, no es modificaran. L’únic servei que també es deixarà de contractar a Tarragona, juntament amb la gestió d’impostos, és el de seguretat. La Canonja està immersa en la creació del seu propi cos de seguretat que entrarà en funcionament l’any que ve. 
Plenari de tràmit
El plenari d’aquest mes de novembre ha estat pràcticament de tràmit i hi ha predominat la bona sintonia entre els diferents grups municipals, que s’han posat d’acord per tirar endavant la totalitat de punts de l’ordre del dia. Entre les mesures més destacades també hi ha l’aprovació del vint-i-dosè expedient modificatiu de crèdit, que preveu una partida de 40.000 euros per a les entitats veïnals. El PP ha criticat que també s’hi hagi inclòs una assignació de 25.000 euros per a despeses de benzina i gasoil i telèfons mòbils, que ha titllat "d’improvisació".
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.