15.04.13 – TORTOSA • Baix Ebre

L’Escola d’Art i Disseny de Tortosa celebra el seu 60è aniversari amb una setmana d’actes culturals i portes obertes

0
400

El centre de la Diputació de Tarragona, amb 170 alumnes aquest curs, reivindica la vigència del seu paper com a dinamitzador artístic i cultural de les Terres de l’Ebre


D’esquerra a dreta: el coordinador de la Setmana Cultural, Leonardo Escoda; la diputada encarregada de les escoles d’art provincials, Judit Fàbregas; el vicepresident de la Diputació de Tarragona, Pere Panisello; i la directora de l’Escola d’Art i Disseny de Tortosa, Carme Clemente.
L’Escola d’Art i Disseny de Tortosa celebrarà els seus 60 anys d’existència amb una setmana d’actes i portes obertes per reivindicar la vigència del seu paper com a dinamitzador cultural de les Terres de l’Ebre. Els responsables del centre han programat, entre els pròxims 22 i 26 d’abril, una trentena d’esdeveniments, entre exposicions, presentacions literàries, conferències, tallers i projeccions, a més d’obrir les seves portes a la ciutadania en general. L’escola, que compta amb 169 alumnes aquest curs i una plantilla d’onze persones entre professors i personal d’administració, vol refermar la seva aposta més enllà de la docència difonent la seva empremta en la creació artística i cultural ebrenca.

Difondre la seva tasca i obrir-se a la societat ebrenca. Aquest és el gran objectiu d’aquesta ‘Setmana Cultural’, que arrencarà el pròxim dilluns 22, a la tarda, amb actes com la presentació del llibre ‘Absolc el temps’, de l’escriptora tortosina Zoraida Buigos, a més d’exposicions sobre el projecte ‘Art Surprise’, sobre còmics o una activitat per posar títol a les obres de l’artista Banksy.

En total, s’han programat una trentena d’actes, tots ells gratuïts i oberts al públic. Es tracta, principalment, de conferències, exposicions, presentacions de llibres, projeccions de documentals així com també workshops i instal·lacions. A més, durant dimarts 23 i dijous 22, el centre s’obrirà a les visites d’estudiants dels centres educatius d’ESO i Batxillerat. “Hem volgut obrir l’escola. Que coneguin les instal·lacions i la gent que hi treballa”, ha destacat la seva directora, Carme Clemente.

El centre deixarà d’impartir classes i es bolcarà en el desplegament d’aquesta programació, en la qual col·laboren també el Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragaona, el Centre d’Art de les Terres de l’Ebre d’Amposta, el Conservatori de Música o la Central de Biblioteques. “Hem sumat coses que ja es veien per ampliar els esdeveniments”, ha indicat el coordinador dels actes, l’artista tortosí Leonardo Escoda.

Al llarg de la setmana, entre d’altres previsions, s’explicaran el procés de restauració del Crist de la Puríssima Sang de Tortosa a la mateixa escola, l’historiador Albert Curto parlarà de les ‘Agressions al patrimoni històric tortosí’; però també es podrà assistir a espectacles de dansa i jazz, així com instal·lacions audiovisuals, workshops que barregen la cuina amb l’art o l’aplicació denoves tecnologies en la composició musical.

Un ‘videomàpping’ sobre el llimoner del pati central de l’escola, amb una colorida animació, tancarà la setmana que, formalment, es clourà el pròxim 24 de maig al vespre amb la xerrada ‘La creativitat, esperança de la humanitat’, a càrrec del president de la Fundació per una cultura de la Pau i expresident de la Unesco, Federico Mayor Zaragoza.

En marxa des de l’any 1953, l’escola va iniciar el 1971 els estudis oficials d’arts aplicades i oficis artístics en les especialitats de ceràmica, gravats, estampació i procediments pictòrics. A aquesta oferta es van afegir noves modalitats com la restauració de béns culturals, l’any 1994, i la fotografia, l’any 2000. “És un espai de dinamització social i cultural de la ciutat i el territori”, ha assegurat la diputada encarregada d’aquests centres, Judit Fàbregas, qui ha refermat l’aposta de l’ens provincial per un “projecte consolidat, obert a tots i que busca complicitat”. L’elaboració del pla director del centre, l’any 2007, que va reorganitzar les seves funcions i iniciar l’obertura exterior, han marcat els últims anys, segons ha destacat, per la seva banda, Clemente.

“S’han aconseguit amb èxit els objectius inicials: som un referent artístic, cultural i formatiu a les Terres de l’Ebre. No és fruit de la sort: és tenir projecte clar, lideratge i personal que es cregui la seva feina. Com que tot això s’ha complert, es compleix i es compliran, aquesta escola està garantida i ens en sentim molt orgullosos”, ha assegurat Fàbregues. “Tota la gent que es dedica a l’art en aquest territori ha passat per aquí”, ha reblat Clemente.

Amb 169 alumnes -dels catorze a més de 80 anys- durant aquest curs 2012-2013, el centre ha hagut de fer front a les retallades pressupostàries però ha pogut preservar el mateix equip humà -onze persones que comparteixen tasques de docència i administració- per continuar mantenint l’oferta. “Ens anem ajustant però no ens impedeix plantejar noves idees i noves fórmules. De vegades no és només qüestió de diners, sinó de voluntat”, ha tancat la directora.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.