L’esport català celebra 10 anys de participació en projectes europeus

0
43

Prop de 40 entitats participen en la ‘Primera Trobada Erasmus+ Sports de Catalunya’ organitzada a Sant Cugat

L’skateboard convertit en una eina per a la inclusió social, una cursa d’orientació combinada amb neteja d’espais naturals i tallers de sostenibilitat, una app per identificar i classificar comportaments sexistes en l’esport, un curs on-line per promoure la participació de les dones a les federacions esportives, un programa de judo per a nens i nenes amb autisme… Són alguns dels projectes liderats per les prop de 40 entitats catalanes que van participar en la ‘Primera Trobada Erasmus+ Sport Catalunya’, organitzada per l’associació Sant Cugat Creix. 

Aquest 2024 el programa ‘Erasmus+ Sport’ de la Unió Europea compleix deu anys. Per commemorar aquesta fita i fer balanç dels resultats a Catalunya, l’associació Sant Cugat Creix va organitzar un acte amb la participació de clubs, associacions i federacions esportives, universitats i d’altres entitats que han treballat en projectes europeus relacionats amb l’esport durant més d’una dècada. 

Els gairebé vint projectes que es van presentar són només una mostra dels centenars que s’han realitzat i que estan en marxa a Catalunya amb el suport d’Erasmus+ Sport i els milers que es desenvolupen arreu d’Europa. Però alhora són també un bon exemple de les històries d’èxit i del treball conjunt que hi ha darrera d’aquestes iniciatives. I és que els projectes Erasmus+ tenen un coordinador, que és l’entitat que lidera el projecte, però que treballa amb altres socis, entre els quals sempre n’hi ha d’altres països europeus. Per això, més enllà del suport financer als projectes, ‘Erasmus+’ s’ha convertit també en una eina de cohesió i de creació de xarxes europees en el món de l’esport, un dels aspectes que van coincidir a valorar tots els participants a l’acte de Sant Cugat. 

Des de l’esport inclusiu fins a l’alta competició

Aquests són alguns dels projectes presentats a la Primera Trobada ‘Erasmus+ Sport Catalunya’:

SkateBoarding Beyond utilitza l’skate com a eina per promoure la inclusió social i la igualtat de gènere, desenvolupar habilitats entre els joves i facilitar-los un entorn segur i creatiu perquè puguin prosperar. És un projecte liderat per la consultora B.Link on hi participen cinc socis de tres països: Espanya, Alemanya i Suècia. 

GapWomen és un projecte de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC)  i nou socis més d’Alemanya, França, Suècia, Luxemburg, Portugal, Itàlia i Espanya amb un objectiu molt clar: augmentar el nombre de dones que practiquen esport federat a la UE, alhora que es promou un esport integrador i sostenible. La UFEC també lidera el projecte GreenTeam, que promou l’organització d’esdeveniments esportius més sostenibles. 

Stick Project de l’Atlètic Terrassa HC i la Universitat Autònoma de Barcelona juntament amb quatre universitats i clubs esportius més s’ha centrat en què els joves esportistes d’elit pugin participar al programa europeu de mobilitat universitària Erasmus i altres opcions d’intercanvis internacionals en estudis superiors. 

Scores és un projecte que connecta experts acadèmics, voluntaris i representants d’organitzacions esportives i d’empreses de sis països europeus: Espanya, Italià, Finlàndia, Bulgària, Bèlgica i Països Baixos. El Club Natació Banyoles lidera aquest projecte, que té l’objectiu d’acompanyar els atletes perquè pugin compaginar l’esport amb l’educació i la formació professional i augmentar així les seves oportunitats d’ocupació fora de l’àmbit esportiu.   

Clean Run Race és una cursa d’orientació per a centres escolars que es combina amb diferents activitats relacionades amb la sostenibilitat. La primera edició, organitzada des del Consell Esportiu del Vallès Occidental, es va celebrar el maig passat i hi van participar més de cinquanta entitats i prop de cinc-cents alumnes. El projecte compta també amb la participació de la Unió Excursionista de Sabadell i de dues entitats malteses: SportsMalta i Vikings Sailing Club. 

JIDP són les sigles de Judo Intellectual Disability Project, un projecte que té l’objectiu de crear un programa de judo adaptat a persones amb discapacitat intel·lectual i afavorir la seva inclusió i el desenvolupament de les seves capacitats a través de l’esport. La Universitat Ramon Llull lidera aquest projecte, on hi participa la Federació Espanyola de Judo i Esports Associats i quatre socis més d’Irlanda, Suïssa, Portugal i Grècia. JIDP ha permès a les entitats que hi participen continuar i ampliar la tasca que es va desenvolupar amb un projecte Erasmus+ anterior, Adaptjudo, que va aconseguir dissenyar i implementar un programa de judo per a nens i nenes amb Trastorn de l’Espectre Autista. 

iSport fa servir la pràctica esportiva com a vehicle per promoure la diversitat i la inclusió social, especialment pel que fa a les dones, el col·lectiu LGBT+ i les persones amb discapacitat. El projecte, on hi ha participat el Club Panteres Grogues de Barcelona, s’adreça tant als esportistes –professionals i no professionals- com als directius, els clubs i els organitzadors d’esdeveniments. Un dels resultats ha estat la publicació d’una guia de recomanacions i bones pràctiques per a l’organització d’esdeveniments esportius inclusius que s’ha publicat en onze idiomes, entre els quals el català. 

Deu anys i més de 2.000 projectes

En aquests deu anys, ‘Erasmus+ Sport’ ha finançat un total de 2.080 projectes arreu d’Europa i ha passat d’un pressupost de 20 milions a 80 milions l’any. Els projectes que es financen promouen l’activitat física i la pràctica esportiva a totes les edats, la inclusió social i la lluita contra la discriminació a través de l’esport, el suport a les entitats esportives de base i la difusió dels valors de solidaritat, igualtat i cooperació.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.