Lleida s’afegeix a la celebració de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, conjuntament amb centenars de ciutats europees, amb l’objectiu de sensibilitzar la societat en relació a l’estalvi i l’eficiència energètica amb diverses activitats a la ciutat
Moment de la jornada organitzada per la Paeria i el Col·legi d’Enginyers Industrials aquest dimarts. Foto:COEIC.
La ciutat aconsegueix ser un referent en aquest àmbit amb la implantació d’un nou model de gestió de l’enllumenat públic aconseguint un estalvi del 65% en Kwh/any i d’un milió d’euros anuals. Lleida és una de les ciutats de l’Estat amb més percentatge de tecnologia LED en el seu enllumenat públic –ha passat del 5 al 40% en dos anysL’estalvi energètic en l’enllumenat públic ha estat l’eix de la jornada organitzada per la Paeria i el Col·legi d’Enginyers Industrials aquest dimarts. Lleida s’afegeix, d’aquesta manera, a la celebració de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, conjuntament amb centenars de ciutats europees, amb l’objectiu de sensibilitzar la societat en relació a l’estalvi i l’eficiència energètica amb diverses activitats a la ciutat.
El tinent d’alcalde iregidor d’Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, ha presidit la presentació de la jornada, juntament amb el president de la Demarcació de Lleida del COEIC/AEIC, Joaquim Llop, ha explicat la importància de “fer aquest tipus de trobades perquè afavoreixen el debat, no només per parlar de la normativa, sinó també de casos d’èxit, com és el de Lleida, que ja s’ha convertit en un referent”. Larrosa ha posat de relleu que “el model d’enllumenat públic s’ha de veure des d’un punt de vista global perquè té a veure amb el conjunt d’elements de l’espai públic com pot ser el mobiliari, la jardineria o l’arbrat”.
I és que el nou model de gestió i tecnològic de l’enllumenat públic de la ciutat que la Paeria va posar en marxa fa dos anys ha generat un 65% d’estalvi en Kwh/hora/any i un estalvi d’un milió d’euros anual respecte l’anterior model d’enllumenat. A més, l’Ajuntament de Lleida amb la implantació d’aquest nou model es va anticipar adaptant els criteris de la Unió Europea que ara hauran de complir tots els ajuntaments.
El nombre total de punts de llum a la ciutat ha augmentat en 1.697, passant de 23.014 a 24.711 en dos anys. Per tipus de font de llum, cal destacar que l’any 2011 Lleida tenia un 71% de lluminàries de vapor de sodi, un 11% d’hal·logenurs metàl·lics, un 7% de llum florescent, un 6% de vapor de mercuri i un 5% de LED. Actualment, l’enllumenat públic de Lleida funciona amb un 47% de lluminàries de vapor de sodi, un 10% d’halogenurs metàl·lics, un 3% de llum fluorescent i un 40% de LED. Cal destacar, en aquest sentit, que Lleida és una de les ciutats de l’Estat amb més percentatge de tecnologia LED en el seu enllumenat públic.
El consum en Kwh i la despesa de l’enllumenat públic a Lleida han disminuït progressivament des de l’any 2011. L’any 2011 es van consumir 13.563.100 kwh anuals, una xifra que ha disminuït fins a 5.315.613 Kwh l’any 2015, un fet que suposa un estalvi del 65% en Kwh/any. La despesa econòmica en enllumenat públic també s’ha reduit considerablement. L’any 2011 la despesa en enllumenat públic va ser de 2.133.108 euros a Lleida, mentre que l’any 2015 ha estat de 893.023 euros.
L’any 2011, el pes de l’enllumenat públic en el consum total d’electricitat de la Paeria suposava un 57% i els consums en els edificis municipals suposava un 27% del total. Actualment, l’actuació realitzada en l’enllumenat públic ha fet que aquest suposi només un 34,6% del total del consum de l’Ajuntament de Lleida. Ara, però, es treballa en reduir els consums dels edificis municipals, on encara hi ha marge de millora.
Normatives, ajuts i casos reals centren la trobada tècnica
La trobada tècnica que s’ha celebrat a la seu del Col·legi d’Enginyers Industrials de Lleida ha servit per posar sobre la taula les normatives existents, els diferents programes d’ajudes o l’exposició de casos reals en diferents localitats com Lleida ciutat, Alpicat, Torrefarrera, Alcarràs o Sant Martí de Maldà.
El cap de servei de prevenció i control de la contaminació acústica i lumínica de la Generalitat de Catalunya, Sergi Paricio, ha donat el tret de sortida a la jornada explicant la Normativa: Decret 190/2015, de 25 d’agost, de desplegament de la Llei 6/2001, de 31 de maig, d’ordenació ambiental de l’enllumenat per la protecció del medi nocturn.
A les 10.30 el delegat a Catalunya de NIX Energia, empresa col·laboradora de l’IDAE, Xavier Garcia, ha explicat el programa d’ajudes IDAE (línies d’ajuda d’estalvi i eficiència energètica en enllumenat públic). Posteriorment, Joan Vidal, dels serveis d’enginyeria de la Diputació de Lleida, ha explicat la problemàtica en la substitució dels equips.
Després de la pausa, s’han fet les exposicions dels casos reals. Cristian Riera, tècnic de la Paeria, ha explicat el cas de la ciutat de Lleida; Xavier Arqués, el de les poblacions d’Alcarràs i Sant Martí de Maldà i l’enginyeria Einesa, de les poblacions d’Alpicat i Torrefarrera. La jornada ha finalitzat amb la intervenció del vicepresident de l’Associació Professional de Dissenyadors d’Il·luminació, Carlos Sierra, que ha explicat “La transformació nocturna dels nostres municipis. Hi veiem millor?”.