La majoria dels europeus creuen que les tecnologies digitals, inclosa la intel·ligència artificial (IA), tenen un impacte positiu en els seus llocs de treball, l’economia, la societat i la qualitat de vida. Això és el que revela una nova enquesta de l’Eurobaròmetre publicada avui.
Més del 60% dels europeus veuen favorablement els robots i la IA al lloc de treball i més del 70% creu que milloren la productivitat. Tot i que la majoria recolza l’ús de robots i IA per prendre decisions a la feina, el 84% dels europeus creu que la IA requereix una gestió acurada per protegir la privadesa i garantir la transparència al lloc de treball.
Roxana Mînzatu, vicepresidenta executiva de Drets Socials i Competències, Treballs de Qualitat i Preparació, ha dit: “La intel·ligència artificial és ara una part integral dels llocs de treball moderns. Hem d’utilitzar-lo d’una manera que ajudi els treballadors i els protegeixi. Tenim una base sòlida de normes, amb el nostre Reglament General de Protecció de Dades, la legislació sobre IA i la Directiva sobre treball a plataformes digitals. Examinarem com s’apliquen aquestes normes per abordar l’impacte de la IA en el mercat laboral en conjunt.”
Els resultats de l’enquesta d’avui van en línia amb un dels principals objectius de la brúixola de competitivitat de la UE, és a dir, integrar les tecnologies digitals i la IA als llocs de treball per impulsar la innovació i la productivitat. La UE ha destinat 2.000 milions d’euros del Fons Social Europeu Plus (FSE+) i 23.000 milions d’euros del Fons de Recuperació i Resiliència (FRR) als Estats membres per donar suport al desenvolupament de les competències digitals. El programa Europa Digital també ha invertit 580 milions d’euros per avançar en les competències digitals entre el 2021 i el 2027.
Podeu trobar informació més detallada de l’enquesta de l’Eurobaròmetre aquí.