10.02.11 – FLIX • Ribera d’Ebre

L’extracció dels llots contaminats del pantà de Flix començarà a principis del 2012

0
352

Les obres d’extracció dels llots contaminats del pantà de Flix (Ribera d’Ebre) s’iniciaran durant els primers mesos del 2012. Mentre la col·locació de les estaques dins de l’aigua del mur que aïllarà els fangs ja ha finalitzat, continuen els treballs de construcció del mur dins de terra, vora la fàbrica d’Ercros, que servirà per acabar de tancar tota la zona afectada per la contaminació i que estarà enllestit la pròxima tardor. L’extracció del més d’un milió de tones de llots s’allargarà durant 22 mesos. El secretari d’Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, han visitat aquest dijous les obres i s’han mostrat satisfets pel seu ‘bon ritme’.

Després de mesos de treballs previs, el moment de l’extracció dels fangs tòxics ja té data. Abans de començar la neteja dels llots, prevista per a principis del 2012, l’últim escull era la construcció de l’abocador que ha d’acollir els residus un cop extrets. La directora general de l’Aigua del Ministeri de Medi Ambient, Marta Moren; l’alcalde de Flix, Òscar Bosch, i el president d’Ercros, Antoni Zabalza, han signat aquest dijous el conveni que permetrà la ubicació d’aquest abocador, que es construirà a la zona del Racó de la Pubilla, espai de titularitat municipal i del qual Ercros en té el dret d’ús exclusiu.

El secretari d’Estat ha concretat que aquesta segona fase de les obres permetrà condicionar l’abocador i la planta de tractament dels residus tòxics -actualment en fase de demolició-, pas previ a l’emmagatzemament dels llots. A més, els treballs se centren ara en la construcció del mur de més de dos quilòmetres situat al costat de la planta d’Ercros, que tancarà definitivament la zona contaminada. Aquestes obres acabaran el pròxim setembre o octubre.

Pel que fa a les estaques col·locades dins de l’aigua, per construir el mur aïllant dels residus, Puxeu ha explicat que les obres ja han acabat tot i que pel moment es deixarà una obertura per evitar complicacions per la pressió i l’oscil·lació de l’aigua. Amb tot, el mur d’estaques es tancarà completament a l’hora d’iniciar l’extracció.

Puxeu també ha assegurat que la primera i la segona fase del Pla de restitució territorial, que inclou una quarantena d’actuacions per garantir el subministrament d’aigua de qualitat a 72 municipis, comptaran aquest 2011 amb un 80% d’obres en adjudicació o execució.

Puxeu, Recoder i Bosch no han volgut amagar la seva satisfacció pel bon ritme de les obres. ‘Acabarem amb una situació complexa, que preocupa a la gent de Flix, de les Terres de l’Ebre i al Govern. Ens hem d’afrontar amb una realitat que en algun moment vam creure que ens desbordava, però la col·laboració entre les diferents institucions i l’empresa ha permès que aquest pla d’actuació vagi endavant’, ha destacat el conseller de Territori i Sostenibilitat. Així, Recoder ha afirmat que, quan finalitzi tot el procés, l’aigua del pantà de Flix i el seu fons tindran ‘tots els estàndards de qualitat’.

Per la seva banda, el secretari d’Estat ha subratllat que la signatura del conveni per a l’abocador és ‘una de les peces del trencaclosques que faltava’. ‘Vull destacar tot aquest procés, amb totes les peces juntes i el seu temps de maduració i negociació, sense imposicions i amb complicacions pel finançament i les solucions tècniques. És un procés de paciència que ara està arribant al final. Això s’acaba i s’acaba bé, per al riu, per Flix, per l’activitat industrial i per al país’, ha ressaltat, tot afegint que l’experiència d’aquest projecte és ‘el llegat’ que deixarà i que pot esdevenir un referent internacional per a processos similars.

Per l’alcalde de Flix, el conveni significa ‘un nou pas endavant en aquest punt sense retorn’, que ‘va responent a les expectatives que tenia el municipi de ser un punt net quan havia estat titular moltes vegades pels problemes mediambientals’. ‘Avui fem un pas més en la direcció de ser un exemple de bones pràctiques i haver dut a terme un projecte important’, ha conclòs Bosch. Amb tot, l’alcalde ha reiterat la seva reivindicació de la passarel·la de vianants que s’ha de construir al pont sobre el riu i dels accessos per als camions que traslladaran els residus tòxics i Puxeu s’ha compromès a iniciar les obres el pròxim mes de març.

L’empresa Ercros també viu en primera persona les obres al pantà. El seu president, Antoni Zabalza, ha assegurat que el projecte ‘obre una nova etapa per a la fàbrica de Flix, immersa en la revolució lenta però inexorable de transformació de la indústria clàssica al país’. Zabalza ha refermat el compromís d’Ercros de continuar operant a Flix, tot ‘mantenint les restriccions mediambientals’ i vetllant per la rendibilitat econòmica.

La contaminació del pantà de Flix va sortir a la llum l’any 2004. Després d’anys de debat tècnic i polític sobre quina era la millor solució per netejar l’embassament -confinar-los en un sarcòfag o extreure els llots-, finalment Estat i Govern van optar per la retirada dels fangs contaminats. No va ser fins al març del 2008 que es va adjudicar l’obra a FCC. La col·locació de les estaques dins del riu per aïllar els residus va començar ara fa un any.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.