1.4.20 – BARCELONA Barcelonès 

L’FMC analitza la crisi del coronavirus des d’una perspectiva local

0
374

S’ha posat en comú la necessitat que els governs locals tinguin una resposta econòmica, ja que molts tenen problemes per suportar despeses per l’aplicació de moratòries o ajornaments en els pagaments 

La presidenta de la Federació de Municipis de Catalunya i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, s’ha reunit aquest dimarts amb els vicepresidents de l’FMC Àlex Garrido, alcalde de Manlleu; Alba Pijuan, alcaldessa de Tàrrega; Eduard Rivas, alcalde d’Esparreguera; i Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell, per valorar en quina situació es troben els governs locals al nostre país i les possibles mesures a emprendre per tal de donar una resposta àgil i útil davant la pandèmia ocasionada pel COVID-19.

En la reunió s’ha informat de l’arribada a les comarques barcelonines dels tests ràpids adquirits per la Diputació de Barcelona. S’ha evidenciat, però, que malgrat ser una bona notícia, la quantitat que ha arribat és insuficient. Malgrat que s’han pogut distribuir a diversos serveis municipals i d’altres, se n’espera l’arribada d’una segona remesa en breu. Pel que fa a la demarcació de Lleida, es manifesta que a les seves comarques encara no se n’han rebut, però es té coneixement que s’està treballant en les altres tres demarcacions, a més de Barcelona, per fer el mateix.

Pel que fa al tema de serveis funeraris, s’ha acordat traslladar a la FEMP la demanda de reduir el percentatge d’IVA d’aquests serveis, del 21 al 10, o fins i tot al 4, atesa la situació excepcional que estem vivint, encara que només sigui mentre duri la situació de pandèmia. Aquest trasllat l’ha fet aquest dimarts el secretari general de l’FMC en una reunió telemàtica que han mantingut els secretaris generals territorials amb el de la FEMP.

Els assistents han posat en comú també la necessitat que els governs locals tinguin una resposta econòmica, ja que a hores d’ara els ajuntaments tenen molts problemes a l’hora de poder suportar despeses, ajornant, endarrerint o aplicant moratòries. En tot allò relacionat amb els cementiris, han recordat les mesures i instruccions actuals sobre el tractament dels cossos dels difunts.

S’ha remarcat en el si de la reunió que hi ha una manca de solidaritat i d’ajut per part d’Europa, sobretot pel que fa a la crisi sanitària, però també en relació amb els problemes que existiran una vegada superada la crisi del COVID-19, principalment en el pla econòmic i les seves evidents conseqüències socials derivades.

Així mateix, s’ha demanat un clam de governança i d’unió des dels municipis, consells comarcals i diputacions: davant aquesta situació greu, és molt important anar tots junts. Alhora, s’ha remarcat que l’emergència sanitària és molt forta i que, com que ningú n’està exempt, cal que hi hagi també una necessitat de solidaritat tant amb l’Estat com amb la UE

L’FCM subratlla que els municipis són l’única administració que ha fet els ‘deures’ i són a qui primer acudeixen els ciutadans i ciutadanes, i per això reclama garanties. En aquest sentit, s’ha informat que s’està treballant conjuntament amb l’ACM en un catàleg de mesures per fer front a la crisi des de l’àmbit municipal. L’FMC, l’ACM i el Departament d’Afers Socials estan treballant també en un document conjunt sobre la desinfecció de residències.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.