En aquests dies els ajuntaments estan rebent un escrit del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques de data 2 de novembre en el qual es contenen determinades afirmacions en relació a l’eficàcia de l’entrada en vigor de l’LRSAL, especialment per quan afecten les competències a les quals es refereixen les disposicions transitòries primera i segona i disposició addicional quinzena.
Sorprenentment el posicionament afermat en aquesta carta pel MHAP en el sentit de diferir l’efectivitat de l’entrada en vigor d’aquests àmbits competencials vinculats a la salut, els serveis socials i l’educació "que l’LRSAL desplaça a les Comunitats Autònomes" a una futura regulació del finançament autonòmic i local comporta una mena de suspensió de facto de les previsions d’eficàcia de la mateixa llei; i també de les expectatives generades pel mateix Ministeri en els dos últims anys.
Aquest sembla ser l’objecte de la carta: transmetre als alcaldes i alcaldesses als quals es dirigeix que, sota el pretext d’una interpretació del Govern, l’eficàcia de la norma no podrà perfeccionar-se per manca d’una regulació del nou finançament autonòmic i local. Una previsió que, ara per ara, s’escapa de l’autonomia executiva del mateix govern que ha impulsat aquesta Reforma local.
La Federació de Municipis de Catalunya entén que la rectificació expressada pel MHAP és, malgrat això, benvinguda. Aquesta rectificació situa en els seus justos termes les reivindicacions de la nostra entitat i la de milers de municipis que van haver de portar aquesta llei al Tribunal Constitucional. Això no obstant, però, considerem que no es poden fer les coses segons de quina manera. Així, el nou posicionament del MHAP no pot expressar-se en termes de respecte i de compliment de les regles de l’estat de dret a través d’una simple carta o circular –recurs que entenem sovinteja en excés el Ministeri- sinó a través d’una norma suficient que atorgui a l’esmentat posicionament la seguretat jurídica a la qual els ciutadans tenen dret i que els governs locals hem de preservar constitucionalment.
La Federació de Municipis de Catalunya se suma a les Resolucions del XI Ple de la FEMP i demana la derogació immediata de la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració Local i invita els partits polítics i coalicions electorals a sumar-se per construir un compromís majoritari que redreci una reforma que atempta contra el principi d’autonomia local i els interessos inherents a les comunitats locals, en afectar els serveis públics la prestació dels quals requereix de la proximitat per assegurar el seu accés als ciutadans en condicions d’igualtat i equilibri territorial.