19.06.13 – MADRID

L’FMI recomana complementar la reforma laboral ajustant el cost dels acomiadaments a la resta d’Europa

0
392

Adverteix que la taxa d’atur és "inacceptablement" alta

L’informe del Fons Monentari Internacional(FMI) sobre l’estat de la situació de l’economia espanyola adverteix que la taxa d’atur és "inacceptablement" alta i, per aquest motiu, recomana complementar la reforma laboral adoptada pel govern de Mariano Rajoy amb noves mesures com ajustar o abaratir el cost dels acomiadaments per alinear-lo amb la mitjana de la resta de països de la Unió Europea. Així mateix, l’FMI apunta que el mercat laboral espanyol requereix una reducció del número de contractes, ampliar l’ús del nou contracte permanent i reduir el marge d’interpretació judicial dels acomiadaments objectius.
 
Per al Fons Monetari Internacional cal millorar els serveis de col·locació i de formació i considera que són necessàries unes polítiques més ambicioses per reduir el cost de contractació en el cas dels joves i del treballadors amb poca qualificació. Els responsables de l’informe també critiquen que la possibilitat de trobar un lloc de feina fix a l’estat espanyol és molt baixa i la de perdre un treball temporal és molt alta. 
 
L’FMI també recomana a les empreses que les retallades se centrin en la modificació de les condicions laborals i no en els acomiadaments i apunta a la necessitat d’una reforma més profunda de la negociació col·lectiva.   
 
Segons les conclusions de l’informe, hi ha motius per pensar que la contracció econòmica "podria acabar aviat" i preveu un creixement "positiu" al llarg d’aquest any que se situaria entorn a l’ú per cent "a mig termini". Amb tot, el cap de la missió de l’FMI per a Espanya, James Daniel, ha volgut posar l’accent en la necessitat d’una recuperació prou forta que pugui generar ocupació i ha recordat que l’estat espanyol, no ha generat llocs de feina per sota d’un creixement de l’1,5 per cent. 
 
És per això que ha recomanat al govern espanyol elevar l’esforç reformista, complir amb el programa anunciat i, fins i tot, anar més enllà en algunes àrees com la laboral. L’FMI ha traslladat a l’executiu de Rajoy que no faci servir la millora econòmica com a pretext per "frenar l’esforç en les reformes". 
 
En termes generals, els responsables consideren que l’estat espanyol està "corregint amb rapidesa" els desequilibris clau, destaquen la reducció dels diferencials del deute que qualifiquen de "notable" i lloen la millora en la competitivitat o la bona evolució de les exportacions. Com a aspectes negatius, critiquen que la rebaixa del cost del finançament no s’hagi traslladat a l’economia real, critiquen també la important contracció del crèdit i que els tipus d’interès dels crèdits segueixin massa elevats. 
 
L’FMI diu que les comunitats autònomes han fet un "notable" esforç per reduir el dèficit 
 
El cap de la missió de l’FMI per a Espanya, James Daniel, ha destacat que la consolidació fiscal ha de continuar de manera "gradual" ja que el nivell de dèficit actual és "insostenible" a llarg termini. En aquest sentit, ha subratllat que els objectius de dèficit marcats pel govern de Rajoy són "raonables" a mitjà termini però ha definit de "crucial"detallar els mecanismes per aconseguir aquests objectius i garantir que siguin permanents i favorables al creixement econòmic. En aquest punt, també ha lloat el "notable" esforç de les comunitats autònomes en la reducció del dèficit. 
 
El Fons Monetari Internacional demana a Europa que "faci més" per facilitar l’ajustament a l’estat espanyol 
 
L’FMI ha reconegut el valor d’algunes de les accions que està portant a terme la Unió Europea en relació a la crisi econòmica assegurant que han permés reduir els riscos i la tensió en els mercats financers. Amb tot, ha afegit que aquestes iniciatives no ha servit per revertir la fragmentació financera, per reestablir el malmès mecanisme de transmissió monetària o per aconseguir més creixement i ocupació. En el cas concret de l’estat, el Fons Monetari Internacional considera important avançar més ràpid cap a una unió bancària complerta. 
 
L’FMI descarta valorar els efectes del procés sobiranista sobre l’economia però admet predisposició per sortir de la crisi El cap de la missió de l’FMI per a Espanya, James Daniel, ha valorat positivament la visita a que la comitiva va fer a Catalunya i ha explicat que van mantenir trobades amb "gent molt predisposada inclòs amb el conseller Mas-Colell". Ha dit que van mantenir discussions "excel·lents" i que van abordar aspectes com la necessitat de reduir el dèficit, el creixement de l’economia i la creació d’ocupació. Finalment, Daniel no ha volgut entrar a valorar els efectes del procés sobiranista sobre l’economia assegurant que sobre aspectes polítics "no tinc massa a dir".   
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.