El pressupost municipal, que és de 250,4 milions d’euros, s’incrementa en 14 milions d’euros respecte a l’any anterior
Es destinen 22,9 milions d’euros al pla d’inversions i a la millora de l’espai públic
El Ple de l’Ajuntament ha aprovat de forma inicial —amb l’abstenció del PP i el vot en contra de C’s, ICV-EUiA, ERC, CiU i la CUP-PA— el pressupost municipal per a l’any 2018, que és de 250,4 milions d’euros, quantitat que representa un increment del 5,92 % (14 milions d’euros) respecte a l’exercici anterior (236,4 milions d’euros). El 70,5 % de la despesa es destina a objectius estratègics de ciutat, tal com marca el Pla d’actuació municipal 2016-2019 (PAM), amb actuacions encaminades a la reactivació de l’economia i l’ocupació; les polítiques d’inclusió social, educatives, culturals i ambientals, i l’aposta per la convivència i la participació.
El tinent d’alcaldia d’Hisenda, Manuel Brinquis, ha explicat que “el context d’elaboració d’aquest pressupost ha estat d’incertesa”. L’Ajuntament continua obligat a complir els objectius d’estabilitat pressupostària, regla de la despesa i sostenibilitat financera. A tot això cal afegir que el Govern central no ha aprovat els seus pressupostos generals, la incertesa sobre l’evolució de la economia i el seu impacte en l’execució d’ingressos com a conseqüència de la situació política i institucional a Catalunya, i l’estat de les aportacions al cofinançament dels serveis municipals per part de la Generalitat.
Augment dels ingressos propis reduint la pressió fiscal sobre les famílies
Pel que fa als ingressos municipals, es manté el pes dels ingressos propis, que se situen en el 60 % del total (134 milions d’euros). Pugen els ingressos derivats del creixement econòmic —plusvàlua i ICIO. Aquest increment coexisteix amb la millora de la tarifació social i mediambiental i amb l’aposta per les polítiques fiscals redistributives.
També s’ha donat llum verda a l’aprovació definitiva de les ordenances i preus públics per a l’any 2018, una proposta que manté congelada la quota de l’impost sobre béns immobles (IBI) de caràcter residencial, l’impost de vehicles de tracció mecànica (IVTM), l’impost d’activitats econòmiques (IAE) i l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO).
Les modificacions de les taxes afecten a algunes bonificacions i reajustament de tarifes. L’Ajuntament manté sense increment les taxes del cementiri municipal; dels quioscos i vetlladors; de les zones blava i verda d’estacionament; d’elaboració dels informes d’arrelament social, reagrupament i permís de residència, i de matrimonis civils.
Els preus públics s’incrementen en un 2% de mitjana, amb l’objectiu de cobrir el cost real del servei. Es mantenen les tarifes dels serveis socials; de les escoles bressol i servei de menjador escolar; de l’escola de música; del servei de podologia, i dels serveis vinculats als aparcaments municipals. Es manté el règim de bonificacions i ajuts a les persones amb escassa capacitat econòmica. El pressupost fa una reserva de 210.000 euros per ajudes al pagament de l’IBI de l’habitatge habitual i les bonificacions actuals suposen més de 5 milions d’euros.
Aportacions d’altres administracions. La previsió és que l’Estat aporti 74 milions d’euros, xifra que representa un increment del 4% respecte a l’any anterior; la Generalitat es manté en el 4,1 %, amb una aportació de 9,16 milions d’euros; la Diputació de Barcelona manté el suport econòmic als serveis socials bàsics, al servei de teleassistència i a les escoles bressol i contempla una inversió de 5,6 milions d’euros per al finançament dels projectes estratègics, mentre que l’Àrea Metropolitana farà una inversió de 8,1 milions d’euros a la ciutat.
La despesa. El 70,5 % de la despesa correspon a polítiques de reactivació econòmica i ocupació, inclusió social, educatives, culturals i ambientals, i de foment de la convivència i la participació.
En concret, s’amplien en més d’1 milió d’euros les despeses de l’àmbit social i de cohesió; en més de 2,3 milions d’euros, les despeses de salut, cultura, educació i esport; en més de 500.000 euros, els programes de neteja i medi ambient; en gairebé 500.000 euros, les polítiques d’habitatge social i urbanisme; en més de 600.000 euros, els projectes vinculats a millorar la participació, la transparència i l’atenció ciutadana, i gairebé 500.000 euros en desenvolupament econòmic, ocupació, innovació i turisme. A més, els serveis generals de l’Ajuntament s’incrementen en 1,7 milions d’euros per la posada en marxa de nous equipaments, l’ampliació de les plantilles de Guàrdia Urbana, Serveis Socials i Serveis de Promoció Econòmica i Ocupació, i per l’increment de retribucions dels empleats municipals.
22,9 milions d’euros per a inversions
El 2018 es destinarà 22,9 milions d’euros a inversions, 6,5 milions més que a l’actual exercici. Amb aquest import es finançaran actuacions de manteniment de l’espai públic a través dels pressupostos participatius (2,1 milions d’euros); es condicionarà l’espai públic; s’actualitzarà la senyalització, i es renovaran els jocs infantils i el mobiliari urbà de la ciutat.
Les inversions preveuen actuacions orientades a dignificar la vida de les persones com ara la construcció dels nous casals de gent gran de Can Serra i Bellvitge; i a millorar la xarxa d’equipaments existents, amb la construcció del nou camp de futbol i els vestidors del parc de la Torrassa, la renovació del Poliesportiu Fum d’Estampa, i l’execució del Poliesportiu del Gasòmetre.
També es duran a terme un seguit de projectes singulars als barris per millorar la mobilitat, l’accessibilitat i la qualitat de l’espai públic, com ara la instal·lació d’un ascensor al carrer de Miquel Peiró i Victorí; la urbanització del carrer de Príncep de Bergara —entre el carrer Major i l’avinguda del Carrilet— i del carrer de Francesc Moragas; l’ordenació dels espais enjardinats de Blocs Ciutat Comtal; i la pavimentació de la rambla de la Marina i dels espais lliures al carrer de Menéndez Pidal, entre d’altres.
Modificacions a la ordenança d’estacionament a la via pública
També s’ha aprovat la modificació de l’Ordenança fiscal núm. 2.12 reguladora de la taxa per l’estacionament públic de vehicles per al 2018. Aquesta modificació té com a objectiu la posada en marxa al barri de Can Serra d’una àrea integral de regulació de l’estacionament (AIRE), amb la distribució de les places d’aparcament a la via pública segons l’ús al qual estan destinades: per a residents (zona verda), de rotació (zona blava) i de càrrega i descàrrega (zona groga). Fins ara, a L’Hospitalet només funcionava una àrea d’estacionament regulat al barri de Granvia Sud.
En aplicació d’aquesta modificació, quedaran exempts de pagament d’aquesta taxa els vehicles que disposin del distintiu de resident expedit per l’Ajuntament així com els vehicles que efectuïn operacions de càrrega i descàrrega de mercaderies i estacionin a les zones grogues senyalitzades per a aquest ús sense sobrepassar el temps màxim de mitja hora.
També s’estableix una tarifa especial per a vehicles que disposin del distintiu de comerç expedit per l’Ajuntament d’1,10 euros per dia, i una altra per a vehicles que siguin propietat de familiars de primer grau del resident de 0,20 euros per dia. Els comerciants de la ciutat disposaran d’una tarifa aplicable que serà de 0,80 euros/hora de cada tiquet o val.
La implantació de l’AIRE de Can Serra s’emmarca dins de les actuacions previstes al Pla de mobilitat urbana sostenible de L’Hospitalet 2015-2020, amb l’objectiu de racionalitzar l’ús del vehicle privat a la ciutat, millorar la qualitat de l’aire i ordenar l’espai públic.
En aquest sentit, al Ple ha intervingut un representant de l’Associació de Veïns de Can Serra que ha explicat el procés de negociació de la zona AIRE al barri.
Nou director dels mitjans
El Ple també ha donat suport per unanimitat a nomenar Òscar Sánchez Martín com a director dels Mitjans de Comunicació de L’Hospitalet. De conformitat amb l’article 33.2 de la Llei 22/2005 de comunicació audiovisual, el nomenament s’ha dut a terme amb el vot favorable dels 2/3 del nombre legal de membres de la corporació. Sánchez tindrà la condició de personal d’alta direcció i s’integrarà a la plantilla de personal de La Farga GEM, SA, per un període de 4 anys.
A l’apartat de mocions, el Ple municipal ha aprovat per unanimitat la proposta de CiU per a la promoció i visibilitat de l’esport femení de competició.