Núria Marín destaca en la seva conferència anual la incorporació del Ministeri d’Indústria al clúster biomèdic de Bellvitge en un mandat clau en el seu desenvolupament.
Núria Marín ha dit que el clúster biomèdic —que compta amb els hospitals de Bellvitge, Duran i Reynals i Sant Joan de Déu; els centres d’investigació ICO (Institut Català d’Oncologia) i IDIBELL (Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge), i la Universitat de Barcelona— vol atraure les empreses del sector perquè generin nous recursos i nous llocs de treball en una nova col·laboració publicoprivada. Actualment, el sanitari és el primer sector econòmic a la ciutat, amb 14.100 llocs de treball, 1.200 investigadors, 54 empreses, 2.275 milions d’euros de facturació i 60 línies d’investigació. El clúster generarà uns 20.000 llocs de treball. L’alcaldessa ha anunciat que el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme s’ha compromès a donar suport al projecte i s’afegeix així als ajuntaments de L’Hospitalet i Esplugues i a la Generalitat.
L’alcaldessa ha exposat que això serà possible “gràcies a la nostra demostrada capacitat de treball, sumant i conjuntament amb l’àrea metropolitana, la Diputació de Barcelona, els governs de la Generalitat de Catalunya i d’Espanya i Europa”.
D’altra banda, dins l’objectiu de millorar l’accessibilitat als habitatges de la ciutat, Núria Marín ha destacat que els veïns de Bellvitge ja poden conèixer, en una oficina oberta a la Regidoria del Districte VI, el projecte d’instal·lació de nous ascensors i els ajuts previstos, en les 294 finques (amb un total de 8.232 habitatges) en les quals els aparells actuals s’aturen en plantes intermèdies. El projecte preveu dotar els edificis de nous aparells que arribarien a totes les plantes. El Consorci Metropolità de l’Habitatge i el Banc Europeu d’inversions subvencionen el 30% d’aquest projecte, que inclou també millores d’eficiència energètica en els edificis per aconseguir un estalvi del 44% en cada habitatge.
El compliment dels objectius de desenvolupament sostenible, al centre de l’acció de gover
L’Hospitalet assumeix com a propis els 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) marcats per l’Organització de les Nacions Unides (ONU), segons explica l’alcaldessa, “una oportunitat perquè els països, les ciutats i les seves societats emprenguem un nou camí amb el qual millorar la vida de tots, sense deixar ningú enrere… Tota l’acció de govern de la ciutat estarà compromesa amb el compliment d’aquests objectius, de la mateixa manera que ho farem a la Diputació de Barcelona”.
Marín ha exposat que “per assolir-ho cal però, un gran pacte entre les administracions públiques, la indústria, les empreses i també els ciutadans. Promourem, entre tots, un nou model d’economia circular basada en la reutilització de recursos que permeti reduir els residus i neutralitzar al màxim les emissions de carboni en un mitjà termini”.
La ciutat, segons l’alcaldessa, complirà amb el compromís del Pacte dels alcaldes i de les alcaldesses pel clima i l’energia signat el 2009, per reduir el 2020 l’emissió de gasos d’efecte hivernacle en un 20%. Per aconseguir-ho, ha dit, s’ha renovat la flota de la Guàrdia Urbana i de les brigades municipals amb vehicles híbrids i elèctrics, s’ha fet un canvi massiu de l’enllumenat públic i campanyes de sensibilització de l’ús de l’energia i aigua en equipaments públics, amb un estalvi de més de 1.100 tones de CO2. Abans de l’estiu, ha explicat, la ciutat disposarà de la Declaració d’emergència climàtica i del Pla local per l’adaptació al canvi climàtic i posteriorment s’elaborarà un pla de mitigació dels efectes del canvi climàtic.
A més, el futur parc de Cal Trabal, de més de 30 hectàrees, suposarà que L’Hospitalet multipliqui per nou l’espai verd que la ciutat tenia l’any 1979, a l’inici dels ajuntaments democràtics.
L’alcaldessa s’ha referit també a l’entrada en vigor de la zona de baixes emissions i ha destacat que L’Hospitalet és l’única ciutat amb la totalitat del seu municipi dins d’aquesta demarcació. En aquest sentit ha encoratjat Barcelona i la resta de ciutats metropolitanes a declarar “també la totalitat del seu terme municipal zona de baixes emissions per millorar la qualitat de l’aire”. Entre altres mesures per avançar en criteris de sostenibilitat, l’alcaldessa ha defensat la promoció i la millora del transport públic, la promoció de l’ús de la bicicleta, canvis en la logística del repartiment de mercaderies i la posada en marxa de zones AIRE (àrees integrals de regulació de l’estacionament) a tota la ciutat.
Acabar amb les barreres físiques, econòmiques i socials
En aquest mandat, ha exposat l’alcaldessa que “eliminarem progressivament les dificultats d’accés a tots els barris. Serà el mandat del compromís en la lluita contra el canvi climàtic i les desigualtats… La gent gran, la lluita contra la violència de gènere, l’educació, la cultura i la salut estaran sempre al centre de la nostra acció de govern en un mandat crucial per al futur de L’Hospitalet”.
L’alcaldessa ha explicat que el Ministeri de Foment redacta actualment el projecte constructiu i manté el compromís d’invertir més de 600 milions d’euros en el soterrament de sis kilòmetres de les vies del tren a la ciutat. El projecte permetrà a L’Hospitalet destinar 120.000 metres quadrats (17 camps de futbol) a espais verds. Quan estigui enllestit el projecte definitiu, l’Ajuntament convocarà un concurs internacional d’idees per buscar la millor solució urbanística per la superfície alliberada.
Núria Marín ha remarcat que “la gent gran, la lluita contra la violència de gènere, l’educació, la cultura i la salut estaran sempre al centre de la nostra acció de govern en un mandat crucial per al futur de L’Hospitalet”.
En aquest sentit, Núria Marín ha anunciat que properament entraran en servei dos casals nous, el de Bellvitge i el de Can Serra, i que l’Ajuntament impulsarà un programa de visites a domicili de les persones majors de 75 anys i usuàries del servei de teleassistència. A més, es treballa en el projecte europeu E-Senior per a la domotització d’habitatges de persones grans.
En la lluita contra la violència masclista, L’Hospitalet comptarà pròximament amb una unitat específica de la Guàrdia Urbana “dedicada a l’atenció de les víctimes de violència de gènere amb agents formats específicament en aquest camp. Treballarem en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra i transversalment amb el nostre pioner Centre d’Atenció i Informació a la Dona i totes les àrees de l’Ajuntament implicades. Amb aquestes accions aconseguirem una atenció més integral a les víctimes i seguirem lluitant per acabar amb aquesta xacra”.
D’altra banda, l’Ajuntament treballa en una segona fase del pla d’instal·lació d’escales mecàniques, ascensors i rampes a Can Serra, un barri amb una accessibilitat molt complicada, amb un fort desnivell. La millora del túnel que uneix aquest barri amb el Centre i la propera posada en marxa d’un ascensor al carrer de la Riera del Canyet són altres projectes per millorar l’accessibilitat als barris.
Núria Marín també ha exposat que el Districte Econòmic rebrà un nou impuls amb l’ampliació de 60.000 metres quadrats del recinte de la Fira, que suposa una inversió de 350 milions d’euros i que augmentarà la superfície fins a 300.000 metres quadrats. El projecte generarà un impacte econòmic de 675 milions d’euros anuals a partir de 2024, 5.000 nous llocs de treball i una recaptació fiscal de 129 milions de mitjana anual. Un projecte que, ha dit Marín, “consolidarà encara més L’Hospitalet com a destinació de turisme de negocis, que ja és la tercera activitat econòmica de la ciutat”. En aquest sentit ha anunciat que properament la ciutat disposarà de dos nous hotels, amb 300 places més, que s’afegiran als 14 existents. D’altra banda, l’alcaldessa ha exposat el ferm compromís del Mobile World Congress amb la ciutat: “a L’Hospitalet, el Mobile està a casa seva”.
Pel que fa al Districte Cultural, l’alcaldessa ha exposat que compta actualment amb 550 operadors (artistes, galeries i empreses), un increment del 150% en cinc anys. A finals d’any, el Cirque du Soleil tornarà a la ciutat amb un nou espectacle. També s’ha referit a Can Rigal com un nou nucli d’activitat econòmica amb l’esport i la salut com a motors. “En aquests moments estem treballant en la convocatòria d’un concurs internacional que ens ajudi a donar forma a un conjunt que serà referent metropolità en el món de l’esport”.
Núria Marín ha visitat aquest dijous el que havia estat el far de L’Hospitalet, ubicat en els terrenys a l’actual Zona Franca que fa tot just cent anys l’Ajuntament de Barcelona va expropiar a la ciutat. L’alcaldessa no descarta poder recuperar un trosset de la història de L’Hospitalet “estem treballant perquè el terme municipal de L’Hospitalet pugui recuperar un tros de la platja perduda, encara que siguin només uns metres al costat del far”.