L’Hospitalet finalitza el projecte de desenvolupament econòmic local ‘Emidel’

0
525

Durant quatre anys i mig, l’Ajuntament de L’Hospitalet ha aportat a tres ciutats llatinoamericanes la seva experiència en desenvolupament econòmic local i suport als emprenedors.

Les quatre ciutats que han participat en el projecte tenen en comú el fet de ser metròpolis amb una elevada densitat de població i amb realitats econòmiques, urbanístiques i socials complexes.
 
Un resultat tangible d’aquest treball conjunt és la creació d’un Postgrau Universitari en Desenvolupament Econòmic Local, que ha estat impartit a les universitats de cada ciutat i que ha permès a càrrecs polítics i tècnics dels ajuntaments especialitzar-se en polítiques de desenvolupament econòmic local.
 

José María García Mompel

President del Comitè de Direcció del projecte emiDel.
Tinent d’alcalde de l’Àrea de Promoció Econòmica i Ocupació de l’Ajuntament de L’Hospitalet

Xavier Blanca Flores
Director d’Emidel

L’Hospitalet ha tingut l’oportunitat de liderar entre 2008 y juny de 2013 el projecte de co-desenvolupament amb Llatinoamèrica ‘Emidel’, finançat pel Fons Social Europeu de la Unió Europea. Es tracta d’un projecte integrat dins el programa
URB-AL III, destinat a crear xarxes de cooperació descentralitzada entre ciutats europees i llatinoamericanes per potenciar la millora econòmica, urbana i social de les ciutats. 
 

L’Hospitalet ha liderat juntament amb la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona la xarxa creada amb les ciutats de La Paz (Bolívia), Santa Tecla (El Salvador) i Canelones (Uruguai). L’objectiu ha estat impulsar la política de desenvolupament econòmic local de les tres ciutats llatinoamericanes posant en marxa serveis de suport per als emprenedors locals i capacitant al personal tècnic i polític dels governs locals que han de liderar les polítiques de desenvolupament econòmic. 
 
Durant quatre anys i mig, les quatre ciutats membre de la xarxa Emidel han posat en comú la seva experiència de govern i han dissenyat accions conjuntament. Un resultat tangible d’aquest treball conjunt és la creació d’un Postgrau Universitari en Desenvolupament Econòmic Local, que ha estat impartit a les universitats de cada ciutat i que ha permès a càrrecs polítics i tècnics dels ajuntaments especialitzar-se en polítiques de desenvolupament econòmic local. A L’Hospitalet, aquest postgrau ha estat impartit i reconegut oficialment per la Universitat Autònoma de Barcelona i en ell s’han format tècnics de promoció econòmica tant de L’Hospitalet com d’altres municipis de la província de Barcelona. 
 
Una altra acció ha estat el disseny conjunt i posada en pràctica d’un curs intensiu per a emprenedors. A cada ciutat, aquest curs ha format a grups plurals d’emprenedors que durant el curs han cooperat diàriament per elaborar propostes d’empresa innovadores i de valor afegit per a la ciutat, comptant amb les aportacions i l’assessorament d’un equip interdisciplinar de professors del món empresarial. 
 
En aquests quatre anys i mig de treball en xarxa, els socis responsables del projecte s’han reunit periòdicament a cada una de les ciutats membres d’Emidel per conèixer in situ el funcionament de les Àrees de Promoció Econòmica Local i els serveis suport als emprenedors de cada territori. Això ha permès un intercanvi d’experiències que ha donat lloc a què algunes de les ciutats, com La Paz o Santa Tecla, impulsin nous models d’atenció a emprenedors. La Paz, per exemple, està impulsant el ‘Modelo de Emprenedurismo Plural i Desarrollo de Negocios Responsables’ amb una important implicació del teixit social en l’assessorament als emprenedors. També està impulsant la creació i organització de mercats alternatius de consum responsable. Santa Tecla, al seu torn, ha creat una plataforma d’atenció a emprenedors, anomenada Santa Tecla Activa, que aglutina en una mateixa àrea serveis d’assessorament i formació per a emprenedors i empresaris, incubadores i espais de negocis, serveis de finançament, un observatori econòmic, etc. 
 
Cada ciutat ha estat amfitriona d’un seminari internacional destinat a debatre amb experts d’associacions, empreses i universitats sobre com fomentar un desenvolupament econòmic que aporti cohesió i  igualtat social a  les ciutats i com contribuir des dels governs a l’èxit dels emprenedors, especialment d’aquells amb projectes orientats a la innovació i la millora social.
 
Finalment, en el cas de les ciutats llatinoamericanes, s’ha tractat de manera específica el paper de l’emigració en el desenvolupament econòmic: concretament, com les remeses que arriben al país poden contribuir a millorar l’economia de la ciutat que les rep, i com les persones que retornen poden donar utilitat els coneixements adquirits a l’estranger en el teixit empresarial i social de la ciutat. 
 
Han estat més de quatre anys intensos de treball compartit i posada en pràctica d’accions concretes i tangibles. Les quatre ciutats que han participat en el projecte tenen en comú el fet de ser metròpolis amb una elevada densitat de població i amb realitats econòmiques, urbanístiques i socials complexes de gestionar. L’intercanvi d’experiències proper i directe que ha permès Emidel ha suposat un aprenentatge intensiu per a tot el personal implicat de cada ajuntament. 
 
A L’Hospitalet, aquest procés d’aprenentatge ha coincidit amb una transformació radical del context econòmic, social i polític de la ciutat: entre 2008 i 2013, han canviat de signe els indicadors de creació d’ocupació, atur, arribada d’immigració, balances fiscals, accés al crèdit. En mig d’aquest canvi d’escenari, L’Hospitalet, com la resta de governs locals del seu entorn, es troben en la difícil comesa de reinventar les seves polítiques de desenvolupament local i fins i tot la seva pròpia organització i funcionament com a administració. En aquesta tessitura, cobra encara més valor l’intercanvi d’experiències amb governs llatinoamericans i d’altres regions del món, amb experiències reeixides de progrés enmig de realitats socials dures. L’intercanvi i el treball en xarxa entre ciutats diverses però amb reptes comuns és sens dubte un bon estímul en la cerca de polítiques locals innovadores i útils per avançar cap a un model econòmic sostenible. 
 
Per més informació sobre Emidel, visiteu: www.emidel.org
 

.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.