El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha confirmat aquest dilluns en roda de premsa que el Govern està treballant per implantar un impost a promotors, bancs i altres entitats jurídics que tinguin pisos nous buits.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, en una atenció als mitjans aquest dilluns a la seu de Departament.
"Es tracta d’una mesura que busca afavorir el lloguer", ha dit Vila que ha negant rotundament que l’impost tingui un caràcter "recaptatori". Ha explicat que la mesura només s’aplicarà en els 70 municipis catalans on s’ha acreditat que hi ha una demanda real de lloguer de pisos, majoritàriament a l’àrea metropolitana i capitals de comarca. Tot i que no ha avançat l’import d’aquesta taxa, sí que ha explicat que es treballa perquè pugui aplicar-se abans d’acabar l’any.
Vila ha assegurat que l’habitatge és una prioritat per a l’actual Govern i que el nou gravamen és només una de les mesures que estant estudiant per dinamitzar el mercat i reduir "l’important" parc de pisos buits que hi ha a Catalunya, uns 450.000, dels quals 80.000 són de nova construcció i estan en mans de bancs, caixes, i promotores privades, segons xifres del Departament. És en aquest nínxol de pisos buits al que s’adreça el nou impost, que segons ha explicat Vila, només s’aplicarà en aquells municipis on hi hagi acreditada una demanda real de pisos de lloguer.
Actualment són 70 municipis, entre els quals hi ha ciutats com Barcelona i d’altres de la seva àrea metropolitana, com l’Hospitalet o Sabadell, però també capitals de comarca com Girona. Segons ha dit el conseller, la idea és que aquest impost sigui fluctuant de manera que de forma periòdica s’analitzarà quina és la demanda objectiva de lloguer de pisos de cada municipi per aplicar-hi o deixar-hi d’aplicar la taxa.