Tècniques municipals de diferents municipis van participar en una trobada per a conèixer les eines que permeten desplegar polítiques de contractació que promoguin el progrés social i econòmic
El passat 11 d’octubre, la seu del Consell Comarcal de l’Anoia va acollir una nova trobada de la Taula Impuls Anoia, promoguda pel servei de Promoció Econòmica de l’ens i Coopsetània, l’Ateneu Cooperatiu de l’Anoia, Alt i Baix Penedès i Garraf. La contractació pública responsable va ser l’eix central de la trobada, en què van participar diverses tècniques municipals i alcaldes dels ajuntaments anoiencs.
El conjunt de les administracions públiques són el primer agent econòmic, el més important generador indirecte d’ocupació i el consumidor amb major influència sobre el mercat, per la qual cosa esdevenen un agent de primer ordre a l’hora d’aplicar polítiques de contractació responsable a través de l’economia social i solidària, és a dir, que promoguin el progrés social i econòmic i que siguin respectuoses amb el medi ambient i amb l’equitat social.
Després de la benvinguda del vicepresident primer del Consell Comarcal, Jordi Cuadras, i de la presentació de Coopsetània per part del seu coordinador, Miquel Àngel Carreto, el sociòleg i soci de la cooperativa Facto Assessors, Marc Vilanova, va explicar quines eines calen per incorporar clàusules de contractació socialment responsable des dels Ajuntaments, afirmant que “les administracions públiques tenen moltes eines per afavorir per mitjà de les licitacions la compra pública responsable i les empreses d’economia social i responsable”.
Carles Ansón, Coordinador de la Unitat Transparència, Govern Obert i Responsabilitat Social Corporativa a Ajuntament de Vilanova, un dels municipis promotors de la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària (XMESS), va insistir en la necessitat que les tècniques municipals coneguin les cooperatives i iniciatives de l’àmbit de l’economia social i solidària del territori per poder fer efectiva la contractació pública responsable i va assegurar que “existeixen nombroses iniciatives d’economia social que les administracions públiques han de conèixer per sumar juntes i conscienciar la ciutadania”.
La Taula Impuls Anoia va comptar també amb l’experiència de Les Abelles, una cooperativa de cures de Reus que aglutina treballadores d’aquest àmbit i que va néixer impulsada l’ajuntament d’aquest municipi. Algunes sòcies de Les Abelles van explicar el pas endavant que ha suposat per la dignificació de la seva feina constituir-se en cooperativa i, alhora, la importància que en l’àmbit local i rural hi hagi iniciatives d’aquest àmbit.
La Taula Impuls Anoia és un punt de trobada de diferents agents de les administracions públiques locals l’Anoia i diverses iniciatives que formen part de l’ecosistema cooperatiu de la comarca amb l’objectiu de promoure l’economia social i solidària al territori i enfortir l’enxarxament entre unes i altres. La Taula és fruit de la col·laboració entre l’àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal de l’Anoia i de l’Ateneu Cooperatiu Coopsetània, un dispositiu públic referent en promoció de l’economia social a les comarques de l’Anoia, Alt i Baix Penedès i Garraf. Precisament, la seu del Consell Comarcal és també punt d’atenció i informació de Coopsetània a la comarca de l’Anoia.