Els treballs se centren en un tram de 250 metres a tocar de Viladecans que obliguen a tancar l’accés durant una setmana aproximadament
Una màquina durant les tasques d’aportació de sorra de platja. Foto: Ajuntament de Gavà.
Des d’avui la platja de Gavà està rebent una aportació de sorra en el tram comprés entre els carrers de Pals i de Llançà. La intervenció, que obliga a tancar la zona afectada durant una setmana aproximadament, té com a objectiu mitigar el fenomen de regressió de la platja, que es va agreujar el passat hivern com a conseqüència dels temporals.
L’alcaldessa, Raquel Sánchez, ha comprovat in situ l’execució dels treballs, a càrrec de l’Autoritat Portuària de Barcelona, que comportaran l’abocament de 40.000 metres cúbics de sorra en una extensió aproximada de 250 metres.
L’alcaldessa ha explicat que “aquesta actuació neix d’una reivindicació de l’Ajuntament a l’Autoritat Portuària de Barcelona davant del fenomen de la regressió. Hi ha factors que hi incideixen com són el canvi climàtic i els temporals així com les obres que es van fer en el seu dia per ampliar el Port, tal com constaten els estudis encarregats tant per la Generalitat com per l’Ajuntament de Gavà”.
L’aportació de sorra permetrà que aquest tram de la platja de Gavà sigui més resistent i recuperi l’aspecte que tenia abans dels temporals del passat hivern. No obstant aixàa, Raquel Sánchez considera que “aquest tipus d’intervenció no solucionen a llarg termini el problema de la regressió i a més no són les mesures més sostenibles ni econòmicament ni mediambientalment. És per això que continuem reivindicant mesures més definitives i amb això estem de la mà de l’Autoritat Portuària i del Govern central”.
La intervenció
La sorra aportada prové del fons marí de davant de Port Ginesta que es transporta amb una draga a la platja de Gavà on s’aboca mitjançant bombes i una canonada flotant. Posteriorment, amb la maquinària d’obres adequada, la sorra es reparteix de manera uniforme en els llocs predeterminats.
L’aportació de sorra es realitza en horari ininterromput des d’avui i es preveu que finalitzi dilluns. No obstant això, no es podrà reobrir la platja fins que la sorra s’assequi i s’aclareixi l’aigua de mar, previsiblement el próxim dimarts o dimecres.
Campanya de platges
L’aportació de sorra a la platja de Gavà coincideix amb l’inici de la temporada de bany, que arrenca aquest dissabte 10 de juny i s’allargarà fins a l’11 de setembre. Una campanya marcada per la voluntat d’avançar cap a una platja més sostenible, que faci compatible l’ús ciutadà i lúdic amb el caràcter residencial-urbà del barri marítim i la preservació dels seus valors naturals, en línia amb l’agenda de la sostenibilitat que està marcant l’acció del govern municipal.
Així, juntament amb les accions impulsades per evitar la regressió i la protecció de les dunes per preservar un ecosistema únic al litoral metropolità, es posa en marxa el Pla de Mobilitat Sostenible a la Platja, que estableix dos eixos d’acció que han de permetre reduir el trànsit del vehicle privat oferint alternatives més sostenibles: promoure l’accés a la platja en transport públic, en bici o a peu, i, alhora, restringir les places d’aparcament lliures perquè cada cop més gent desisteixi de fer servir el cotxe per gaudir de la platja.
La gratuïtat del GA1 durant els caps de setmana fins al 6 d’agost, la creació d’un nou carril bici en calçada a l’avinguda del Mar per recuperar les voreres per als vianants, la creació de dues zones restringides d’aparcament per a residents de Gavà durant els caps de setmana entre el 10 de juny i el 24 de setembre, i l’habilitació de l’aparcament de l’avinguda d’Europa per a residents de Gavà i/o vehicles ECO i ZERO, són les mesures més destacades del nou model de mobilitat que es posa en marxa aquest estiu a la platja de Gavà.
Una platja de qualitat, acreditada amb els distintius, acreditada per les distincions Q de Qualitat Turística, bandera EcoPlayas i SIQTED, que inaugurarà la temporada d’estiu amb tots els serveis i equipaments necessaris perquè tothom en pugui gaudir. En aquest sentit, l’alcaldessa ha apel·lat a la ciutadania “a tenir una actitud cívica i contribueixi al compliment de la normativa referent a l’ús de les platges. També a cuidar dels nostres boscos, on també hem actuat per minimitzar el risc d’incendis i perquè, en cas que es produeixin, poder actuar ràpidament”.
Quant a la campanya de platges s’ha articulat un ampli dispositiu d’informació, centralitzada al Punt d’Informació Turística ubicat al costat del monument de la Vela, i també de prevenció, salvament i socorrisme que aquest estiu, com a novetat, portarà a terme AUNAR. El servei serà operatiu de dilluns a diumenge de 10 a 19 hores, des dels mòduls de socors ubicats als carrers de Vandellós, Roses i Premià, quatre cadires de vigilància, un quad i una moto d’aigua.
Per la seva banda, la Policia Municipal també desplega un servei específic de vigilància durant les hores de més afluència de persones i vehicles, que s’intensificarà els caps de setmana i festius per garantir la qualitat de l’espai públic, la seguretat i la convivència. La vigilància policial combinarà el patrullatge a peu i en motocicleta, quad i turisme. El dispositiu, que es durà a terme en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra, inclou agents uniformats i de paisà.
A aquests dispositius cal afegir els serveis de neteja i manteniment a càrrec de l’AMB i l’empresa municipal PRESEC i el control periódic de la qualitat de l’aigua i de la sorra; una àmplia oferta de serveis de lleure amb guinguetes de begudes, punts de venda de gelats, base nàutica, jocs infantils i espais per a la pràctica esportiva, i diferents actuacions per promoure el respecte pels valors ambientals de platja.