Llei de restauració de la naturalesa: el PE adopta el seu mandat de negociació

0
4497

– Restaurar ecosistemes crucials per combatre el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat, i reduir els riscos per a la seguretat alimentària

– El projecte de llei no imposa noves zones protegides a la UE

– Retard dels objectius en cas de conseqüències socioeconòmiques excepcionals

La UE ha de comptar amb mesures de restauració de la naturalesa en vigor per al 2030 que cobreixin almenys el 20% de les àrees terrestres i marítimes, segons el PE.

Després d’un debat dimarts, el Parlament ha adoptat avui la seva posició sobre la llei de restauració de la naturalesa de la UE amb 336 vots a favor, 300 en contra i 13 abstencions. La votació per rebutjar la proposta de la Comissió no va prosperar (312 vots a favor, 324 en contra i 12 abstencions).

Els eurodiputats subratllen que la restauració de l’ecosistema és clau per combatre el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat, a més de reduir els riscs per a la seguretat alimentària. Destaquen que el projecte de llei no imposa la creació de noves àrees protegides a la UE ni bloqueja la nova infraestructura d’energies renovables, ja que van afegir un nou article que subratlla que aquestes instal·lacions són d’interès públic.

Objectius de restauració de la natura per al 2030

El Parlament recalca que la nova llei ha de contribuir a assolir els compromisos internacionals de la UE, en particular el marc mundial de biodiversitat de Kunming-Montreal de l’ONU. Els eurodiputats donen suport a la proposta de la Comissió de posar en marxa mesures de restauració per al 2030 que cobreixin almenys el 20% de totes les àrees terrestres i marítimes de la UE.

El Parlament assenyala que la llei només s’haurà d’aplicar una vegada que la Comissió hagi aportat dades sobre les condicions necessàries per garantir a llarg termini la seguretat alimentària i quan els Estats membres hagin quantificat l’àrea que cal recuperar per assolir els objectius de restauració per a cada tipus dhàbitat. La Cambra també planteja la possibilitat de posposar els objectius en cas de conseqüències socioeconòmiques excepcionals.

En el termini de dotze mesos des de l’entrada en vigor del Reglament, la Comissió haurà d’avaluar si hi ha algun desfasament entre les necessitats financeres de restauració i els fons de la UE disponibles i buscar solucions per satisfer aquesta bretxa, en particular a través d’un instrument comunitari específic.

Declaració del ponent

Després de la votació, César Luena (S&D, Espanya), va afirmar: «La Llei de Restauració de la Natura és una peça essencial del Pacte Verd Europeu i està en línia amb el consens científic i les recomanacions per restaurar els ecosistemes d’Europa. Els agricultors i els pescadors se’n beneficiaran. Garantirà un planeta habitable per a les generacions futures. La posició adoptada avui envia un missatge clar. Ara hem de continuar treballant, defensar el nostre mandat durant les negociacions amb els Estats membres i assolir un acord abans que finalitzi la legislatura per aprovar el primer reglament sobre restauració de la naturalesa a la història de la UE».

Propers passos

El Parlament ja està llest per iniciar les negociacions amb el Consell sobre la forma final de la legislació.

Context

Més del 80% dels hàbitats europeus estan en mal estat. La Comissió va proposar el 22 de juny de 2022 un reglament sobre restauració de la naturalesa per contribuir a la recuperació a llarg termini de la naturalesa danyada a totes les zones terrestres i marines de la UE i assolir els objectius climàtics i de biodiversitat de la UE. Segons la Comissió, la nova llei portaria importants beneficis econòmics, ja que cada euro invertit generaria com a mínim 8 euros de beneficis.

Aquesta legislació respon a les expectatives dels ciutadans en relació amb la protecció i la restauració de la biodiversitat, el paisatge i els oceans, expressades a les propostes 2(1), 2(3), 2(4) i 2(5) conclusions de la Conferència sobre el Futur d’Europa.

Font: Parlament Europeu

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.