El punt d’informació ciutadana Europe Direct estrena nova ubicació a l’Oficina de Turisme de Lleida del carrer Major
L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i el tinent d’alcalde i regidor de Projecció Exterior, Fèlix Larrosa, juntament amb el director de l’Oficina de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas, han visitat aquest dilluns les noves dependències del centre d’informació de la UE Europe Direct. Aquest centre d’informació s’ha traslladat a l’edifici del Casino al Carrer Major 31, juntament amb Turisme de Lleida, una nova ubicació que permetrà un impuls a la seva tasca. En aquest sentit, la centralitat de l’espai i l’accessibilitat per a la ciutadania permetran una millor difusió de la informació de la Unió Europea, de la legislació europea, de les seves polítiques i del foment del debat actiu de la ciutadania amb les institucions.
Durant la seva intervenció, el paer en cap, Àngel Ros, ha remarcat l’aposta de la Paeria i de la Comissió Europea per fomentar el marc europeu com a espai de desenvolupament, especialment per als joves. “Volem facilitar la relació dels joves amb Europa amb l’objectiu de potenciar les oportunitats en l’àmbit laboral i en l’àmbit educatiu i, per aquest motiu, el Centre d’Infomació Europe Directe canvia la seva ubicació i es situa en ple Carrer Major per atansar-se, encara més, als ciutadans”, ha conclòs Àngel Ros. Inclou tall de veu de l’alcalde, Àngel Ros.
Una de les primeres activitats que portarà a terme l’Europe Direct en aquesta nova etapa és la iniciativa “Joventut en Moviment” (“Youth on the move). “Joventut en moviment” és una campanya de la Comissió Europea que pretén potenciar l’ocupació laboral dels joves en l’àmbit europeu. La campanya, que es presenta per primera vegada a Catalunya, estarà present a la 8a edició de la Fira de Formació Professional i Treball “F&T” que es desenvoluparà del 24 al 26 d’abril al Pavelló 4 de Fira de Lleida. Es tracta d’una iniciativa de la Comissió Europea recolzada per l’Ajuntament de Lleida de caràcter informatiu i participatiu sobre el treball, la formació, l’emprenedoria dirigit a tots els joves de Lleida interessats en conèixer oportunitats, en estudiar, en treballar en un altre país i fins i tot en augmentar les seves capacitats i possibilitats.
Per la seva banda, Ferran Tarradellas ha explicat que “Youth on the move” és una iniciativa que pretén donar a conèixer, d’una manera molt participativa amb un estand durant la Fira de Formació i Treball de Lleida, totes les activitats que la Unió Europea realitza en favor dels joves. “Hem creat un espai molt obert, que comptarà amb la participació d’artistes locals, músics i debats oberts, on es presentaran alguns dels projectes europeus per millorar les competències personals i/o oferir llocs de treball directament”, ha explicat el responsable de l’Oficina de la Comissió Europea a Barcelona.
“Joventut en moviment” (Youth On the Move) estarà representada directament per un estand amb un espai per a conferències i debats sobre oportunitats d’estudis, pràctiques i mobilitat a l’estranger, i per diversos espais relacionats amb els programes de la UE inscrits en aquest àmbit. La iniciativa es dirigeix al col·lectiu de joves en general, tant els que cursen FP com els que estudien batxillerat, interessats a millorar les seues opcions laborals. “Joventut en moviment” és una iniciativa europea destinada a facilitar la mobilitat dels joves a l’estranger, tant dins com fora del marc dels seus estudis o pràctiques professionals, i permetre’ls adquirir habilitats i qualificacions amb la finalitat d’incrementar les seves possibilitats d’ocupació. Amb aquest objectiu, la campanya aporta informació sobre una vintena de programes, xarxes i iniciatives relacionats amb l’educació i l’ocupació juvenil a Europa. D’aquesta manera, L’Ajuntament de Lleida i la Comissió Europea demostren la seva aposta, una vegada més, per l’impuls i el suport a les polítiques de creació de treball i la incorporació de joves al món del treball.
El responsable de Projecció Exterior de la Paeria, Fèlix Larrosa, ha remarcat la importància de la internacionalització de Lleida, i ha explicat que aquest programa és una mostra més d’aquesta aposta per sortir a l’exterior. En aquest sentit, Larrosa ha explicat que totes les activitats del “Youth on the move” pretenen potenciar els intercanvis econòmics amb l’objectiu de contribuir a la generació d’ocupació i de donar més oportunitats al col·lectiu jove de la ciutat. “Estem treballant per afavorir que els joves i les nostres empreses puguin sortir a l’exterior i internacionalitzar-se i, alhora, també facilitem l’atracció internacional de Lleida”, ha remarcat el regidor.
“Joventut en Moviment” també oferirà informació sobre diversos projectes i programes adreçats als joves, entre els que es poden destacar:
- La Xarxa Eures, que connecta els serveis públics d’ocupació de 31 països europeus. Dins d’aquesta xarxa s’emmarca el programa My First Eures Jove, un projecte destinat a donar suport financer a joves d’entre 18 i 30 anys en la recerca de feina en un país de la UE diferent al de residència i a empreses interessades en la contractació de joves procedents d’altres països de la UE.
- El fons social europeu, un dels fons estructurals de la UE dedicat a fomentar l’ocupació a la Unió Europea, que es va crear amb la finalitat de promoure la cohesió social i econòmica.
- Euraxess, una xarxa de centres de suport als investigadors sobre qüestions relatives a la gestió i demanada de visats, homologació de titulacions, seguretat social, ofertes de treball per a investigadors, tràmits administratius, etcètera.
- Erasmus per a joves emprenedors, un programa de la UE adreçat als joves emprenedors que té per objectiu potenciar l’esperit empresarial, la internalització i la competivitat. Permet l’estada dels emprenedors en empreses d’acolliment en altres Estats Membres.
- Erasmus+, és el nou programa de la Unió Europea en matèria d’educació, formació, joventut i esport per al període 2014-2020. Està adreçat als estudiants i personal de les institucions d’educació superior en els 27 estats membres de la Unió Europea, els tres països de l’Àrea Econòmica Europea (Islàndia, Liechtenstein i Noruega), Turquia, Suïssa i Croàcia. Erasmus afecta diferents accions: intercanvi d’estudiants (en dues modalitats: estudis i pràctiques); intercanvi de professors; intercanvi de personal d’administració i serveis; Desenvolupament de Currículum; cursos d’idiomes (EILC); Sistema de Transferència de Crèdits Europeu (ECTS), etcètera.
- Erasmus: Programa de la UE dirigit a impulsar la mobilitat en l’ensenyament superior
- Erasmus Pràctiques: Iniciativa dirigida a oferir estades de pràctiques de 3 a 12 mesos als estudiants universitaris, en el seu itinerari formatiu.
- Servei Voluntari Europeu: Iniciativa dirigida a oferir als joves participar en un projecte de voluntariat en un altre estat membre de la UE.
- Leonardo Da Vinci: Iniciativa de la UE dirigida a atendre les necessitats d’aprenentatge de les persones implicades en l’ensenyament de la Formació Professional, aixó com de les institucions i organismos implicats en aquesta formació.
6. Beques Marie Curie: Les accions Marie Curie són ajudes europees per a investigadors de qualsevol edat o nacionalitat. Permeten adquirir una experiència a l’estranger i al sector privat i per tant completar les competències pròpies.
7. Microfinançament Progress: Permeten l’accès a microdrèdits i avals a les persones que han quedat sense ocupació i desitgen crear o ampliar la seva pròpia petita empresa.
8. Pràctiques a les institucions: Les institucions de la UE ofereixen als joves la possibilitat de realitzar pràctiques laborals als seus òrgans. Cada institució estableix els seus criteris, requisits, condicions i àmbits. Normalment, cal tenir una titulació universitària i parlar un mínim de dos idiomes oficials de la Unió Europea.
9. Parlament Europeu: Aquesta institució europea representativa dels ciutadans de la Unió Europea fomenta, a través de diverses accions, la formació, educació i mobilitat dels joves.
10. Xarxa Naric: Centres nacionals d’informació sobre reconeixement acadèmic, que té l’objectiu de millorar i donar a conèixer el diment per a l’homologació i el reconeixement acadèmic de titulacions i períodes d’estudis entre diferents països. Està formada per centres nacionals dels països de la UE, de l’Associació Europea de Lliure Comerç (AELC) i els països associats.
11. Euroguidance: Servei que ofereix informació sobre programes per estudiar en un altre país de la UE, des de formació professional, educació secundària o màsters.
12. Eurodesk: Xarxa d’oficines d’informació sobre programes i iniciatives europees per a joves.
13. Enterprise Europe Network – ACC10 – Catalunya: Xarxa que ofereix als joves emprenedors informació i assessorament en relació a les polítiques i oportunitats de negoci als països de la UE, així com assistència en processos de transferència tecnològica i accés a programes europeus de finançament, de recerca i desenvolupament i innovació (R+D+i).
14. EPSO – Oficina Europea de Selecció de Personal (EPSO) és l’organisme responsable de convocar les oposicions de totes les institucions comunitàries i per tant de seleccionar el personal permanent (funcionaris) i els aspirants a agents contractuals i vacants temporals. L’EPSO posa a l’abast dels usuaris les informacions necessàries per conèixer el procés de selecció del personal i els períodes de pràctiques. També ofereix consells per a preparar les oposicions i manté bases de dades d’experts en diferents àrees.