Aquest 2016 ja s’han assignat 410.451,73 euros a ajuts econòmics d’urgència social, dels quals més d’una tercera part corresponen a pobresa energètica
Un moment de la visita a l’alberg, que compta amb una sala multiconfessional. Foto: Hermínia Sirvent.
L’alcalde Ros afirma que “l’eradicació de la pobresa ocupa un lloc central en les polítiques municipals per donar resposta a les necessitats i les aspiracions de les persones i que és imprescindible el treball en xarxa amb els agents locals i les entitats del 3r sector”
L’Ajuntament de Lleida garanteix els drets i la dignitat de les persones a través de models integrals d’inclusió que es treballen des de la Regidoria de les Polítiques per als Drets de les Persones. En el marc del Dia Internacional de l’eradicació de la pobresa, el paer en cap, Àngel Ros, ha afirmat que la Regidoria de les Polítiques per als Drets de les Persones “destina 2 milions d’euros anuals, un 21,5% del pressupost de la Regidoria, a actuacions específiques per pal·liar els efectes de la pobresa en les famílies de la ciutat”. Aquest 2016 ja ha assignat ajuts econòmics d’urgència social per un import de 410.451,73 euros, que inclouen ajuts per alimentació o ajuts directes a infants, entre altres. Del total d’ajudes d’urgència social, 161.844,25 euros corresponen a pobresa energètica, per pagar rebuts d’aigua, llum i gas. En aquest sentit, amb l’aplicació de la Llei 24/2015, de 29 de juliol, de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica s’han fet 1.239 informes per evitar el tall de subministrament a famílies.
L’alcalde Ros ha apuntat les diverses actuacions que s’han fet en casos de pèrdua de l’habitatge habitual i, en el que portem d’any, l’Ajuntament de Lleida ha adjudicat 72 habitatges públics a través de la mesa d’emergència, ha aplicat el protocol per aturar desnonaments i llançaments judicials en 55 casos i ha gestionat 255 ajuts econòmics per pagar el lloguer o la hipoteca.
Pel que fa als serveis d’acollida i d’allotjament residencial per a situacions de risc d’exclusió social, la Paeria actua amb pisos d’inclusió social, pisos d’urgència per a famílies i el servei d’acolliment residencial d’urgència. Aquest darrer servei, competència de l’Ajuntament, està gestionat per la Fundació Jericó. Precisament, l’alcalde ha visitat aquesta tarda les instal·lacions de l’allotjament residencial d’urgència, que és una peça més dels serveis i els recursos de l’Àrea d’Inclusió. L’any 2015 es van allotjar 1.130 persones, derivades des de l’Àrea d’Inclusió Social, amb 7.188 pernoctacions. El passat Pla Iglú es van atendre 502 persones, amb 8.644 allotjaments, des de novembre fins al març. Aquest estiu, el projecte de temporers ha comportat l’acolliment de 468 persones, amb 4.520 pernoctacions.
Els serveis de suport a l’alimentació han permès arribar a 4.682 persones, amb els ajuts alimentaris de la Unió Europea, i servei 23.620 àpats calents al menjador social. Un altre servei en el qual treballa la Regidoria és en les prestacions de garantia de rendes mínimes, amb 1.251 unitats familiars que la perceben.
L’alcalde Ros ha afirmat que “l’eradicació de la pobresa ocupa un lloc central en les polítiques municipals per donar resposta a les necessitats i les aspiracions de les persones i que el treball en xarxa amb els agents locals i les entitats del 3r sector és imprescindible”. Les línies subvencionadores a entitats del 3r sector tenen adjudicada una partida de 65.388,42 euros per al desenvolupament de projectes d’atenció a col·lectius en risc d’exclusió social i projectes adreçats a proporcionar béns i serveis de 1a necessitat a famílies.
Les polítiques socials que articula la Paeria per abordar la pobresa a la ciutat també té com a objectiu el desenvolupament de programes d’apoderament que es realitzen des de diferents regidories, incidint en la millora de les habilitats personals per accedir i/o millorar la situació sociolaboral (formació ocupacional, intermediació laboral, etc.), a través de l’Institut Municipal d’Ocupació, o accions de restauració del projecte de vida a partir de la Garantia de drets i compromís públic, que passa pel dret a la seguretat de vida, a l’habitatge, a la protecció de la salut, a les necessitats bàsiques, eliminant barreres que obstaculitzen l’accés als serveis i prestacions socials.
En el marc de la celebració de Dia Internacional de la eradicació de la pobresa, el paer en cap ha remarcat que “és una qüestió de responsabilitat política i social i que s’han d’unir esforços per lluitar contra la pobresa, que es pot manifestar de diverses maneres, com són l’accés restringit a la salut, l’educació o a altres serveis assistencial o amb la denegació o l’abús d’altres drets humans fonamentals. Tenir treball o una pensió no garanteix no patir risc de pobresa pel que els professionals d’atenció social i atenció socioeducativa al carrer fan una tasca de detecció de persones en situació de vulnerabilitat per gestionar els serveis els recursos més adequats en cada situació”.
Segons la taxa AROPE, el risc de pobresa a Europa és del 24,4%; a Espanya, del 28,6%, i a Catalunya és del 19,8% (dades del 2015).
El tinent d’alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Joan Gómez, i els responsables del servei d’acolliment residencial d’urgència Jericó, Ramon Niubó i mossèn Joan Mora han acompanyat l’alcalde en la seva visita al centre.