Lleida i Barcelona reben el reconeixement de la Comissió Europea com a ciutats Europees de Cultura i Creativitat

0
286

Entre mil municipis analitzats arreu d’Europa, són les úniques representants catalanes que reben aquesta distinció, que han assolit 12 ciutats espanyoles d’un total de 168 municipis de 30 països

París, Florència, Munich, Praga, Copenhagen, Edimburg, Estocolm, Sevilla, Donosti o Madrid formen part d’aquest conjunt ciutats que assenyala la Comissió Europea com a destacades en l’àmbit cultural

Lleida entra en la lliga de les capitals culturals europees. La Comissió Europea l’ha seleccionat juntament amb Barcelona, les úniques representants catalanes, com a model de Ciutat Cultural i Creativa dins d’un grup de 168 municipis de 30 països europeus escollits entre un miller de ciutats. En l’informe, Lleida destaca per la seva vitalitat cultural –on està al nivell de capitals com Londres i supera Roma i Madrid- i per acollir un mínim de dos cites de dimensió internacional.


El mapa de les ciutats europees Culturals i Creatives que la Comissió Europea ha elaborat dins del "Cultural and Creative Cities Monitor”. Foto: CE.

 
París, Florència, Munich, Roma, Berlin, Londres, Praga, Copenhagen, Edimburg o Estocolm, formen part d’aquest conjunt ciutats que assenyala la Comissió Europea com a destacades en l’àmbit cultural. Les seleccionades a Espanya són Lleida, Madrid, Barcelona, Salamanca, Sant Sebastià, Santiago de Compostela, Burgos, Còrdova, Las Palmas de Gran Canaria, Saragossa, Bilbao, Granada, Sevilla i València.
 
El “Monitor de les Ciutats Culturals i Creatives”, que es va posar en marxa el passat juliol, posa en relleu l’èxit de les ciutats europees seleccionades en el camp de la Cultura i la Creativitat i vol esdevenir una eina per a l’aprenentatge mutu, per difondre les accions d’aquests municipis i crear xarxa entre ells.
 
L’alcalde, Àngel Ros, ha mostrat la seva satisfacció per aquest reconeixement que ratifica la bona feina realitzada per Lleida en aquest camp i la consolida com a capital cultural, referent a Catalunya i més enllà: “Lleida aposta decididament per la Cultura i per la Creativitat com a instrument de progrés de la ciutat a tots els nivells, amb una clara mirada internacional i amb la voluntat de construir-hi indústria, com ho demostren l’Animac que acabem de deixar enrere o bé la Fira de Titelles, entre moltes altres de les cites que acollim que, a més, compten amb la sinèrgia de les escoles artístiques municipals de Lleida i amb l’activitat d’iniciatives com el Centre Experimental de la Cinematografia i les Arts Audiovisuals”.
 
El paer en cap ha subratllat que l’actuació directa de la Paeria juntament amb professionals i entitats del sector de la ciutat així com el suport d’altres institucions és la base de la programació cultural de Lleida. L’Ajuntament destina 6’42 milions d’euros del pressupost municipal a les polítiques culturals, el 4’7 per cent del total, proporció que és en línia amb el que destinen les grans capitals europees, que se situa en el 5 per cent.

Alta vitalitat cultural
 
Per dur a terme l’estudi, els experts de la Comissió Europea ha creat un índex, el C3, on es combinen dades estadístiques i qualitatives que permeten avaluar la completa actuació de cada ciutat en el camp de la Cultura i la Creativitat. L’índex C3 té una puntuació màxima de 100. La ciutat que encapçala la classificació és París, que obté una qualificació general de 63’2. Lleida, que rep un 19’6 global, se situa al nivell de poblacions com la capital d’Estònia, Riga, que té un 19’1, o bé Sevilla (20’1) i Saragossa (20’4).
 
En l’apartat de “Vitalitat cultural”, Lleida obté una qualificació de 23 punts de l’índex C3, al mateix nivell que Londres (qualificada amb un 22’9) i per davant de ciutats com Roma (22’7) o Madrid (21’9). Dins d’aquest epígraf s’analitzen, entre altres, conceptes, la disposició d’equipaments culturals de la ciutat (on Lleida registra un 28’8) i, també, la participació i la satisfacció del públic, on Lleida rep puntuació elevada, 36’6.
 
Qualitat de la Governança
 
L’apartat dedicat a l’entorn i ambient general de la ciutat i com això afavoreix la creativitat i la cultura són els punts on Lleida ha obtingut una major puntuació. La ciutat rep un 58’4 de l’índex C3 en qualitat de la Governança; un 30’3 en transports i comunicacions nacionals i internacionals i un 31’3 com a ciutat tolerant, oberta i amb confiança. En aquest sentit, l’índex d’acceptació de la població estrangera rep un 47’2 i la integració de la immigració en la societat es puntua amb un 33’3, un índex similar al nivell de confiança general de la ciutadania, 32’8. També rep una puntuació elevada el nivell de graduats en estudis tecnològics d’informació i comunicació (ICT), on Lleida obté un 37’3.
 
Els llocs de treball en el camp de les arts, la cultura i l’entreteniment (amb un 24’8) i ocupacions amb altres sectors creatius (un 21’3) són els apartats més ben valorats de Lleida en l’apartat que l’estudi dedica a l’Economia Creativa.
 
Història, cultura i medi ambient
 
L’informe que la Comissió Europea ha preparat sobre Lleida subratlla que és un dels municipis més antics de Catalunya –bastit en l’edat del Bronze- i remarca la qualitat sostenible de la ciutat, amb importants àrees naturals com els parcs de La Mitjana, un ecosistema de gran valor natural i ecològic, el riu Segre i els Camps Elisis. En l’avaluació es remarca l’ampli ventall de festivitats i cites culturals així com el seu patrimoni monumental.
 
En l’apartat cultural destaca específicament la Festa Major de Lleida, amb l’ofrena floral a Sant Anastasi, la batalla de les flors i la figura del Marraco com a símbol de Lleida. Així mateix, la ciutat compta amb dos grans esdeveniments amb la distinció de “Festivals per Europa”, la Fira de Teatre de Titelles de Lleida i la Mostra Internacional d’Animació de Catalunya, que organitza l’Ajuntament de Lleida.
 
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.