L’Observatori DESC presenta l’estudi de les iniciatives adoptades pels municipis adherits a la Llei 24/2015, en què participen les Plataformes d’Afectats per les Hipoteques i l’Aliança contra la Pobresa Energètica
L’informe constata que Lleida fa servir tots els instruments que ofereix la legislació per a mobilitzar habitatges buits de grans tenidors
L’Ajuntament de Lleida lidera les actuacions de resposta per fer front a les emergències en matèria d’habitatge i la pobresa energètica, que van prendre els impulsors de la llei 24/2015, segons es desprèn de l’informe presentat per l’Observatori DESC (Drets Econòmics, Socials i Culturals) en la darrera trobada, a la qual també van assistir representants de les Plataformes d’Afectats per les Hipoteques i l’aliança contra la Pobresa Energètica.
L’objectiu d’aquesta reunió, la segona que convoquen els impulsors de l’esmentada llei, que planteja les mesures urgents per afrontar aquesta situació d’exclusió social de moltes famílies derivada de la crisi econòmica, era presentar l’informe realitzat en base a les dades facilitades pels 12 ajuntaments que participen en aquests espai de treball i coordinació sobre les polítiques públiques d’habitatge.
D’aquests 12 ajuntaments –Girona, Santa Coloma de Gramanet, Barcelona, Badalona Sant Cugat del Vallès, Reus, Tarragona, Sabadell, Terrassa, L’Hospitalet, Mataró i Lleida-, només 8 han complimentat les dades. D’aquests, tan sols 3 n’han adquirit habitatges per la via del dret de tempteig i retracte. A més a més de Lleida, els ajuntaments de Barcelona i Sant Cugat, tot i que el resultat de l’estudi indica que el 79% dels desnonaments produïts en els municipis implicats són deguts a la manca de pagament del lloguer.
Aquesta dada dóna com a resultat la necessitat principal de mobilitzar l’habitatge buit dels municipis, que no està complint la seva finalitat social, per la qual cosa és necessari fer servir una metodologia comuna entre els municipis. En aquesta línia, una conclusió de l’informe és la possibilitat de compartir recursos humans i econòmics entre els ajuntaments implicats.
Fruit d’aquesta situació i la voluntat de corregir-la cal esmentar que només els ajuntaments de Lleida i Terrassa han imposat sancions a grans tenidors per situació anòmala de l’habitatge, segons l’establert en la llei 18/2007, que recull les infraccions en matèria d’habitatges buits.
Una altra dada d’interès de l’informe del Observatori DESC és que s’han pogut aturar un total de 4.399 talls de subministrament d’electricitat i energia, mercès a l’aplicació de la Llei 24/2015.