29.7.20 – BARCELONA • Barcelonès

Lluïsa Moret: «El que demanem des del món local és la corresponsabilitat de les empreses subministradores»

0
663

La diputada de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha participat aquest migdia a la reunió del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, amb representants del Govern, administracions locals i supramunicipals i entitats del tercer sector per analitzar l’acord entre el conjunt  d’institucions i Endesa per abordar amb garanties, en el present i en el futur, les situacions de pobresa energètica de les famílies i les llars vulnerables a Catalunya


La diputada de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar, Lluïsa Moret, ha participat a la reunió amb representants del Govern, administracions locals i supramunicipals i del tercer sector per analitzar l’estat de les negociacions amb Endesa. Foto: diba.
A la trobada, s’ha acordat una declaració conjunta on es posa de manifest que la situació social exigeix la signatura del conveni d’abordatge de la pobresa energètica

Segons aquesta declaració: La urgència i l’impacte social de la Covid-19 exigeix un compromís de les administracions públiques i de les entitats socials amb la ciutadania que més pateix les conseqüències de la crisi

És per això que les disponibilitats dels pressupostos públics i de les entitats en l’àmbit social s’han de destinar a cobrir les necessitats més urgents, d’entre les quals hi ha la pobresa energètica. La solució avui requereix de l’assumpció de responsabilitat social per part d’Endesa i de la resta de Companyies subministradores en alliberar del deute antic i acumulat a les famílies vulnerables.

L’objectiu és l’acord i la signatura del conveni que ha de permetre aturar el creixement del deute de les famílies, aportar seguretat jurídica als ens locals i als serveis socials bàsics perquè preveu els mecanismes de compliment de la Llei 24/2015, tant pel que fa als procediments a seguir davant dels impagaments, amb un informe de vulnerabilitat comú a tot Catalunya, com perquè evitarà situacions de deute a les persones vulnerables, aplicant descomptes i ajuts a qui no pugui afrontar els pagaments amb un Fons d’Atenció solidària cofinançat per les companyies i el conjunt d’administracions.
El conveni també preveu la creació d’un òrgan centralitzat de gestió a la Generalitat, amb una plataforma telemàtica que facilitarà la tasca administrativa als ens locals i permetrà una coordinació àgil i efectiva amb les companyies subministradores en benefici de les llars vulnerables. Aquesta plataforma permetrà que els municipis no hagin d’assumir una feina administrativa complexa i  que puguin apropar-se  més directament a la ciutadania.
En la seva intervenció, la diputada de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar ha remarcat que «des de la Diputació hi hem aportat 2,2 milions d’euros els anys 2018 i 2019, i hem treballat, també, per crear espais de treball, de debat i de consens entre els municipis per abordar conjuntament aquesta problemàtica i impulsar un front comú». Així mateix, la diputada Lluïsa Moret també ha destacat que «avui rendim comptes davant de la ciutadania i dels ajuntaments respecte al compromís que vam adquirir ara fa un any de lluitar contra la pobresa energètica».
Moret també ha subratllat que encara està pendent de resoldre’s el deute d’aproximadament 25.000 famílies a Catalunya, acumulat en els darrers anys. Per això, ha afegit, «és important, també, que els ens locals treballem per compartir criteris a l’hora de complementar el bo social amb un 25%, 40% o 50%, per garantir l’equitat territorial en l’accés als ajuts».
Finalment, Moret ha insistit en el compromís de la Diputació de Barcelona per lluitar contra la pobresa energètica i donar suport a les famílies en situació de pobresa. I ha recordat que «la Diputació ha reforçat amb 31 milions d’euros el suport als municipis per fer front a les situacions de vulnerabilitat social generades o agreujades per la crisi sanitària de la COVID-19, amb l’aprovació fa dues setmanes d’un Pla de xoc per a la reactivació social dels municipis de la província, i amb altres mesures per avançar vers la inclusió, la igualtat i la cohesió social als municipis».
La declaració conjunta aprovada avui apel·la a la responsabilitat social de les companyies subministradores perquè, conjuntament amb les administracions públiques, puguin abordar la pobresa energètica dels conciutadans més vulnerables.
A la trobada han participat representants de la Generalitat, de les altres tres diputacions catalanes, de l’Ajuntament de Barcelona, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Taula del Tercer Sector i l’Aliança contra la Pobresa Energètica.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.