El Ple municipal també aprova la primera modificació del pressupost prevista, per incloure les subvencions a les entitats
Dos anys després de l’inici de la pandèmia, el Ple de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha tornat a tenir públic avui, un fet que l’alcaldessa Olga Arnau ha celebrat en obrir la sessió, com a signe de “retorn a la normalitat”. Un dels punts destacats en el Ple d’abril ha estat l’acord per sol·licitar a la Direcció General del Comerç de la Generalitat de Catalunya que l’excepcionalitat horària comercial com a municipi turístic s’ampliï a tota la ciutat. Aquesta autorització significarà la possibilitat que tots els comerços vilanovins puguin obrir en diumenges i festius.
“Hem volgut presentar una proposta amb el màxim consens possible i amb la participació del màxim d’agents social i econòmics de la ciutat”, ha manifestat en nom del govern el regidor de Projecció de Ciutat, Jordi Medina, una voluntat de consens que han destacat positivament els grups de l’oposició de PSC i C’s. En aquest sentit, Medina ha recordat que el debat es va iniciar amb l’encàrrec d’un estudi de viabilitat i que posteriorment s’ha celebrat una enquesta entre el sector. Es preveu que l’ampliació horària permeti, entre d’altres, desbloquejar la licitació del supermercat de la Collada, així com promoure campanyes conjuntes amb l’associació de comerciants coincidint amb esdeveniments que portin visitants.
El grup municipal de Som VNG hi ha votat en contra, argumentant que “el govern vol fer de l’excepcionalitat la norma” i que “se’n beneficiaran pocs comerços i es perjudicarà el model de petita botiga”. El grup de C’s, en canvi, ha considerat que la mesura pot “contribuir a reactivar la ciutat” i ha demanat al govern que adopti “mesures paral·leles” de suport al comerç del centre, una petició expressada també pel PSC. El grup socialista ha apuntat la necessitat “d’adaptar-se als nous hàbits de consum”. Els tres regidors adscrits s’han abstingut. L’ampliació de l’excepcionalitat d’horaris no serà d’aplicació fins que la Direcció General de Comerç n’hagi tramitat l’autorització.
Les subvencions a les entitats, al pressupost
La sessió plenària d’avui també ha contingut la liquidació del pressupost municipal de 2021, que es va cloure amb un superàvit total de 3.197.342 euros, i també s’ha aprovat definitivament el pressupost de 2022, amb la resolució de les al·legacions presentades per la secció sindical de CCOO a l’Ajuntament.
Amb aquests dos passos previs, s’ha pogut efectuar la modificació de pressupost prevista pel govern municipal, per tal d’incloure el crèdit necessari per a totes les subvencions a entitats (1.374.363 euros), així com també l’execució de noves sentències judicials sobre el sector Llimonet (1.005.835 euros). En relació a aquests punts, els grups de l’oposició han acusat el govern municipal que no hagi obtingut el suport del sindicat amb representació majoritària a l’Ajuntament.
El Ple també ha fet efectiva la suspensió de la licitació del servei de recollida d’escombraries, que ja va anunciar fa uns dies, i alhora s’ha aprovat la delegació de competències a l’alcaldessa per agilitzar la tramitació per incloure una clàusula de revisió de preus en el nou contracte que s’ha d’impulsar. El govern ha argumentat que davant el context actual d’increment de preus de subministraments, la clàusula pot afavorir la presentació d’empreses a la licitació, mentre que l’oposició ha criticat la delegació de competències.
Compromís del Consistori amb la lluita contra el frau
D’altra banda, el conjunt del Consistori ha donat suport a la Declaració institucional de compromís de promoció de la cultura ètica i de lluita contra el frau i la corrupció, i també s’ha aprovat definitivament el Codi d’Ètica i bon govern de l’Ajuntament, dos documents que volen contribuir a la millora del servei públic, l’enfortiment de la qualitat democràtica i la recuperació de la confiança de la ciutadania en les seves institucions. El Ple també ha donat llum verda a la gestió directa del Servei municipal de Mediació, amb la incorporació de dues persones a la plantilla municipal.
Així mateix, ha obtingut suport unànime l’adhesió al Manifest de municipis en defensa del sector pesquer, en el qual 17 poblacions catalanes amb port pesquer exposen la seva preocupació pel futur d’aquesta activitat. També s’ha aprovat per unanimitat l’adhesió a la Declaració per a uns municipis i comunitats cuidadores, impulsada per la Diputació de Barcelona, a favor de promoure polítiques públiques locals que situïn les cures en el centre de l’acció municipal i fomentin el reconeixement de les persones cuidadores. El Ple municipal ha aprovat també la població de Vilanova i la Geltrú a 2022: 68.317 habitants.
Suport de VNG al Sàhara
El Ple vilanoví ha manifestat una vegada més el seu suport al Poble Sahrauí, aprovant favorablement una moció d’ERC per sumar-se a la declaració de les entitats ACAPS i CCASPS, en la qual es demana al govern espanyol “que rectifiqui de forma immediata” el seu posicionament favorable a un pla d’autonomia del Sàhara Occidental. També han tingut llum verda la moció de JxCat per derogar la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local; la moció del PSC per millorar l’avinguda de Vilafranca amb la creació del nou parc comercial; la de Som VNG per proposar un bus-metro entre les capitals de la Vegueria Penedès, i la de C’s per donar suport institucional i promoure activitats en el marc de l’Any Europeu de la Joventut 2022.
En canvi, han decaigut la proposta de Som VNG per la millora de la seguretat del servei d’atenció i socorrisme a les platges, així com les de C’s per donar protecció a les colònies de gats en els projectes d’execució d’obres a terrenys urbans i per millorar les condicions laborals i professionals de la Policia Local.
El recull de les votacions de tots els punts de l’ordre del dia es pot recuperar en aquest fil del canal Twitter de l’Ajuntament, o també per Canal Blau a la carta.