30.06.16 – PUIGCERDÀ • Cerdanya

L’Obra Social “la Caixa” i la Diputació de Girona executen treballs de control del julivert gegant i de millora d’hàbitats amb flora protegida a la Cerdanya gironina

0
443

El projecte té un cost proper als 20.000€, i els treballs els està executant una brigada de sis persones de la Fundació Tallers de la Cerdanya.

Al mes de maig es van iniciar els treballs del projecte «Millora de les riberes del riu Segre: actuacions relacionades amb la flora a la plana de la Cerdanya gironina». El projecte té dos objectius generals: el control i l’eliminació d’una planta invasora documentada recentment a Catalunya, el julivert gegant, i la millora d’hàbitats amb presència de flora amenaçada, rara i protegida.
Les actuacions tenen lloc a les ribes del riu Segre dins els termes municipals de Puigcerdà, Fontanals de Cerdanya, Bolvir, Ger, Das i Isòvol, a la Cerdanya gironina. Part d’aquestes actuacions es duen a terme en el marc del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) i la xarxa Natura 2000 de les riberes de l’Alt Segre.
 
El julivert gegant, espècie invasora i un risc per a la salut
 
El julivert gegant o pampa del Caucas (Heracleum mantegazzianum) és una espècie originària de la serralada del Caucas (Geòrgia i Rússia) i és una de les plantes invasores més problemàtiques a l’Europa central i septentrional, per diversos motius. És una planta de mida molt gran, que tendeix a formar rodals monoespecífics densos, fet pel qual té una alta capacitat transformadora de les condicions ambientals dels llocs que colonitza. Si penetra en prats, causa una pèrdua important del seu valor econòmic, perquè no és consumida pel bestiar i impedeix el creixement de plantes autòctones.
 
D’altra banda, amb el contacte amb la pell de les seves fulles o tiges es poden produir reaccions fototòxiques, que generen lesions dèrmiques amb aspecte de cremades, urticàries aparatoses i molestes. Aquestes lesions varien segons la tolerància de les persones, però sovint són greus, de manera que aquesta planta pot ser contemplada com un problema per a la salut pública, especialment quan envaeix llocs freqüentats per visitants (com poden ser les riberes del Segre, amb una afluència notable de pescadors i passejants).
 
La primera dada sobre la presència del julivert gegant a la península Ibèrica és recent (2012) i justament correspon a l’observació que es va fer en dos punts de la ribera del Segre a la Cerdanya. Es creu que hi va arribar arrossegada per l’aigua des de l’entorn de Font-romeu, d’on es va escampar procedent dels jardins.
 
Aquesta planta s’ha localitzat al riu Segre on forma nuclis puntuals i petits però encara no és una espècie estesa. Actualment es troba en fase de colonització inicial, motiu pel qual ara és el moment idoni per a eradicar-la. El control i l’eliminació del julivert gegant és una prioritat abans que s’estengui a altres rius de Catalunya.
 
Els treballs són manuals i consisteixen a tallar la tija de la planta, per sota del punt on es formen els rebrots, de manera que només quedi l’arrel. Amb aquest mètode s’evita que torni a produir fulles o tiges, i l’arrel acaba morint.
 
Amb els treballs de control del mes de maig s’han eliminat més de 1.000 peus de julivert gegant en 14 punts de la ribera del Segre. Es farà un segon control en aquests llocs a finals d’estiu, per arrencar plantes joves que hagin nascut més endavant. S’espera que amb les actuacions del 2016 es pugui eradicar aquesta planta als llocs en què encara no havia produït llavors en anys previs, mentre que als llocs on ja havia fructificat pot ser que els anys següents encara neixin noves plantes a partir del banc de llavors dels anys 2014 o 2015, motiu pel qual es requeriran noves actuacions.
 
Protecció de flora amenaçada i rara d’hàbitats inundables de la Cerdanya
 
A les riberes del riu Segre, hi ha hàbitats i espècies de gran interès, escassos o bé amenaçats. Es tracta d’elements rars a Catalunya i que en alguns casos només es troben a la Cerdanya. Aquests hàbitats són representatius de l’antiga vegetació de la plana inundable del riu Segre, com els boscos de ribera, les lleres i illetes del riu i algunes basses i petits aiguamolls. Però hi ha també ambients seminaturals com els prats de dall i les sèquies, creats per l’activitat humana, que tenen un interès molt notable.
 
En el marc del projecte també s’estan executant actuacions per a la millora de l’hàbitat de tres espècies de flora protegida (Gagea pratensis, Gagea reverchoniii i Equisetum fluviatile), a la vegada que es conserven espècies de flora molt rares lligades a ambients d’inundació temporal. Aquests treballs consisteixen en estassades selectives, retirada de residus, translocació de plantes, etc.
 
Un compromís socioambiental
 
Els treballs s’emmarquen dins del conveni de col·laboració establert entre la Diputació de Girona i l’Obra Social “la Caixa” per a la conservació del patrimoni natural mitjançant la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social.
 
El projecte té un cost proper als 20.000 €, i els treballs els està executant una brigada de 6 persones de la Fundació Tallers de la Cerdanya.
La difusió del patrimoni en flora dels hàbitats inundables de la Cerdanya i l’alerta de presència de julivert gegant també està previst mitjançant la instal·lació de plafons informatius.

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.