Els hotelers han fregat el 60% mentre les cases rurals han arribat a xifres d’entre el 75 i el 80%
Un grup d’excursionistes caminant pel Parc Natural de l’Alt Pirineu
Un grup de gent practicant el ràfting al riu Noguera Pallaresa.
Lleida (ACN).- L’ocupació turística a les comarques de Lleida s’ha situat de mitjana aquest mes d’agost entre el 70 i el 80%, segons les estimacions del Patronat de Turisme de la Diputació. L’ocupació als establiments hotelers ha fregat el 60% de mitjana, el que representa una caiguda d’entre el 5 i el 10% respecte l’any anterior, segons la Federació d’Hostaleria, que destaca un augment de la utilització de segones residències, sobretot en zones de muntanya, en detriment de l’allotjament reglat. La Val d’Aran, per primer cop en molts anys, no ha assolit el 60% d’ocupació a lagost. Millors xifres han tingut les cases rurals, on la mitjana d’ocupació ha estat d’entre el 75 i el 80%, tant a la plana com a la muntanya.
A falta de dades definitives i quan encara no s’ha tancat el mes, el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida estima que l’ocupació durant l’agost al conjunt d’establiments turístics de la demarcació se situarà de mitjana entre el 70 i el 80%. Segons el director del Patronat, Jordi Blanch, el mes d’agost ha anat millor que el juliol, "tot i que l’inici també va ser fluix però no tant com el juliol". Cal recordar que al juliol, l’ocupció mitjana a la demarcació va ser del 40%, un 5% inferior al 2011.
Les onades de calor d’aquest estiu han afavorit l’arribada de visitants, sobretot a les comarques de muntanya, buscant temperatures més agradables. Tot i això, remarca la diferència existent entre les comarques de muntanya, on fins i tot algun establiment o casa rural ha arribat a penjar el cartell de complert, i les de la plana, on l’oferta d’allotjament turístic és molt inferior.
60% d’ocupació als establiments hotelers
Per la seva banda, la Federació d’Hostaleria de Lleida calcula que l’ocupació mitjana als establiments hotelers de les comarques de Lleida, la majoria ubicats en zones de muntanya, durant l’agost serà del 60%, una xifra que suposa una davallada d’entre un 5 i un 10% respecte la mitjana dels darrers anys en què s’arribava al 70%. Aquestes xifres d’ocupació, que el president de la Federació, Juan Antonio Serrano, qualifica de "dolentes", mantenen la tònica a la baixa que registren aquestes comarques des dels darrers quatre o cinc mesos. Durant el juliol l’ocupació es va situar de mitjana en el 40% mentre les pernoctacions van caure al voltant d’un 11% respecte l’any anterior, mentre a l’agost han caigut entre un 5 i 10%.
Per zones els Pallars, especialment el Sobirà, han mantingut nivells d’ocupació, també l’Alta Ribagorça tot i que en aquest cas, Serrano ha remarcat que el tancament dels establiments del complex de Boí Taüll, que representa prop d’un 50% de l’oferta hotelera de la zona, ha beneficiat a la resta d’establiments. Així mateix, l’Alt Urgell manté la "caiguda lliure" dels darrers dos anys, segons el president de la Federació d’Hostaleria de Lleida.
Per primer cop en molts la Val d’Aran no assoleix el 60% d’ocupació durant l’agost
Un cas "emblemàtic" ha estat la Val d’Aran que, per primer cop en molts anys, no ha assolit el 60% d’ocupació durant l’agost, segons Serranom tot i que el juliol es va mantenir en termes similars a l’any passat. Tot i això, l’ocupació mitjana al juliol en aquest territori va ser del 36%.
Més segones residències i menys pernoctacions en establiments hotelers
Malgrat la caiguda de l’ocupació, Serrano ha destacat que durant l’estiu s’ha vist molta gent pels pobles del Pirineu de Lleida i ha atribuït aquest fet a una major grau d’ocupació de segones residències en detriment dels establiments hotelers, on l’ocupació ha baixat. Els bars i restaurants de les zones de muntanya no han notat tant la davallada, segons Serrano.
Promoció del turisme interior i de muntanya a l’estranger
Serrano culpa d’aquest descens, per una banda, a la crisi però, per altra, "a la deixadesa" de la Generalitat i l’Estat per a la "manca històrica" de promoció turística de zones d’interior i de muntanya tant en l’àmbit estatal com internacional i això "ara ens està passant factura". El president de la Federació d’Hostaleria de Lleida lamenta que augmentin les xifres de turistes que venen a l’Estat però només en zones de "sol i platja massificades". Serrano denuncia la manca de clients estrangers al Pirineu de Lleida "perquè ningú s’ha preocupat que l’interior i la muntanya d’Espanya la coneguin al món" mentre, el turista català i de l’Estat, el principal client de les comarques de muntanya, "està en una situació econòmica desastrosa".
Tot i les crítiques de Serrano, Jordi Blanch ha destacat enguany un augment significatiu del turisme estranger. "És una de les línies de treball del Patronat perquè al futur no substitueixi però si complementi el turisme interior amb el qual encara també hi ha molt recorregut".
Així mateix, ha fet una crida a l’empresariat del sector turístic perquè davant l’actual moment de dificultats posi "més voluntat, més força, més imaginació i més esperit de comercialització que mai". "S’ha de passar del reservar a anar a buscar la reserva i així acabarem sortint d’aquesta situació perquè només nosaltres podem donar passos perquè la tendència es reverteixi o, al menys, millori", ha defensat.
Entre un 75 i un 80% d’ocupació a les cases rurals de Lleida
L’ocupació a les cases rurals lleidatanes durant els mesos de juliol i agost s’ha situat entre el 75 i el 80%. Els establiments es mostren "satisfets" davant aquestes xifres tenint en compte les perspectives negatives que tenien abans d’iniciar la temporada, segons el president de la Federació de Turisme Rural de les Terres de Lleida, Josep Lluís Farrero. Especialment positiu ha estat el mes d’agost, que gràcies a la calor s’ha mantingut en unes xifres similars a l’any passat, tant a la plana com a la muntanya. On més ha baixat l’ocupació als establiments de turisme rural ha esta a la Noguera i a l’Alt Urgell mentre els Pallars i la Ribagorça, són les comarques on ha estat més elevada.
Cau un 10% la demanda d’esports d’aventura tot i el bon comportament de l’agost
La demanda d’esports d’aventura també ha caigut aquest estiu entre un 10 i un 15% respecte la temporada anterior, segons el president de l’Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà, Florido Dolcet. Tot i això, assegura que el mes d’agost s’ha comportat "força bé, d’una manera similar a l’any passat, gràcies en bona part a les respectives onades de calor que han animat la gent a practicar esports d’aventura. Sobretot han tingut èxit activitats aquàtiques en pantans, barrancs i rius.
Després d’una primavera "difícil", sobretot per la crisi i per la climatologia adversa del mes de maig, i d’aquest descens de l’estiu les empreses del sector tot i la crisi les empreses de turisme actiu confien tancar la temporada, que encara s’allargarà unes setmanes, amb un "petit retrocés" del 10% dels serveis, segons Dolcet.
Previsions d’ocupació pel setembre
Habitualment el setembre és un "bon mes" per les comarques de Lleida. Segons Jordi Blanch, que no s’ha atrevit a donar xifres de previsions, caldrà esperar a veure què passa després de l’agost i quina acaba sent la demanda ja que el concepte de "la darrera hora afecta tant les reserves com a les anul·lacions". El director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida estaria satisfet si es pogués repetir l’ocupació turística del setembre passat, que va ser del 36% de mitjana.