Tarragona (ACN).- Aquest no ha estat un bon pont per als hotelers i les cases rurals de la demarcació de Tarragona i en alguns llocs ha estat dels pitjors que es recorden. A les Terres de l’Ebre, l’ocupació de les cases rurals no ha superat el 30%, una xifra nefasta si es té en compte que els festius de desembre eren dels millors de l’any i que no hi ha hagut competència des del nord del país per la falta de neu. A la Costa Daurada els hotelers estan una mica més satisfets amb xifres del 60% d’ocupació. Aquests dies hi havia a disposició 5.500 places hoteleres de les 45.000 que hi ha i la mitjana de pernoctacions a estat d’un màxim de 3 nits concentrant-se el nombre de visitants sobretot a la primera part del pont.
“Aquí ha anat molt malament”, ha resumit Lola Gómez, membre de la Junta de l’Associació de Turisme Rural de les Terres de l’Ebre. Les xifres són de les pitjors que es recorden per a les cases rurals del territori en un pont com el que acaba, i on no supera el 30% d’ocupació. A la comarca de la Terra Alta, la xifra ascendeix fins a un 40% però l’optimisme és el mateix. Com ha assegurat Josep Montoya, president de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la comarca, “no s’han complert les expectatives” i menys tenint en compte que les xifres dels darrers anys s’havien situat al 70%.
Malgrat que és un tendència a la baixa que es ve arrossegant en els últims anys, el sentiment és de decepció i en part resignació entenent que la crisi econòmica és la principal responsable de la situació del sector. Les cases rurals tenen una gran acollida entre el turista de proximitat i en especial, entre les parelles joves amb fills. “Suposo que són aquests els més afectats per l’atur”, ha analitzat Gómez, “la gent no té per a tot i retallen per aquí i és que si no és això, no entenem a quina lògica es deu”. Tampoc a la Terra Alta el sector de la restauració ha quedat satisfet amb el nombre de visitants. “Si fallen les cases rurals i els hotels de la zona, els restaurants tampoc treballem”, ha explicat Montoya. “La gent vol preus tot inclòs, no vol sorpreses”, ha apuntat.
La Costa Daurada encara brilla
Els hotelers de Salou, Cambrils i La Pineda, a la Costa Daurada, calculen que hauran assolit les previsions d’un 60% d’ocupació tot i que són cautes a l’espera de valorar aquest últim cap de setmana del pont que no ha estat tan bo com el primer. “Hi ha hagut dues parts molt diferenciades, la primera part del pont que creiem que va anar força bé i la segona que, a falta de valorar, potser no tant”, ha explicat Teresa Clave, portaveu de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda. La disposició de places per aquest dies ha estat de 5.500 de les 45.000 que hi ha a la zona en temporada alta, i la mitjana de pernoctació dels visitants no ha superat les 3 nits.
El perfil de turista que ha vingut aquests dies a la Costa Daurada és el turista de proximitat que arriba amb cotxe sobretot de Catalunya, el País Basc, Navarra i Aragó. En aquest sentit que els vols comercials a l’aeroport de Reus estiguin tancats fins a la primavera no ha tingut, en principi, massa repercussió en el sector ja que aquestes ja són unes dates on tradicionalment el turisme ve de l’Estat.
Esperances en Nadal i Cap d’Any
Tot el sector de la demarcació vol deixar ja enrere el Pont i mira cap a les festivitats de Nadal i Cap d’Any malgrat que enguany coincideixin les dates assenyalades en caps de setmana. A les cases rurals de les Terres de l’Ebre es comencen a confirmar algunes reserves amb una tendència de la gent de llogar masies i cases grans on poder celebrar les festes amb un gran grup de persones. A la Costa Daurada, les agències ja ofereixen paquets especials d’allotjament i dinars o sopars especials, juntament amb alguna excursió. La tendència però en tots dos casos és que, com ve passant des de fa temps, les reserves es fan a última hora i segons les ofertes que es troben a Internet.