14.02.12 – BARCELONA • Barcelonès

L’Oficina Antifrau va rebre 121 denúncies durant el 2011, sobretot contra ajuntaments

0
274

Barcelona (ACN).- L’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) va rebre durant el 2011 un total de 121 denúncies, sobretot contra ajuntaments, que van ser objecte del 83% de les investigacions. Així consta en la memòria que aquest dimarts ha lliurat el director de l’OAC, Daniel de Alfonso, al Parlament. Entre les conclusions de l’informe, destaca que el Govern no va fer cas de tres de les quatre recomanacions que Antifrau va fer sobre una de les tres lleis òmnibus que el Parlament va aprovar a finals de desembre, en concret la de simplificació administrativa i promoció econòmica.

Les 121 denúncies d’aquest any passat van suposar un 17% menys que les 146 del 2010, tot i que cal tenir en compte que durant nou mesos l’OAC no va tenir director, a causa de la mort de David Martínez Madero el gener del 2011. Del total de denúncies rebudes, un 53% es van arxivar, en considerar que no hi havia cap deficiència o que no se’n podia determinar l’autor; el 38% es van investigar i el 8% van quedar en suspensió perquè ja estaven sent investigades per la fiscalia o un jutjat. La contractació administrativa i l’urbanisme suposen cadascun gairebé un 30% dels àmbits amb més risc.

De totes les denúncies, 69 van ser formulades per particulars, 24 per grups polítics municipals –sobretot independents, CiU i PSC–, 19 anònimes, vuit d’altres entitats i institucions –4 de fiscalia, una del Síndic de Greuges i una de l’Agència Tributària– i una ha estat engegada d’ofici per Antifrau. A partir d’ara, les denúncies no podran ser anònimes, en ares de la transparència.

De les principals recomanacions, l’OAC destaca que el Govern no va fer cas de tres de les quatre observacions apuntades a una de les lleis òmnibus. Antifrau volia que s’afavorís la transparència dels processos participatius i que el tràmit d’informació pública fos obligatori i no només opcional; també proposava modificar l’estructura de l’Agència de Suport a l’Empresa Catalana per augmentar-ne el control públic; per últim, l’OAC pretenia que es motivés adequadament la suspensió temporal de les sancions en l’àmbit de l’esport. Cap dels tres consells va ser acollit en la llei aprovada, que només va acceptar la recomanació de retirar el punt que establia que les infraccions administratives lleus només s’havien de pagar si l’infractor havia estat advertit abans.

Antifrau també es va interessar pel Reglament del Consell de Seguretat de Catalunya i va demanar que les sessions del Consell fossin públiques i que les actes de les reunions es pengessin a internet.

Altres normatives investigades per l’OAC van ser el reglament del Defensor del Ciutadà de Sant Andreu de Llavaneres, el Codi d’Ètica de Sant Boi de Llobregat, el Reglament de Participació Ciutadana de Vilassar de Dalt o el Reglament del Consell de Ciutat de Mollet del Vallès, a més de l’ordenança general de subvencions d’Esparreguera i altres normatives europees i de la Generalitat.

A l’OAC treballen 45 persones amb un pressupost de 5,3 milions d’euros. L’any passat van realitzar sessions informatives a 1.500 adolescents i també un 56% més de sessions formatives a funcionaris o empresaris.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.