El conveni pretén compartir coneixement i fomentar l’aparició d’idees i iniciatives de desenvolupament tecnològic de sistemes de sostenibilitat i ecoeficència en ciutats i territoris intel·ligents.
El president del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), Joan Castor Gonell, i el tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà i president de l’Institut Municipal d’Informàtica (IMI) de l’Ajuntament de Barcelona, Antoni Vives, han signat aquest migdia un Conveni de col·laboració interadministrativa per a l’Impuls d’Iniciatives en l’Àmbit de la Sostenibilitat i Ecoeficiència de les ciutats i territoris intel·ligents (Smart Àrees) a l’Ajuntament de Barcelona. En l’acte, hi han participat també el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, l’actual director general de Relacions exteriors i un dels gestors de la candidatura de la Reserva de la Biosfera Terres de l’Ebre, Iban Rabasa; el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Lluís Soler; l’assessora en Polítiques Ambientals del Departament de la Presidència, Imma Juan; el gerent del Patronat de Turisme Terres de l’Ebre, Albert Folch, i el personal tècnic de la Reserva de la Biosfera Terres de l’Ebre.
Aquest conveni, que tindrà una vigència de 4 anys, pretén compartir coneixement i fomentar l’aparició d’idees i iniciatives de desenvolupament tecnològic de sistemes de sostenibilitat i ecoeficència en ciutats i territoris intel·ligents.
Ambdues institucions han acordat participar en la formulació de nous paradigmes energètics; en identificar sinergies en els àmbits forestal, agraris, litorals i urbans de Barcelona i àrea metropolitana i les Terres per impulsar iniciatives comunes sobre tecnologies de millora ambiental i sostenibilitat, com ara salubritat i control de plagues, protecció del litoral, agricultura de precisió o desenvolupament de serveis turístics, entre d’altres. També a posar en valor la consideració de Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, participant en programes internacionals de la Xarxa Mundial de reserves; a compartir el coneixement en la innovació que arriba o genera Barcelona amb la RdB Terres de l’Ebre i s’avaluarà la seva aplicació en diferents àmbits. S’aprofundirà en aplicacions mòbils de control d’interès comú, com per exemple, les aplicacions civils i agrícoles dels drons. S’analitzaran les dades obertes d’interès (Big Data) i es participarà conjuntament en projectes d’infraestructures i dades i també en l’avaluació de la seva aplicació en processos participatius i inclusius.
Si bé el Conveni no comporta cap obligació econòmica per cap de les dues parts, sí que s’han compromès a l’assignació dels recursos humans i materials necessaris per a la realització de les tasques pròpies d’aquesta col·laboració.
D’una banda, l’IMI també es compromet a assessorar en la creació de start-ups, proves pilot, proves de concepte, desenvolupament de nous productes, arquitectures, estàndards comuns i de benefici mutu dins la ret corporativa municipal; assessorar en la creació d’un Ateneu de Fabricació a les Terres de l’Ebre amb l’experiència de la ciutat de Barcelona; a més de valorar la possibilitat d’incloure a l’Smart City Expo un espai específic vinculat a la declaració de Reserva de la Biosfera i per donar visibilitat a la RdB Terres de l’Ebre dintre del programa Barcelona Smart City i en l’impuls d’un fòrum periòdic a les Terres de l’Ebre sobre la temàtica Smart Regional i Smart Rural.
En el cas de l’Àrea de la Reserva de la Biosfera del COPATE els seus compromisos són la participació i aportació de coneixement en el Smart Education que està impulsant l’IMI, aprofitant les estades habituals dels alumnes de Barcelona als centres d’educació ambiental de les Terres de l’Ebre; la participació i assessorament en la possibilitat d’introduir el discurs UNESCO al discurs Barcelona Smart City i també ha analitzar les tendències tecnològiques que podrien aportar eficiència de costos i millores a l’Administració pública.
L’IMI i l’Àrea de la Reserva de la Biosfera del COPATE constituiran una Comissió de Seguiment per al desenvolupament correcte d’aquest Conveni, que es reunirà amb una periodicitat trimestral, per revisar la gestió, coordinació i execució de les tasques necessàries per assolir els objectius marcats.