30.10.17 – BARCELONA • Barcelonès

Maite Fandos demana als ajuntaments que impulsin l’esport com a vehicle d’inclusió i cohesió

0
406

La diputada d’Esports de la Diputació de Barcelona, Maite Fandos, va afirmar el 27 d’octubre, a l’acte de cloenda del primer Congrés de l’Esport Local, que «Els ajuntaments han d’impulsar l’esport com a vehicle d’inclusió i cohesió».


La diputada d’Esports, Maite Fandos, durant l’acte de cloenda del Congrés de l’Esport Local. Foto: Pau Fabregat/Diputació de Barcelona.
El Congrés de l’Esport Local s’ha celebrat entre el 26 i 27 d’octubre a l’espai modernista de Sant Pau, organitzat per la Diputació de Barcelona.
Com a temes destacats de debat, el Congrés ha posat damunt la taula la necessitat de la població de fer esport i com s’han de renovar les motivacions per a la seva practica. També ha tractat de la promoció de l’esport en col·lectius com ara la gent gran i les dones; l’esport adaptat o l’anàlisi sobre com poden créixer les entitats que fomenten la pràctica esportiva, entre d’altres qüestions. 
El Congrés ha destacat 3 eixos: les persones, la societat i les organitzacions.
Les persones
La primera part del Congrés va posar damunt la taula la necessitat de fer esport, al mateix temps que va analitzar com s’han de renovar les motivacions per practicar esport o bé la seva promoció entre la gent gran, com a resposta a l’envelliment de la població i al fet que cada vegada les persones es jubilen més aviat. En aquest primer eix també es va intentar donar resposta a la necessitat d’incentivar a la meitat de la població que encara no fa esport de manera regular, posant èmfasi en l’atracció dels joves i les dones.
Mostra d’aquesta necessitat real del territori, la Diputació de Barcelona promou tot un conjunt d’accions com el cicle de passejades per a la gent gran ‘A cent cap als 100’ que, entre els mesos de gener i juny, va comptar amb la participació de 3.065 persones de més de 60 anys i procedents de 56 municipis.
En aquest àmbit, la corporació també impulsa jornades d’esport adaptat d’activitats nàutiques (amb la participació de 30 municipis), equitació (25 municipis) i senderisme (14 municipis); a més de col·laborar econòmicament amb 210 governs locals aportant 7.979 beques (any 2016).
Per promoure la pràctica esportiva, a la demarcació hi ha un total de 8.480 equipaments esportius que inclouen 24.742 espais esportius, dels quals un 58% són de propietat pública.
La societat
El Congrés de l’Esport Local també ha tingut com a eix principal l’anàlisi sobre el retorn de l’esport en la societat. És per això que s’ha analitzat l’esport com un factor determinant en el desenvolupament local donada la seva transversalitat amb altres sectors com el turisme, l’ensenyament, l’ocupació, la cultura o la sanitat.
Com a mostra d’això, cal destacar l’aposta de la Diputació de Barcelona en els esdeveniments esportius d’especial interès, com la Volta Ciclista a Catalunya o la Rally Catalunya RACC. El passat mes d’abril, la Diputació de Barcelona va presentar l’estudi ”Avaluació del pes econòmic de l’Esport a la província de Barcelona”, que situava el pes de l’esport en un 2,1% del PIB l’any 2013.
D’altra banda, el valor afegit brut (VAB) del sector de l’esport a la demarcació va ser de 1.612 milions d’euros el 2013, dels quals un 87% corresponia als productors del sector privat i el 13% restant als productors del sector públic.
També s’ha parlat de l’aposta, impulsada per la corporació, de convertir els pobles i ciutats de la demarcació en municipis saludables i de promoure la millora de la qualitat dels esdeveniments esportius, procurant-ne la viabilitat social, esportiva i econòmica.
Les organitzacions
El tercer eix ha recaigut en la importància del teixit associatiu de la demarcació, amb la voluntat d’analitzar de quina forma poden créixer les entitats que fomenten la pràctica esportiva, quin n’és el seu futur i el projecte a oferir. A més, també s’ha tingut en compte la possibilitat d’incorporar noves disciplines com a oferta esportiva.
En aquest àmbit, la Diputació de Barcelona, a més de donar suport directe a associacions com la Unió de Consells Esportius de Catalunya o la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, també ofereix suport tècnic com els plans de patrocini esportiu o accions formatives dirigides als ajuntaments vinculades a donar eines i recursos per a l’acompanyament d’entitats esportives.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.