El 3 d’abril de 1979 es van celebrar les primeres eleccions municipals democràtiques a Catalunya, que van suposar la constitució, el 19 d’abril d’aquell mateix any, dels primers ajuntaments després de la dictadura franquista. Un fet que va suposar obrir el camí cap a la normalització democràtica arreu del país. D’aquelles primeres eleccions han passat ja 40 anys. Des de l’ACM volem commemorar i celebrar aquesta fita històrica de construcció municipal i nacional on els ajuntaments han estat un baluard infranquejable de la democràcia en el nostre país.
Els consistoris, durant aquests 40 anys, han treballat amb la ferma voluntat de servir als veïns i veïnes, des de la proximitat i oferint serveis propers amb vocació de resoldre les seves necessitats. Avui, els pobles i ciutats són, sens dubte, millors dels que hi havia al 1979. Els electes i tècnics locals s’han esforçat amb vocació i han treballat amb il·lusió, rigor i eficiència per construir una societat més justa, amb més igualtat i fer-ho alhora escoltant sempre els seus conciutadans. Fa 40 anys tot estava per fer. Els nostres pobles i ciutats tenien unes carències importants, calia començar de nou a construir uns municipis posant les persones al centre de les polítiques. No només calien serveis bàsics als nostres pobles, ciutats i barris, sinó que també era necessari fomentar una vida comunitària, una xarxa social i cívica per atendre millor les necessitats que durant aquests anys s’han fet paleses.
L’empenta de tots els càrrecs electes i tècnics locals que, al llarg d’aquestes quatre dècades, han treballat incansablement amb una gran dosi de voluntat cal reivindicar-la. Gràcies a ells disposem d’una millor i major qualitat de vida als nostres municipis. Els ajuntaments han estat la cadena de transmissió d’aquesta feina envers la ciutadania. La proximitat, sempre reivindicada, ha estat l’exigència més important per treballar i oferir uns serveis públics de màxima qualitat i eficiència. Sempre amb la màxima prioritat d’estar al servei dels ciutadans i transformar els nostres pobles i ciutats en millors espais per viure i relacionar-nos.
Els ens locals som una estructura d’Estat i així ho hem demostrat al llarg d’aquests 40 anys assumint noves competències per ser el pal de paller de les polítiques locals. Tot i això, però, no ha estat fàcil. El món local ha patit sempre esculls amb el finançament. Però ho hem fet per compromís. Per responsabilitat envers els nostres ciutadans. Perquè crèiem i creiem que oferir uns bons serveis i un millor benestar és la base per viure millor. Perquè som la primera porta d’atenció dels ciutadans, l’administració més propera i qui millor coneix quines necessitats i quines demandes s’han d’atendre primer.
Apostem per una administració local forta, amb recursos suficients i justos, amb capacitats grans, i amb competències que permetin seguir mantenint aquest alt nivell d’exigència en els serveis que prestem als nostres veïns i veïnes.
Reivindiquem la nostra fortalesa, la nostra feina i el nostre esforç constant perquè a través de l’administració local contribuïm de forma decisiva a tenir un territori més cohesionat, uns municipis més vius i dinàmics. Sempre ho hem dit. Si el món local s’uneix, som imparables. Perquè el comú denominador del municipalisme és la vocació de servei a la ciutadania. El treball conjunt, la suma d’esforços, ens ha permès sempre avançar i progressar com a societat. Cal, doncs, seguir en aquest camí. Mantenir aquest esperit de treball conjunt per fer un nou salt que ens permeti millorar qualitativament els nostres municipis. És evident que la societat, electes, ciutadans i municipis, hauran d’adaptar-se als canvis cada cop més abruptes i ràpids que vivim com a país i com a comunitat. I precisament per poder-los entomar, digerir i processar correctament cal que els ajuntaments segueixin sent la punta de llança de la política, l’eix referent dels ciutadans i la columna vertebral de la democràcia.
Des de baix és des d’on es construeixen sempre els edificis més forts i rellevants, des d’on es defensen amb més fermesa les idees, drets i llibertats fonamentals d’una societat. Davant dels reptes futurs el municipalisme és la solució.
Avui que malauradament vivim dies convulsos i incertes, els ajuntaments també han de ser els espais centrals per defensar la democràcia, la llibertat d’expressió, i els drets i llibertats fonamentals, com hem fet i farem sempre. La política municipal ha estat, sense cap mena de dubte, la cara més humana i fraterna de l’administració pública, una escola d’aprenentatge de les pautes democràtiques. Si hi ha una àgora pública i política per excel·lència, aquesta és la casa consistorial de cada municipi, allà on tothom que ho ha volgut ha pogut expressar-se lliurement, participar-hi i involucrar-s’hi en la mesura que ha volgut. Des dels nostres ajuntaments sempre hem fet política sincera i propera.
Sempre escoltant, dialogant, debatent… per arribar al consens i a acords polítics. És aquest esperit el que ha de guiar les nostres passes.
Alcaldes i alcaldesses, regidors i regidores, conciutadans i conciutadanes, seguim bastint i fortificant el nostre país a través dels ajuntaments. Seguim servint amb la mateixa vocació, esforç i perseverança a tothom. I sobretot, seguim defensant la democràcia practicant-la amb la màxima honestedat.
Venim de 40 anys on hem fet grans avenços i una gran feina. Que amb els fruits del passat, puguem seguir construint el futur amb molts èxits.
Associació Catalana de Municipis i Comarques
Abril de 2019