El 22 de maig fa dos anys de les eleccions municipals, i queden just dos anys de governs locals fins les properes eleccions. En aquest equador de la legislatura els electes locals reafirmem el compromís amb els nostres ciutadans per fer front a les conseqüències de la greu crisis que afecta els municipis de tota Catalunya.
Els Ajuntaments com a governs locals i administracions de proximitat som la primera trinxera de totes les problemàtiques socials que es donen en els nostres territoris, i la primera porta on el ciutadà accedeix perquè se li solucionin els seus problemes, malgrat que no sempre es tracta d’assumptes de competència municipal. Coneixem més bé que ningú què significa l’impacte de la deslocalització quan tanquen empreses o marxen del nostre territori.
Davant d’aquesta situació que suposa haver de fer més amb menys per la manca de recursos, la disminució d’ingressos i l’augment de la despesa hem sortit a defensar els nostres veïns afectats per les preferents, els desnonaments, l’atur o les situacions d’exclusió social, etc…
No podem obviar que la política actualment pateix una crisi de legitimitat que ha comportat que la ciutadania se senti molt allunyada de les institucions. Per tant, els ajuntaments com l’administració més propera, i que coneix millor que ningú les inquietuds dels ciutadans, en aquests moments complicats som els alcaldes i alcaldesses qui liderem el crèdit en l’acció política i expressem la voluntat de continuar fen-t’ho els anys vinents.
Cal refer la confiança entre els polítics i la ciutadania que representem. Des dels ajuntaments, cal apropar els òrgans de decisió als ciutadans perquè aquests puguin exercir lliurement el seu dret a decidir. Els alcaldes estan en contacte permanent escoltant als ciutadans perquè, de ben segur, no hi ha cap alcalde o alcaldessa que no doni alguna resposta als neguits dels seus ciutadans.
Els canvis institucionals comencen sempre des de les bases i els ajuntaments ens comprometem a empènyer i liderar aquest procés per la millora de la qualitat democràtica. La ciutadania empeny cap al camí de la llibertat nacional, i els ens locals serem partícips d’aquest procés.
Som conscients que hem de canviar la manera de fer les coses per tal de racionalitzar les competències (pervivència en el temps), evitar duplicitats i simplificar els procediments. Hi estem treballant, i seguirem aquest camí.
Qualsevol canvi que es vulgui realitzar no pot fonamentar-se únicament en criteris econòmics. El món local no es pot gestionar des del despatx i molt
menys si, amb l’excusa d’harmonitzar, se’ns vol imposar la recentralització de l’Estat. Exigim que es respecti l’autonomia local i els principis de subsidiarietat i de diferenciació. No tots els municipis ni tots els territoris són iguals.
Ens equivocaríem si volguéssim continuar com fins ara, cal repensar el què fem per no tornar a cometre els mateixos errors. Cal responsabilitzar a tothom en la defensa dels serveis públics locals per garantir la pervivència d’un model bàsic d’estat del benestar.
Treballem i hem de continuar treballant amb criteris de racionalització, eficàcia i eficiència per fer que totes les nostres polítiques continuïn servint a la cohesió social i territorial.
Queden dos anys de feina dels governs locals, i seguirem compromesos amb els nostres conciutadans i amb el país. Revalidem avui el nostre compromís amb la vocació de servei que és la nostra única raó de ser.