L’alcalde ha fet una crida als ciutadans perquè "es reconciliïn amb el centre històric"
L’historiador Francesc Comas, al costat del Pou de la Gallina, durant el recorregut per mostrar els treballs de rehabilitació i embelliment al carrer Sobrerroca de Manresa.
Els treballs de rehabilitació del carrer Sobrerroca s’han presentat aquest dilluns com la primera actuació del projecte Manresa 2022, que commemorarà els 500 anys de l’arribada de Sant Ignasi de Loiola a la ciutat. L’actuació també s’ha emmarcat en la revitalització de la part més antiga de la capital del Bages. L’alcalde, Valentí Junyent, ha fet "una crida" als ciutadans perquè "es reconciliïn amb el centre històric". La intervenció al carrer Sobrerroca ha consistit principalment en la renovació de les instal·lacions del subsòl, el paviment i l’enllumenat i en l’embelliment del Pou de la Gallina, que protagonitza una de les llegendes més populars de la ciutat sobre un miracle ignasià.
L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha advertit aquest dilluns, en la presentació dels treballs de rehabilitació i embelliment del carrer Sobrerroca, que si "no ens reconciliem amb la nostra història" esdevindrà "impossible que vinguin turistes i que diguin que això és bonic". Junyent ha destacat que aquesta intervenció és la "primera actuació de la Manresa 2022", amb referència al projecte estratègic que vol mostrar la ciutat al món a partir del llegat de Sant Ignasi de Loiola a la capital del Bages.
Tant l’alcalde com els representants dels veïns i comerciants han destacat la importància de revitalitzar el barri antic, una tasca que s’ha de fer "entre tots". Així ho ha reclamat el president de l’associació de comerciants de la zona, Josep Tobeña, que ha insistit que en la recuperació del barri "tots junts podem fer una molt bona feina". Junyent també ha subratllat aquest esforç conjunt per "remuntar l’esplendor" d’una part històrica de la ciutat i ha lamentat que la valorin més "els que vénen de fora que no pas els propis ciutadans".
La necessitat de revitalitzar el barri antic s’ha intensificat en els darrers anys després que agents socials, econòmics i polítics alertessin que semblava que els ciutadans estaven girant l’esquena al barri antic. L’objectiu, ha dit Junyent, és "prestigiar els comerciants, els veïns, els restauradors i els serveis" d’aquesta part de la ciutat.
"Una barrera psicològica" per conèixer el barri antic
Cristina Carmona, representant de l’Associació de Veïns del Barri Antic, ha valorat "molt positivament" la rehabilitació del carrer Sobrerroca com un "primer punt per endreçar el barri; perquè la gent vingui i canviï la visió que en té". Carmona també ha destacat que és "un primer pas" per fer caure una "barrera psicològica" que considera que de vegades impedeix conèixer el barri antic.
"Les muralles de pedra han desaparegut al barri, però ara potser hi ha muralles psicològiques, que costen més de trencar i que fan que la gent no vulgui venir al barri antic", ha sentenciat Carmona, que ha afegit: "No s’adonen de tot el que realment es perden".
Trobar el valor de la història
L’historiador manresà Francesc Comas ha fet un recorregut pel carrer i n’ha destacat els punts d’interès patrimonial en una visita que ha servit per presentar els treballs de rehabilitació. Alguns d’aquests elements són la Torre de Sobrerroca, el Pou de la Gallina i la casa de la família Herp -nissaga benestant de la ciutat-, on va néixer Manuel Oms i de Prat, fundador de la Caixa d’Estalvis de Manresa. Comas també ha destacat el casal de la família Vallès, una altra nissaga molt destacada del segle XIX, amb Josep Vallès i Ferrer, que va ser el primer president de la Caixa de Manresa. També van néixer al carrer Sobrerroca el pintor Josep Mestres Cabanes i l’historiador Joaquim Serret i Arbós.
El regidor d’Urbanisme, Paisatge i Mobilitat de l’Ajuntament de Manresa, Ramon Bacardit, ha destacat que la rehabilitació del carrer Sobrerroca ha volgut "posar en valor el que ja teníem, la nostra història". La intervenció, que va començar el mes de març, es va completar la setmana passada amb la col·locació de vinils i plafons informatius a dues façanes que presentaven un aspecte degradat i amb la reinstal·lació del tòtem de la Torre de Sobrerroca.
La troballa de les dues tines
Els primers treballs van consistir a renovar les instal·lacions i serveis del subsòl i a urbanitzar els carrers de Sobrerroca i de Serarols, amb la voluntat de potenciar-ne l’ús peatonal. Durant la intervenció, es va obrir el Pou de la Gallina i es van descobrir dues tines, el mes de maig.
Acabades les obres d’urbanització, va començar la recuperació, embelliment i identificació del Pou de la Gallina i el seu entorn, així com de les dues tines trobades. Després, es van millorar les façanes més properes, es van repintar plantes baixes i es van reparar deficiències dels arrebossats. Les dues tines, situades a l’alçada dels números 18 i 26 del carrer, es van acabar cobrint amb unes planxes d’acer per garantir la seguretat dels vianants i que permetran fer-les accessibles quan es consideri necessari.
L’enllumenat tipus LED, un test per a altres carrers
L’enllumenat tipus LED, un test per a altres carrers
També s’ha renovat l’enllumenat, amb tecnologia LED, amb l’objectiu d’estalviar energia. Bacardit ha explicat que es tracta d’una "prova per implementar aquest tipus d’enllumenat a altres zones del centre històric, ja que és de baix consum i, a més, és llum blanca", fet que incrementa la percepció d’il·luminació.