Bilbao, abans un paisatge industrial contaminat, ara aposta per un futur neutre en carboni. Per aconseguir aquesta conversió, la ciutat ha desenvolupat una nova estratègia energètica centrada en la descarbonització de la calefacció.
Durant les últimes dècades, Bilbao s’ha transformat d’un centre industrial contaminat a una ciutat dinàmica centrada en els serveis. Ara, està adoptant una nova estratègia energètica per reduir significativament les emissions de gasos d’efecte hivernacle amb l’objectiu d’assolir la neutralitat climàtica l’any 2050.
La ciutat ha inclòs criteris de sostenibilitat i eficiència energètica en la seva transformació contínua a través de l’Estratègia Ambiental de Bilbao 2050. Els esforços s’han reforçat amb la implementació exitosa del seu Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES), iniciat el 2012, superant l’objectiu de reduir les emissions de CO2 en 20% el 2020.
La ciutat avança ara els seus esforços en el marc del seu Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima 2030 (SECAP), amb l’objectiu de reduir les emissions de GEH en un 55%.
Una estratègia per a la calefacció descarbonitzada
Com que gairebé la meitat del consum energètic de Bilbao prové dels edificis, és fonamental abordar la seva ineficiència energètica. El sector de la construcció va ser responsable del 33% de les emissions de CO2 l’any 2018, i molts edificis no compleixen estàndards d’eficiència energètica alts. Per això, la ciutat de Bilbao està prioritzant la millora dels edificis, especialment a les zones on les xarxes de calefacció urbana poden contribuir significativament a la descarbonització del paisatge urbà.
Per aconseguir aquest objectiu, la ciutat va participar en el projecte Decarb City Pipes 2050, per elaborar un Pla estratègic de Calefacció i Refrigeració (H/C) 2050, recolzat en la creació d’un Full de Ruta de Transició.
El Pla de calefacció i refrigeració 2050
El Pla de Calefacció i Refrigeració de Bilbao es va desenvolupar al voltant de la visió de la ciutat d’un sistema de calefacció i refrigeració totalment electrificat per a l’any 2050. Comporta una transformació integral, destinada a substituir els sistemes de combustió de combustibles fòssils per fonts de calor d’accionament elèctric i a promoure les xarxes de calefacció i refrigeració a baixa temperatura en diverses àrees.
L’any 2050, s’espera que la demanda global de calefacció d’espais es redueixi entre un 20 i un 30% i la demanda d’aigua calenta es converteixi en el principal ús final de la calor, mentre que s’espera que la demanda de refrigeració augmenti a causa del canvi climàtic i dels nivells d’aïllament dels edificis.
Llegiu la història sencera i obteniu més informació sobre l’estratègia de descarbonització de Bilbao