"Per a escòcia els obstacles per entrar a la UE serien menors, per a Catalunya, insalvables"
El ministre García-Margallo i l’alta representant d ela UE per afers estrangers i seguretat, Catherine Ashton, aquest dijous a Madrid.
El ministre d’Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, ha respost aquest dijous des de Madrid les paraules del primer ministre britànic, David Cameron, que va emplaçar Mariano Rajoy a permetre la consulta a Catalunya igual que ell fa a Escòcia. García-Margallo ha recordat que "cada país té un ordenament constitucional intern" i mentre que el Regne Unit no té una constitució escrita "i la decisió de Cameron pot ser correcta des del punt de vista intern", en el cas espanyol la Constitució parla de la "indivisibilitat d’Espanya".
García-Margallo ha fet aquestes manifestacions a preguntes de la premsa després de presentar un esmorzar informatiu de l’alta representant d ela UE per afers estrangers i seguretat, Catherine Ashton, que ha declinat expressament contestar les preguntes sobre la consulta a Catalunya.
El ministre d’Exteriors ha advertit que si bé a Cameron pot considerar que permetre la consulta al seu territori s’adequa al seu ordenament, en el cas de l’Estat la Constitució deixa clar que "la sobirania resideix en el poble espanyol en el seu conjunt, i no en una part del poble espanyol" i parla de la "unitat i indivisibilitat" d’Espanya.
A més, segons Margallo, aquesta no és una formula original perquè "tota la resta de constitucions europees tenen la mateixa declaració" i "a la resta del món el reconeixement del dret a secessió unilateral només estava contemplada a la Exjugoslàvia i a la URSS".
El ministre també ha volgut advertir que aquest ordenament propi de cada estat membre de la UE "és el que determina les conseqüències a l’ordenament europeu" i "qualsevol territori, sigui la formula que esculli, una declaració unilateral o pactada queda automàticament exclòs de la UE".
"Per a escòcia els obstacles serien menors, per a Catalunya insalvables"
En aquest marc, ha recordat que qualsevol nou ingrés a la UE s’ha de votar "per unanimitat" dels seus estats membres, i "si bé en el cas d’Escòcia, el Regne Unit ho accepta i els obstacles serien menors, en una declaració unilateral d’independència els obstacles serien absolutament definitius. "L’Adéu a Espanya suposaria adéu a Europa", ha insistit
Aposta per una solució pactada dins d’Espanya
Margallo també ha volgut llançar un missatge conciliador cap al catalanisme i ha recordat que Catalunya és "una peça importantíssima d’Espanya en termes polítics, socials i econòmics".
Per aquest motiu s’ha mostrat convençut que cal buscar "un acomodament que vagi d’alguna manera disminuint aquesta pressió" i que es trobarà "identificant i solucionant els problemes en discussió, però mai trencant la baralla, donant el cop de porta, sinó buscant dins de casa una vida que sigui còmoda per tota la resta".
Una Catalunya independent perdria el 20% del PIB
L’altra cara de la moneda, segons Margallo, seria el desastre econòmic per a Catalunya perquè els informes de què disposa el govern espanyol -ha citat JP Morgan, Societe Generale i els estudis propis de la Direcció General de Relacions Econòmiques d’Hisenda- "avaluen la caiguda del PIB d’entre un 20 i el 25%" ja que "en quedar exclosa de la UE quedaria fora del mercat interior amb el que això suposa".
"Catalunya cobra consciència de la seva identitat quan és la marca hispànica"
A més, segons el ministre, "des d’un punt de vista d’identitat catalana", Catalunya "cobra consciència del que és la seva identitat quan és la marca hispànica mirant a Europa, a l’Europa carolíngia". Amb la independència, ha conclòs, "per primera vegada a la història donaria l’esquena a Europa i quedaria aïllada d’un continent al que pertany des de fa més de 1.000 anys".