Madrid (ACN).- El president de la Generalitat, Artur Mas, ha celebrat aquest dimarts la Diada Nacional de Catalunya en un acte a la Residencia de Estudiantes de Madrid on ha advertit que Catalunya té un “projecte propi” i farà “el seu propi camí” de forma “pacífica i democràtica” i a través de “grans consensos de país”. Mas ha assegurat que la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut i la reforma “exprés” de la Constitució són un “escac i mat” al l’esperit constituent de què va participar el catalanisme fa 30 anys. “Nosaltres no plantejarem aquestes qüestions en termes de queixa, ni de lament, ni de greuge, però tampoc hi renunciarem” perquè Catalunya “vol forjar el seu propi futur”, ha sentenciat.
L’acte a la Residencia de Estudiantes ha comptat un any més amb la presència de representants de bona part de l’arc parlamentari espanyol, a més de membres del Tribunal Constitucional i del Tribunal Suprem i els secretaris d’Estat de Transports, Isaías Táboas, de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, i de relacions amb la UE, Diego López Garrido.
“Transició nacional democràtica i pacífica”
En el seu discurs el president de la Generalitat ha recordat que després d’intentar canviar les coses a millor Catalunya vol fer el seu camí sense “amenaces ni importunant ningú”. “Espanya va fer la transició fa més de 30 anys i nosaltres hi vàrem col·laborar. Ara potser toca a Catalunya fer la seva pròpia transició nacional, i això vol dir que volem seguir el nostre camí i forjar el futur”, ha sentenciat.
Segons Mas, Catalunya prendrà aquesta direcció i construirà el seu futur de forma “democràtica i pacífica” des de la base de “grans consensos de país”. “Buscarem aquells temes importants i bàsics on es puguin forjar aquestes majories”, ha dit, i “farem aquest camí compatible amb una Europa forta”.
Amb la polèmica per la immersió lingüística encara present al debat polític, Mas ha assegurat que Catalunya posarà l’accent en tres punts. El primer és el que conformen: la identitat, la llengua i la cultura, que “són fonamentals i irrenunciables com ho són per a qualsevol poble i nació”.
Pacte fiscal
El segon punt és l’autogovern, i el tercer és “el progrés econòmic i la justícia social”. Per aquest motiu, ha apuntat el president, l’executiu català plantejarà el pacte fiscal la pròxima legislatura, “que no va en altra línia que aconseguir una major justícia de cara a la gent que fa un major esforç per aportar recursos al conjunt”.
“La constitució ha deixat de ser un punt de trobada”
Mas també ha criticat durament el pacte entre el PSOE i el PP per la reforma constitucional. Segons el president de la Generalitat, “una gran part del poble català” entén que la Constitució “ha deixat de ser un punt de trobada” i que, juntament amb la sentència de l’Estatut s’ha fet “l’escac i mat” a “l’esperit constituent del què va participar activament el catalanisme”.
En aquesta línia, ha recordat que les dues principals formacions espanyoles han exclòs el corrent del catalanisme que ha estat el primer a l’Estat a combratre el dèficit i que fa un any “va salvar l’Estat de la fallida” votant a favor de les mesures d’austeritat de Zapatero al maig del 2010. “Als que practiquen com els primers les polítiques d’austeritat i a més salven de la fallida l’Estat, se’ls exclou de la reforma constitucional. Pitjor no es podria fer, ni entrenant-se”, ha lamentat.